Kultura

'Impresionirani intuitivnom i originalnom glumom'

Gracija Filipović iz filma "Murina" među 10 najvećih europskih glumačkih nada

"Naravno da ima malo i treme, pogotovo uzimajući u obzir da sam mlađa od ostalih koji su izabrani.  Mislim da je ovo super način za poticanje mladih europskih glumica i glumaca. Sve u svemu, jedva čekam ići na Berlinale i vidjeti kako to sve skupa izgleda", kaže Gracija Filipović


 
2 min
HINA

"Naravno da ima malo i treme, pogotovo uzimajući u obzir da sam mlađa od ostalih koji su izabrani.  Mislim da je ovo super način za poticanje mladih europskih glumica i glumaca. Sve u svemu, jedva čekam ići na Berlinale i vidjeti kako to sve skupa izgleda", kaže Gracija Filipović

Glumica Gracija Filipović, koja je prvu glavnu ulogu u dugometražnom filmu ostvarila u nagrađivanoj "Murini" redateljice Antonete Alamat Kusijanović, uvrštena je u program European Shooting Stars koji svake godine za vrijeme Berlinala predstavlja glumačke nade europske kinematografije.

- Impresionirani smo njezinom intuitivnom i originalnom glumom koju izvodi s razinom zrelosti iznenađujućom za njezine godine, objasnio je žiri svoju odluku da ju uvrsti u program European Shooting Stars. 

Sretna i uzbuđena

Kako napominju iz HAVC-a, zahvaljujući brojnim nagradama "Murini", od kojih je najznačajnija Zlatna kamera u Cannesu, Graciji je suradnja s Antonetom donijela međunarodnu vidljivost i priznanje, što je, naposljetku, i doprinijelo uvrštenju u ovaj prestižni program. 

Filipović kaže kako je jako sretna i uzbuđena te da joj je velika čast biti dijelom jednog takvog programa.

- Naravno da ima malo i treme, pogotovo uzimajući u obzir da sam mlađa od ostalih koji su izabrani.  Mislim da je ovo super način za poticanje mladih europskih glumica i glumaca, ali i prilika za upoznavanje bitnih ljudi na europskoj filmskoj sceni i promociji na međunarodnoj razini. Sve u svemu, jedva čekam ići na Berlinale i vidjeti kako to sve skupa izgleda, rekla je.

Dvadesetogodišnja Gracija je ujedno i najmlađa sudionica Shooting Starsa ove godine te jedna od najmlađih sudionica programa.

European Shooting Stars

European Shooting Stars projekt je koji organizira European Film Promotion (EFP), europska organizacija nacionalnih filmskih agencija nastala s ciljem umrežavanja na zajedničkim projektima promocije europskih filmskih talenata u svijetu. 

Jubilarno 25. izdanje projekta, u kojem sudjeluje sedam glumica i tri glumca, održat će se u hibridnom obliku od 11. do 14. veljače, odnosno tijekom prvog vikenda 72. Berlinala.

Sudionici će se za to vrijeme imati prilike upoznati s mnogim casting direktorima, producentima, filmašima, novinarima i ostalim ključnim stručnjacima iz filmske industrije. 

EFP već godinama organizira nekoliko programa na prestižnim svjetskim festivalima (Cannes, Karlovy Vary, Busan, Toronto), a Hrvatski audiovizualni centar član je od 2009. godine.

Uz hrvatsku glumicu ove su godine uvršteni još Marie Reuther (Danska), Anamaria Vartolomei (Francuska), Emilio Sakraya (Njemačka), Clare Dunne (Irska), Hanna van Vliet (Nizozemska), João Nunes Monteiro (Portugal), Timon Sturbej (Slovenija), Evin Ahmad (Šveska) i Souheila Yacoub (Švicarska)


FOTO: Instagram

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.