Kultura

PRVA U HRVATSKOJ

Izložba Paola Patellija u porečkoj galeriji Zuccato: "Paolo Patelli: "Obojene površine 1964. - 1967. Kolekcija Marinko Sudac"

Izložba prikazuje minimalističke geometrijsko-analitičke radove iz druge polovine 1960-ih, uz nekoliko djela iz ranih 60-ih i 70-ih. Površina Patellijevih slika istražuje percepciju kroz izmjenu oblika i pozadine, koristeći jednostavne geometrijske forme, pretežito krugove, u ponavljajućim uzorcima kako bi stvorio ritam i strukturu


 
2 min
Istra24
Foto: Pučko otvoreno učilište Poreč

Izložba prikazuje minimalističke geometrijsko-analitičke radove iz druge polovine 1960-ih, uz nekoliko djela iz ranih 60-ih i 70-ih. Površina Patellijevih slika istražuje percepciju kroz izmjenu oblika i pozadine, koristeći jednostavne geometrijske forme, pretežito krugove, u ponavljajućim uzorcima kako bi stvorio ritam i strukturu

Otvorenje izložbe "Paolo Patelli: Obojene površine 1964. - 1967. Kolekcija Marinko Sudac" održat će se u četvrtak, 27. lipnja, s početkom u 21 sat u porečkoj galeriji Zuccato. Izložbu organiziraju Institut za istraživanje avangarde, Kolekcija Marinko Sudac i Pučko otvoreno učilište Poreč, a bit će otvorena do 27. srpnja 2024. godine.

Paolo Patelli, rođen je 1934. godine u Opatiji (živi u Italiji). Njegovo stvaralaštvo prolazi kroz nekoliko faza, od ranih radova, preko geometrijsko-analitičkih slika iz druge polovice 1960-ih, do djela "siromašne umjetnosti" (arte povera) koje je razvijao tijekom 1970-ih godina. Kasnije, Patelli se posvetio istraživanju sinteze različitih umjetničkih koncepata i metoda.

Bio je član grupe Illumination. Grupa je osnovana 1967., a pokretač je bio Abe Nobuya (1913., Nigata – 1971., Rim), tada već etablirani avangardni umjetnik ranije generacije podrijetlom iz Japana, aktivan na rimskoj umjetničkoj sceni. Bila je to skupinu mladih umjetnika okrenutih novim tendencijama u kojoj je naglašavana važnost boje i svjetlosti kao temeljnih elemenata umjetnosti, a povezuje ih okrenutost ka primarnoj strukturi slike. Članovi grupe bili su i amerikanka Marcia Hafif (1929., Ponoma – 2018., Laguna Beach), talijan Aldo Schmid (1935., Trento – 1978., Rim) te jugoslavenske umjetnice Milena Čubraković (1924., Brežice – 2004., Rim) i Mira Brtka (1930., Novi Banovci – 2014., Beograd). Zajednički su nastupili 1967. na izložbi u galeriji L'Argentario u talijanskom Trentu.

Izložba, prva Patellijeva u Hrvatskoj, prikazuje minimalističke geometrijsko-analitičke radove iz druge polovine 1960-ih, uz nekoliko djela iz ranih 60-ih i 70-ih, priopćuju iz porečkog Pučkog otvorenog učilišta. Površina Patellijevih slika istražuje percepciju kroz izmjenu oblika i pozadine, koristeći jednostavne geometrijske forme, pretežito krugove, u ponavljajućim uzorcima kako bi stvorio ritam i strukturu. Njegove kompozicije odražavaju analitički pristup, fokusirajući se na odnose između oblika i prostora. Mnoge slike nose naziv "Obojena površina", naglašavajući površinu kao primarni predmet istraživanja, bez reprezentacijskog ili narativnog sadržaja. Ponavljajući uzorci u njegovim djelima pozivaju u sagledavanje suptilnih varijacija i odnosa unutar radova i ostavljaju fokus na temeljnim elementima  - obliku, boji, liniji i prostoru.

Paolo Patelli izlagao je u prestižnim galerijama, uključujući devet puta u Gallerie del Cavallino u Veneciji, te na značajnim grupnim izložbama u Italiji, Njemačkoj i SAD-u. Njegov rad su analizirali povjesničari umjetnosti poput Umbra Apollonia, Achillea Bonita Olive i Filiberta Menne.


Nastavite čitati

Istra
 

Irena Hrstić nova je državna tajnica u Ministarstvu zdravstva, sad se istarski HDZ osjeća jačim na Poluotoku

Velika Zlatna Arena za najbolji film 71. Pulskog filmskog festivala dodijeljena je "Proslavi", a po ocjeni publike najbolji je film "Sveta obitelj"* Dugogodišnja ravnateljica Opće bolnice Pula, članica HDZ Irena Hrstić, danas je imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu zdravstva * Odzvonilo divljem deponiju na Vodnjanštini * Sutra pišemo o Domu "Ruža Petrović" i o pulskom Studentskom domu

Istra
 

ODZVONILO JOŠ JEDNOM ILEGALNOM DEPONIJU NA VODNJANŠTINI Kreće uklanjanje više od 300 tisuća tona odbačenog građevinskog i organskog otpada

Tvrtka čija je ponuda ostvarila maksimalni broj bodova i izabrana za izvođenje radova je Marana Transporti iz Vodnjana, kojoj će za obavljanje posla biti potrebno nešto manje od procjene Grada, točnije 85.820 eura s uključenim PDV-om. Pulska tvrtka METIS, čija je ponuda na ovom natječaju odbijena kao nepovoljnija, vrijednost svojih radova procijenila je na preko 100 tisuća eura, odnosno dvadesetak više od izabrane ponude

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.