Kultura

VELIKI ODAZIV PUBLIKE

Izloženi radovi polaznika pulske Foto Akademije Makina - uspješno položila i vijećnica Elena Puh Belci

Naučili smo obraćati pažnju na detalje i unositi u fotografiju emociju. Valja znati izazvati želju da promatrač zastane ispred fotografije te se zamisli nad njom ili evocira uspomene. Moja dva rada su zapravo posveta mojoj baki i mom djedu, rekla nam je gradska vijećnica IDS-a, Elena Puh Belci,  polaznica Foto Akademije Makina


 
3 min
Matea Čelebija

Naučili smo obraćati pažnju na detalje i unositi u fotografiju emociju. Valja znati izazvati želju da promatrač zastane ispred fotografije te se zamisli nad njom ili evocira uspomene. Moja dva rada su zapravo posveta mojoj baki i mom djedu, rekla nam je gradska vijećnica IDS-a, Elena Puh Belci,  polaznica Foto Akademije Makina

Uz veliki odaziv publike u pulskoj galeriji Makina večeras je otvorena fotografska izložba polaznika Foto Akademije Makina. Izložene su po dvije fotografije svakog polaznika uz popratni umjetnički opis.

Među polaznicima našla se i nesuđena gradonačelnica, IDS-ova pulska gradska vijećnica, Elena Puh Belci.

 

Elena Puh Belci

- Oduvijek sam voljela fotografiju i ovo je bila prilika da krenem malo ozbiljnije u fotografiranje. Htjela sam učiti od temelja, teoriju i praksu, i imala sam priliku proći sve to s našim jakim pulskim snagama i sad se svi veselimo učinjenom i naučenom. A naučili smo obraćati pažnju na detalje i unositi u fotografiju emociju. Valja znati izazvati želju da promatrač zastane ispred rada te se zamisli ili evocira uspomene. Moje dvije fotografije su zapravo posveta mojoj baki i djedu, rekla nam je Puh Belci.

Foto Akademija Makina započela je s radom koncem studenog prošle godine, a paralelna se nastava, povodom manifestacije „Advent u Puli“, odvijala tijekom prosinca kroz radionicu. Akademija je za sve polaznike bila besplatna, a oni su uz teorijsku i praktičnu nastavu naučili tehnike baratanja analognim i digitalnim fotoaparatima.

Hassan Abdelghani
Voditelj edukacije je Hassan Abdelghani koji je vodio i nastavni program, analognu fotografiju, rad u mračnoj komori te rad na terenu.

- Prije sedam godina sam otvorio svoju fotografsku školu koju zadnjih nekoliko godina podupire Grad Pula. Fotografija je veliki hit, znamo svi kako je u filmu "Izgubljeni u prijevodu" Scarlett Johansson rekla da joj je san da fotografira. I istina je da žensko oko vidi za 2 do 3 milimetra ljepše, intimnije i bolje. Žene nisu opterećene tehnikom poput muškaraca, pojasnio nam je Hassan koji je ove godine vodio dva razreda s 12 polaznika.

- Stalno sam im govorio da se uče gledati na stvarnost očima mladih. Dobili su opremu i teme - uličnu fotografiju za malo mlađe, a za ne tako mlade tema su bili ljudi u prostoru.

Jedan od mlađih polaznika bio je i Tin Gracin koji se, kaže, dosad nije bavio fotografijom.

Mladi polaznici
- Imam san jednog dana studirati fotografiju. Mnogo smo toga ovdje naučili o filmu i analognoj fotografiji, otkrio nam je Tin koji je zaista imao priliku proteklih mjesec dana učiti od najboljih.

Gostujući predavači bili su kustosica i povjesničarka umjetnosti Paola Orlić, fotografi Igor Zirojević i Đani Celija te Marko Hajdarović, koji je vodio rad na terenu i digitalnu fotografiju.

Asistenti u predavanju bili su fotografi Giordano Cellich, Dejan Štifanić, Sonja Bajramović, Snježana Bratanović i Elvis Malagić, dok su asistenti na terenskoj nastavi bili Iva Kuzmanović, Sonja Bajramović, Danijel Bartolić, Tedi Korodi, Alex Đakovski i Luka Pretegiani.

Polaznici Foto akademije Makina

Omladinci

Tristan Tol, Dasha Krepkova, Luna Vojnović, Patrick  Uzon, Anika Ghiraldo, Vanda Pliško, Luna Gotal, Vasja Šumonja, Tia Bartolić

Dame i gospoda

Elena Puh Belci, Sandro Pettener, Senka Suman, Maja Šebelić, Tin Graci, Đeni Akelić, Ana Bako, Petra Lukež, Ana Kihli Uljanić, Cvjetana Polonijo, Tonči Pavlinović, Deni Kukolj  

Izložba u Makini ostaje otvorena mjesec dana.


Foto: M. Čelebija

Nastavite čitati

Pula
 

Informativno - edukativna radionica za građane o solarnim elektranama u Puli

Kroz prezentaciju pod nazivom  „Najlakši put do vlastite solarne elektrane!“  Zelena energetska zadruga će predstaviti svoje usluge koje uključuju podršku građanima, izradu projekta, ugradnju solarne elektrane, uključivanje u grupnu nabavu i ulaganje u projekte izgradnje većih solarnih elektrana na javnim objektima

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.