Kultura

Keramičarki Ljerki Njerš nagrada za životno djelo ULUPUH-a

Nagrada za najbolji izložbeni projekt pripala je Lidiji Boševski, za izdavački projekt Martini Petranović, a za najboljeg mladog autora Feđi Gavriloviću * Ljerka Njerš jedina je keramičarka iz Hrvatske koja se uspjela probiti na prestižne izložbe engleskih aukcijskih kuća Sotheby, Christie's i Bonhams


 
2 min
HINA
Ljerka Njerš stvorila opus koji u svakom svojem fragmentu govori o ljepoti cjeline

Nagrada za najbolji izložbeni projekt pripala je Lidiji Boševski, za izdavački projekt Martini Petranović, a za najboljeg mladog autora Feđi Gavriloviću * Ljerka Njerš jedina je keramičarka iz Hrvatske koja se uspjela probiti na prestižne izložbe engleskih aukcijskih kuća Sotheby, Christie's i Bonhams

Keramičarka i slikarica Ljerka Njerš dobitnica je Nagrade za životno djelo Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), nagrada za najbolji izložbeni projekt pripala je Lidiji Boševski, za izdavački projekt Martini Petranović, a za najboljeg mladog autora Feđi Gavriloviću.

Odluku o dobitnicima donio je Umjetnički savjet ULUPUH-a, a nagrade će laureatima biti uručene na svečanosti u Muzeju za umjetnost i obrt u četvrtak, 13. siječnja.

ULUPUH-ovo priznanje za poseban doprinos ugledu Udruge ove će se godine uručiti Branku Franceschiju, a počasnom članicom proglasit će se Isabella Mauro.

Ljerka Njerš uspjela je, ističe se u obrazloženju nagrade za životno djelo, bez patetične narativnosti i pretjerane dekorativnosti oblika i boja, "stvoriti opus koji u svakom svojem fragmentu govori o ljepoti cjeline, ideji prirode kao metafori kontinuiranog stvaranja i obnavljanja života, i gdje su senzualizam i vitalizam pozitivno izbalansirani principi djelovanja".

Njezin je opus, napominje se, u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti "pozicioniran na posebnom mjestu, i u današnje nezahvalno vrijeme uskih specijalizacija govori o značaju raznovrsnosti, sinteze i simbioze različitih likovnih tehnika, medija i materijala", a "njezin gotovo renesansni aspekt umjetničkog djelovanja nikada se, međutim, ne gubi u kvantiteti artefakata, već je potpuno podređen ideji umjetničke perfekcije i apstrahiranju motiva na stilizirane i ujednačene prizore - bez obzira stvara li u fajansi, majolici, raku keramici, staklu, monotipijama, slikanju na svili, ili u najnovijim djelima u kojima koristi modernu tehnologiju u mediju digitalne fotografije i fotokolaža".

Ljerka Njerš jedina je keramičarka iz Hrvatske koja se uspjela probiti na prestižne izložbe engleskih aukcijskih kuća Sotheby, Christie's i Bonhams, gdje su njezini radovi bili posebno zapaženi. Iskazala se u svojem djelovanju kao ambasadorica hrvatske kulture i tradicije primijenjene umjetnosti u svijetu, od Austrije do Japana, što govori u prilog njezinim neupitnim zaslugama za nagradu ULUPUH-a za životno djelo, ističe se u obrazloženju.

Nagrada za najbolji izložbeni projekt u 2021. godini pripala je Lidiji Boševski za izložbu "Materia" postavljenu u rujnu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu u organizaciji ULUPUH-a, a na izložbi su predstavljeni autoričini projekti inspirirani prirodom, teksturama, strukturama i prirodnim oblicima.

Nagrada za najboljeg mladog autora dodijeljena je Feđi Gavriloviću (1986.), autoru brojnih likovnih kritika i eseja o umjetnosti u časopisima Vijenac, Kontura, Jutarnji list, Zarez, Oris, Tema, Riječi, Hrvatski filmski ljetopis te na portalu Arteist. Popratio je brojne samostalne i grupne izložbe predgovorom, a također je osmislio i niz tematskih i problemskih izložaba, ističu iz ULUPUH-a. Urednik je knjige zapisa i ostavštine Josipa Vanište "Druga strana" (Zaklada Josip Vaništa, 2021.) te je sudjelovao na mnogo tribina i simpozija.

Nagradom za najbolji izdavački projekt u 2021. godini nagrađena je Martina Petranović za knjigu "Zlatko Kauzlarić Atač - Slikar u kazalištu" (Biblioteka: Kazališna likovnost u knjizi, knjiga broj 3) objavljenu u nakladi ULUPUH-a i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Urednice knjige su Ivana Bakal i Martina Petranović, a grafički dizajn potpisuje Mario Aničić.

Knjiga posvećena slikarskome i kazališnome, a ponajprije scenografskom opusu likovnoga i kazališnoga umjetnika Zlatka Kauzlarića Atača dosad je najopsežnije izdanje u ovoj biblioteci na 472 stranice velikoga formata i uključuje oko 300 kartica teksta i gotovo 1000 likovnih priloga.

ULUPUH-ovo priznanje za poseban doprinos ugledu Udruge ove će se godine uručiti likovnom kritičaru i kustosu Branku Franceschiju, ravnatelju Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti "zbog jedinstvenog rada i zalaganja tijekom pripreme i realizacije izložbe 55. zagrebačkog salona, ugledne nacionalne izložbe suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, s dugom, 50-godišnjom tradicijom", ističu iz ULUPUH-a.

Počasnom članicom ULUPUH-a proglašena je Isabella Mauro, voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu od 2018. godine.


Nastavite čitati

VLADA: Usvojen Nacionalni plan zaštite ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije

Posebni ciljevi Nacionalnog plana su poboljšanje učinkovitosti javne uprave i pravosuđa za djelovanje u području zaštite ljudskih prava, podizanje razine informiranosti građana i institucija o instrumentima za zaštitu i promicanje ljudskih prava te olakšavanje pristupa pravosuđu i javnopravnim tijelima, jačanje mehanizama praćenja i provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, unaprjeđenje prevencije diskriminacije i pružanje podrške žrtvama diskriminacije, unaprjeđenje mehanizama suzbijanja zločina iz mržnje te jačanje svijesti o važnosti borbe protiv rasizma, ksenofobije i ostalih oblika nesnošljivosti te poticanje kulture sjećanja na žrtve genocida

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.