Kultura

Keramičarki Ljerki Njerš nagrada za životno djelo ULUPUH-a

Nagrada za najbolji izložbeni projekt pripala je Lidiji Boševski, za izdavački projekt Martini Petranović, a za najboljeg mladog autora Feđi Gavriloviću * Ljerka Njerš jedina je keramičarka iz Hrvatske koja se uspjela probiti na prestižne izložbe engleskih aukcijskih kuća Sotheby, Christie's i Bonhams


 
3 min
HINA
Ljerka Njerš stvorila opus koji u svakom svojem fragmentu govori o ljepoti cjeline

Nagrada za najbolji izložbeni projekt pripala je Lidiji Boševski, za izdavački projekt Martini Petranović, a za najboljeg mladog autora Feđi Gavriloviću * Ljerka Njerš jedina je keramičarka iz Hrvatske koja se uspjela probiti na prestižne izložbe engleskih aukcijskih kuća Sotheby, Christie's i Bonhams

Keramičarka i slikarica Ljerka Njerš dobitnica je Nagrade za životno djelo Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), nagrada za najbolji izložbeni projekt pripala je Lidiji Boševski, za izdavački projekt Martini Petranović, a za najboljeg mladog autora Feđi Gavriloviću.

Odluku o dobitnicima donio je Umjetnički savjet ULUPUH-a, a nagrade će laureatima biti uručene na svečanosti u Muzeju za umjetnost i obrt u četvrtak, 13. siječnja.

ULUPUH-ovo priznanje za poseban doprinos ugledu Udruge ove će se godine uručiti Branku Franceschiju, a počasnom članicom proglasit će se Isabella Mauro.

Ljerka Njerš uspjela je, ističe se u obrazloženju nagrade za životno djelo, bez patetične narativnosti i pretjerane dekorativnosti oblika i boja, "stvoriti opus koji u svakom svojem fragmentu govori o ljepoti cjeline, ideji prirode kao metafori kontinuiranog stvaranja i obnavljanja života, i gdje su senzualizam i vitalizam pozitivno izbalansirani principi djelovanja".

Njezin je opus, napominje se, u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti "pozicioniran na posebnom mjestu, i u današnje nezahvalno vrijeme uskih specijalizacija govori o značaju raznovrsnosti, sinteze i simbioze različitih likovnih tehnika, medija i materijala", a "njezin gotovo renesansni aspekt umjetničkog djelovanja nikada se, međutim, ne gubi u kvantiteti artefakata, već je potpuno podređen ideji umjetničke perfekcije i apstrahiranju motiva na stilizirane i ujednačene prizore - bez obzira stvara li u fajansi, majolici, raku keramici, staklu, monotipijama, slikanju na svili, ili u najnovijim djelima u kojima koristi modernu tehnologiju u mediju digitalne fotografije i fotokolaža".

Ljerka Njerš jedina je keramičarka iz Hrvatske koja se uspjela probiti na prestižne izložbe engleskih aukcijskih kuća Sotheby, Christie's i Bonhams, gdje su njezini radovi bili posebno zapaženi. Iskazala se u svojem djelovanju kao ambasadorica hrvatske kulture i tradicije primijenjene umjetnosti u svijetu, od Austrije do Japana, što govori u prilog njezinim neupitnim zaslugama za nagradu ULUPUH-a za životno djelo, ističe se u obrazloženju.

Nagrada za najbolji izložbeni projekt u 2021. godini pripala je Lidiji Boševski za izložbu "Materia" postavljenu u rujnu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu u organizaciji ULUPUH-a, a na izložbi su predstavljeni autoričini projekti inspirirani prirodom, teksturama, strukturama i prirodnim oblicima.

Nagrada za najboljeg mladog autora dodijeljena je Feđi Gavriloviću (1986.), autoru brojnih likovnih kritika i eseja o umjetnosti u časopisima Vijenac, Kontura, Jutarnji list, Zarez, Oris, Tema, Riječi, Hrvatski filmski ljetopis te na portalu Arteist. Popratio je brojne samostalne i grupne izložbe predgovorom, a također je osmislio i niz tematskih i problemskih izložaba, ističu iz ULUPUH-a. Urednik je knjige zapisa i ostavštine Josipa Vanište "Druga strana" (Zaklada Josip Vaništa, 2021.) te je sudjelovao na mnogo tribina i simpozija.

Nagradom za najbolji izdavački projekt u 2021. godini nagrađena je Martina Petranović za knjigu "Zlatko Kauzlarić Atač - Slikar u kazalištu" (Biblioteka: Kazališna likovnost u knjizi, knjiga broj 3) objavljenu u nakladi ULUPUH-a i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Urednice knjige su Ivana Bakal i Martina Petranović, a grafički dizajn potpisuje Mario Aničić.

Knjiga posvećena slikarskome i kazališnome, a ponajprije scenografskom opusu likovnoga i kazališnoga umjetnika Zlatka Kauzlarića Atača dosad je najopsežnije izdanje u ovoj biblioteci na 472 stranice velikoga formata i uključuje oko 300 kartica teksta i gotovo 1000 likovnih priloga.

ULUPUH-ovo priznanje za poseban doprinos ugledu Udruge ove će se godine uručiti likovnom kritičaru i kustosu Branku Franceschiju, ravnatelju Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti "zbog jedinstvenog rada i zalaganja tijekom pripreme i realizacije izložbe 55. zagrebačkog salona, ugledne nacionalne izložbe suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, s dugom, 50-godišnjom tradicijom", ističu iz ULUPUH-a.

Počasnom članicom ULUPUH-a proglašena je Isabella Mauro, voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu od 2018. godine.


Nastavite čitati

Šest zainteresiranih za kupnju 3. maja Rijeka 1905

Tvrtka 3.maj Rijeka 1905. osnovana je radi nastavka brodograđevne djelatnosti. Prema planu restrukturiranja 3.maja, djelatnost će se bez financijskih opterećenja iz prethodnih razdoblja obavljati u novoj tvrtki, koja je dokapitalizirana operativnom imovinom, a s ugovaranjem novih poslova u novu tvrtku se prebacivat će se i radnici

Vet Memoria, na raspolaganju prvi riječki krematorij za dostojanstven oproštaj od kućnih ljubimaca

Vlasnici kućnih ljubimaca dobro znaju kako je po njihovom ugibanju oproštaj težak i emotivan, a jedan od većih izazova je kako da on bude dostojanstven uz čuvanje sjećanja na vjernog prijatelja i pratitelja * Riječ je o usluzi koja je potpuna novost u široj riječkog regiji, u Istri i na Kvarneru te će pomoći u oproštaju od voljene životinje kroz urnu koju je potom moguće pohraniti na groblju životinja ili čuvati doma

DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju

Sva su biračka mjesta otvorena, pa i ona u Dohi i Dubaiju u kojima pada obilna kiša i puše snažan vjetar, doznaje se u utorak u Državnom izbornom povjerenstvu. Na tim biračkim mjestima nema puno birača, u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, aktivo ih se registriralo 16, a prethodno 42. To su birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji su željeli glasovati u inozemstvu, pa su zatražili prethodnu registraciju

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.