Kultura

RENOMIRANA AMERIČKA KOREOGRAFKINJA I REDATELJICA

KULTURNI DOGAĐAJ GODINE Najutjecajnija figura suvremenog plesa Meg Stuart dolazi u Pulu!

Meg Stuart osvojila je Zlatnog lava za životno djelo na Biennale di Venezia * Meg Stuart obilježila je svjetsku plesnu scenu. Prije 30 godina osnovala je svoju kompaniju 'Damaged Goods', koja je postala poznata po svojim inovativnim i provokativnim izvedbama * "Stuartina sposobnost da kroz dinamične i emotivne izvedbe prenese složene ljudske emocije i stanja, duboko me je inspirirala", kaže nam Matija Ferlin


 
4 min
Zoran Angeleski
Meg Stuart (foto: Iris Janke)

Meg Stuart osvojila je Zlatnog lava za životno djelo na Biennale di Venezia * Meg Stuart obilježila je svjetsku plesnu scenu. Prije 30 godina osnovala je svoju kompaniju 'Damaged Goods', koja je postala poznata po svojim inovativnim i provokativnim izvedbama * "Stuartina sposobnost da kroz dinamične i emotivne izvedbe prenese složene ljudske emocije i stanja, duboko me je inspirirala", kaže nam Matija Ferlin

U sklopu prvog izdanja manifestacije 'Portret autorice', Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula najavljuje gostovanje renomirane američke koreografkinje, redateljice i plesačice Meg Stuart, koja će se 7. i 8. lipnja predstaviti publici u Puli izvedbom 'All the Way Around', ciklusom filmova u Kinu Valli te diskurzivnim i edukativnim programima.

O utjecaju jedne od najvažnijih svjetskih koreografkinja ili najvažnijih plesnih umjetnica na njegov rad govori nam umjetnički voditelj INK-a Matija Ferlin, i sam nagrađivano ime suvremenog plesa u svijetu.

- Stuartina sposobnost da kroz dinamične i emotivne izvedbe prenese složene ljudske emocije i stanja, duboko me je inspirirala. "Alibi" kao i njezini ostali radovi potaknuli su me da dublje promišljam o svojim koreografijama, istražujući nove dimenzije izraza i intenzivnije se posvećujući eksperimentiranju s improvizacijom. Njezin pristup inspirira razvijanje hrabrosti i slobode u stvaranju, što se jasno odražava na moj umjetnički rad, kaže Ferlin za Istru24.

Meg Stuart već 30 godina djeluje na međunarodnoj izvedbenoj sceni, predstavlja kreativnu silu koja se slobodno kreće između plesa, kazališta i vizualnih umjetnosti. Njezino stvaralaštvo, obilježeno neprestanim dijalogom s umjetnicima različitih područja, istražuje ples kao izvor iscjeljenja i način transformacije društvenog tkiva.

Svojim inovativnim radom Meg Stuart je obilježila svjetsku plesnu scenu. Rođena je u New Orleansu, Louisiana, gdje je započela svoju plesnu karijeru. Kasnije se preselila u New York gdje je radila s renomiranim plesnim kompanijama poput Pilobolusa i Stephen Petronio Company. Stuart je svoj umjetnički put nastavila u Europi, gdje je postala ključna figura u suvremenom plesu.

 

Osnovala je svoju kompaniju Damaged Goods 1994. godine, koja je postala poznata po svojim inovativnim i provokativnim izvedbama. Njezin rad karakterizira slobodan pristup plesu i izvedbi, te neprestano istraživanje granica tijela i pokreta.

Kroz više od 30 produkcija, Stuart je istraživala širok spektar tema, uključujući pitanja identiteta, tijela i intimnosti. Njezini radovi često se kreću između plesa, kazališta i vizualnih umjetnosti, stvarajući originalne i provokativne izvedbene obrasce.

Stuart je osvojila brojne nagrade i priznanja za svoj rad, uključujući Zlatnog lava za životno djelo na Biennale di Venezia 2018. godine. Njezino gostovanje diljem svijeta, kao i njezina predavanja i radionice, doprinose njezinoj reputaciji kao jedne od najutjecajnijih figura u suvremenom plesu.

Program manifestacije:

Recentni video radovi Meg Stuart 7. lipnja u 20 sati u Kinu Valli

Na platnu Kina Valli, publika će imati priliku uživati u nekim od najnovijih video radova Meg Stuart: The Lobby, Intermission, Overtime, The Clock, Shelf Life. Ovi radovi pružaju intiman uvid u Stuartin kreativni proces, istražujući različite aspekte njezinog stvaralaštva kroz medij videa. Publika će biti vođena na putovanje kroz raznolike teme i estetike koje karakteriziraju njen opus, od suptilnih i introspektivnih do eksperimentalnih i provokativnih.

People in the Room / 7. lipnja u 21 sati @ Klub & knjižara Giardini 2

U intimnoj atmosferi Knjižare Giardini 2, Meg Stuart će se susresti s publikom u opuštenom razgovoru o svom umjetničkom putu, inspiracijama i filozofiji stvaranja. Ovaj intiman susret pružit će publici priliku postaviti pitanja i dublje razumjeti njenu umjetničku viziju, proces rada te njezinu refleksiju o suvremenom trenutku u izvedbenim umjetnostima.

Izvedba “All the Way Around” 8. lipnja u 20 sati u INK-u

U centralnom događanju projekta Portret autorice, Meg Stuart će zajedno s jazz basistom Dougom Weissom i pijanisticom Marianom Carvalho izvesti All the Way Around. Ova jedinstvena izvedba istražuje duboke emocionalne i prostorne dimenzije pokreta, zvuka i svjetla, stvarajući intenzivno iskustvo za publiku. Kroz spoj plesa, glazbe i svjetla, All the Way Around poziva publiku na putovanje kroz različite faze emocionalnog i prostornog iskustva, potičući ih na promišljanje o vlastitim osjećajima i percepcijama.

Tribina s Meg Stuart i Ivom Nerinom Sibilom  8. lipnja u 21.30 sati u INK-u

Na lipanjskoj Tribini u INK, Meg Stuart će se pridružiti Iva Nerina Sibila u razgovoru o ključnim temama koje oblikuju suvremeni ples i izvedbene umjetnosti. Ovaj dinamični razgovor pružit će mogućnost publici da sudjeluje u diskusiji i istraživanju širokog spektra tema, uključujući fragmentaciju tijela, novu senzualnost, odnose u suvremenom društvu te ulogu umjetnosti u oblikovanju naše percepcije svijeta. Publika će imati priliku postavljati pitanja i sudjelovati u ovoj interaktivnoj raspravi.

Masterclass u Malom rimskom kazalištu

Meg Stuart će voditi intenzivnu četverosatnu radionicu u Malom rimskom kazalištu zatvorenog tipa, pružajući regionalnim profesionalnim plesačima i koreografima jedinstvenu priliku da istraže dublje koncepte znanja i neznanja u kontekstu izvedbenih umjetnosti. Kroz različite vježbe, rasprave i eksperimente, sudionici će imati priliku produbiti svoje razumijevanje procesa kreiranja i izvedbe, potaknuti svoju kreativnost te istražiti nove perspektive u svom umjetničkom radu.


Nastavite čitati

Pula
 

EX MORNARIČKA BOLNICA DOBILA JOŠ JEDNOG STANARA U nekadašnji odjel transfuziologije useljava se pet učionica pulske Škole za odgoj i obrazovanje

Rješenje je ovo koje već dulje prisutan problem sanira, moglo bi se reći, 'u pet do podne', jer se broj učenika Škole za odgoj i obrazovanje iz godine u godinu drastično povećava. Prema podacima s nedavno održanih upisa u školsku godinu 2024./2025., nastavu će u osnovnoškolskim razredima pohađati 106 učenika, dok je učenika srednje škole, uzrasta od 16 do 21 godine, ukupno 29

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.