Kultura

ČUČIĆ, DEBELJUH, UŠIĆ I MOROSIN

"LA PROJEKCIJA": Sutra se u Vodnjanu prikazuju kratkometražni filmovi lokalnih autora

- Za obilježavanje 30. godišnjice osnivanja Istarske županije, u  kontekstu filmske produkcije, odabran je Vodnjan. Tim povodom, prikazat ćemo filmove autora i tema vezanih za grad domaćin. Vodnjan je, naime, posljednjih godina obilježila produkcija kvalitetnih, uglavnom kratkometražnih dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, svojevrsni „filmski val“, nazvan i Novi vodnjanski filmski val, navode iz Istarske kulturne agencije


 
2 min
Istra24
Ilustracija iz video spota "La Piova" autora Matije Debeljuha

- Za obilježavanje 30. godišnjice osnivanja Istarske županije, u  kontekstu filmske produkcije, odabran je Vodnjan. Tim povodom, prikazat ćemo filmove autora i tema vezanih za grad domaćin. Vodnjan je, naime, posljednjih godina obilježila produkcija kvalitetnih, uglavnom kratkometražnih dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, svojevrsni „filmski val“, nazvan i Novi vodnjanski filmski val, navode iz Istarske kulturne agencije

U Vodnjanu se sutra s početkom u 19 sati održava „La projekcija“, i to u Sali za vjenčanja, kako je danas najavljeno iz Istarske kulturne agencije koja organizira događaj uz La Udrugu i Grad Vodnjan.

- Za obilježavanje 30. godišnjice osnivanja Istarske županije, u  kontekstu filmske produkcije, odabran je Vodnjan. Tim povodom, prikazat ćemo filmove autora i tema vezanih za grad domaćin. Vodnjan je, naime, posljednjih godina obilježila produkcija kvalitetnih, uglavnom kratkometražnih dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, svojevrsni „filmski val“, nazvan i Novi vodnjanski filmski val, navode iz Istarske kulturne agencije.

Sutra se prikazuju ovi filmovi:

Damir Čučić:

Film: La strada, 2004., 29'

Dokumentarac "La strada" scenarista i režisera Damira Čučića nagrađen je kao najbolji film u profesionalnoj produkciji na Trećem međunarodnom televizijskom festivalu urbane ekologije 2005. godine u Madridu. U filmu "La strada" Čučić prikazuje ugođaj glavne ulice istarskog grada Vodnjana u raznim razdobljima dana, zaviruje iza njenih zidova i portretira ljude koje su valovi povijesti, selidbe i svakodnevni život doveli u arteriju sredozemnoga grada.

Matija Debeljuh:

Film: Contrada, 2012., 11'06''

Contrada je kratki film proizašao iz suradnje s plesačicom Robertom Milevoj. Film pokušava spojiti element plesa i pokreta u prirodnom okruženju šume gdje nastaje nova reinterpretacija tijela. Odnos je usredotočen na pojedinca koji se suprotstavlja životu koji ga okružuje. Tako je, kroz umjetnost plesa, izražena potreba za nelinearnom pričom koja pak svoje korijene nalazi u prirodi, kroz koju crpi svoj koreografski materijal ne bi li na filmu proizašao novi izričaj plesne forme.

Film: La piova, 2006., 3'12''

„La piova“ je, zapravo, video spot tradicionalne bumbarske pjesme koju je obradio Livio Morosin. Na najvažnijoj manifestaciji talijanske umjetnosti i kulture „Istria nobilissima“ osvojio je nagradu za filmsku umjetnost, video i televiziju.

Eric Ušić i Teo Morosin

Film: Djevojka u plavoj haljini, 2021., 41'

Srednjometražni igrani film u formi mjuzikla bajka je s elementima humora i fikcije smještena u nedefinirano prošlo ili buduće vrijeme. Francesca koju maltretiraju roditelji odlučila je napustiti svoj dom te kreće u neizvjesnu avanturu koja će zauvijek promijeniti njezin život. Izgubljena, naivna, neobrazovana i znatiželjna, u svojoj plavoj haljini putuje kroz mitska predjela začaranog poluotoka gdje susreće čudne i osebujne likove koji joj pjesmom i plesom, humorom i mistikom žele otkriti smisao života.


Nastavite čitati

Istra
 

AFERU 'BONAMENAT' OTKRILA JE ISTRA24 Rovinjski gradonačelnik, IDS-ov Marko Paliaga bio je u sukobu interesa kada je vršio pritisak da se njegovog prijatelja vrati na posao u Centru za povijesna istraživanja

Šef IDS-a Dalibor Paus branio je Paliagu kada je Istra24 lani u lipnju otkrila da je vršio pritisak na ravnatelja rovinjskog Centra za povijesna istraživanja, i to službenim dopisom, tražeći da na posao vrati njegovog prijatelja, ex dogradonačelnika Rovinja Silvana Zillija, pozivajući se pritom na - stranačku iskaznicu

Istra
 

Supružnici Omanović iz Vodnjana: "Hvala vam svima, dobri ljudi, dali ste nam sve pa i više nego što smo si mogli zamisliti"

Uplaćene su i brojne donacije, a svima se supružnici Omanović od srca zahvaljuju i poručuju da treba uzeti, ali da treba i ispružiti ruku drugima kada je netko u potrebi. Upravo zato, apeliraju na sve ljude dobra srca koji su i njima pomogli i drugima koji još žele pomoći da to u ovim svečarskim danima učine za nekog iz svoje blizine, jer oni su, kažu, i više nego namireni i ne bi htjeli uzimati drugima kojima u ovom trenutku više treba

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.