Kultura

DIRLJIVA POSVETA ULJANIKU I ULJANIKOVCIMA

Lenićev film "Brod" na Festivalu mediteranskog filma u Splitu, pa na Festivalu radničkog filma u Sloveniji

"Moj pokojni otac, kojem sam posvetio ovaj film, cijeli je radni vijek proveo u Uljaniku, kao i moj stric i teta. I ja i moj brat smo dio staža odradili u Uljaniku. Kad zbrojim sav staž članova moje obitelji, prelazimo 100 godina, cijelo jedno stoljeće", kazao je Lenić našem portalu uoči prošlogodišnje premijere na 70. Pulskom filmskom festivalu


 
2 min
Zoran Angeleski

"Moj pokojni otac, kojem sam posvetio ovaj film, cijeli je radni vijek proveo u Uljaniku, kao i moj stric i teta. I ja i moj brat smo dio staža odradili u Uljaniku. Kad zbrojim sav staž članova moje obitelji, prelazimo 100 godina, cijelo jedno stoljeće", kazao je Lenić našem portalu uoči prošlogodišnje premijere na 70. Pulskom filmskom festivalu

Dokumentarni film pulskog redatelja Elvisa Lenića "Brod", dirljiva 65-minutna filmska posveta svim obiteljima čiji su članovi kroz generacije bili vezani za brodogradilište Uljanik, prikazat će se u petak na 17. Festivalu mediteranskog filma u Splitu, u tvrđavi Gripe, a 30. lipnja na Festivalu radničkog filma u slovenskom Hrastniku.

Premijerno je "Brod" prikazan na prošlogodišnjem jubilarnom 70. Pulskom filmskom festivalu, a uoči te premijere u intervjuu našem portalu, Lenić je kazao i ovo: "Moj pokojni otac, kojem sam posvetio ovaj film, cijeli je radni vijek proveo u Uljaniku, kao i moj stric i teta. I ja i moj brat smo dio staža odradili u Uljaniku. Kad zbrojim sav staž članova moje obitelji, prelazimo 100 godina, cijelo jedno stoljeće".

Nakon više od 160 godina postojanja i niza veličanstvenih brodova koji su isplovili iz njegova pogona, pulsko brodogradilište Uljanik postalo je groblje napuštenih radionica, čeličnih olupina i zaustavljenih dizalica. U tom krajoliku postapokalipse kojeg danas nastanjuju tek glasni galebovi, gladne mačke i morski rakovi, bivši radnici dijele svoja emotivna svjedočenja.

Redatelj Elvis Lenić

Film ‘Brod’ bavi se sudbinom propalog pulskog brodogradilišta ‘Uljanik’, ispričanoj iz perspektive bivših radnika.

Oni se u filmu ne vide, čuju se samo njihove emotivne izjave i glasni prosvjedi, dok vizualni dio dokumentarca čine prizori napuštenog brodogradilišta u sadašnjosti. Pred gledateljevim očima nižu se prizori napuštenih radionica, zaustavljenih dizalica, zahrđalih metalnih konstrukcija i drugih postapokaliptičnih elemenata.

- Osnovna ideja filma je suprotstavljanje vizualnog koje asocira na smrt, i zvučnog koje asocira na život; odnosno Tanatosa slike i Erosa zvuka, kazao je Lenić za dokumentarni.net nakon što je koncem prošle godine njegov film, u produkciji Kinematografa, osvojio glavnu Međunarodnu nagradu na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Ji.hlava u Češkoj, time i jednu od najvećih nagrada za hrvatsku dokumentaristiku od hrvatske samostalnosti.

.


Nastavite čitati

HND: Tražimo oštru reakciju države na pokušaj ubojstva novinarke Melite Vrsaljko

Na vrata kuće kolegice Vrsaljko u Nadinu kod Benkovca banula je Iva Perić, kći Ivana Vrsaljka, čovjeka koji je našu kolegicu fizički napao dan ranije, te ju počela vući za kosu i gušiti ne bi li ju natjerala da obriše snimke na kojima se vidi kako njezin otac fizički nasrće na novinarku jer je sa snimateljem prolazila pokraj njegova terena na kojem se počeo gomilati otpad * HND smatra kako ovaj slučaj drastično upozorava na uvjete u kojima rade novinari i novinarke te svi medijski radnici, koji su svakodnevno izloženi brojnim verbalnim, pa i fizičkim napadima, posebno u malim sredinama gdje do izražaja dolazi sprega institucija i lokalnih moćnika

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.