Kultura

PREDSTAVLJEN 16. FESTIVAL DJEČJE KNJIŽEVNOSTI

MONTE LIBRIĆ SE VRAĆA U CIRCOLO Napitak Libromix i čarolija Čiriba Čiribook začarat će djecu ljubavlju prema knjizi

"Čarolija je toliko inspirativna da smo mogli stvoriti još deset 'Librića' na tu temu, međutim zaustavili smo se na onoj čaroliji koja je nama posebno važna i zbog koje mi kao festival dječje knjige postojimo, a to je čarolija književnosti i čarolija koja proizlazi iz knjiga i čitanja", rekla je direktorica Monte Librića Slavica Ćurković, i najavila da će, osim književnih, festival ponuditi i brojne filmske, likovne i kazališne 'čarolije'


 
3 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini

"Čarolija je toliko inspirativna da smo mogli stvoriti još deset 'Librića' na tu temu, međutim zaustavili smo se na onoj čaroliji koja je nama posebno važna i zbog koje mi kao festival dječje knjige postojimo, a to je čarolija književnosti i čarolija koja proizlazi iz knjiga i čitanja", rekla je direktorica Monte Librića Slavica Ćurković, i najavila da će, osim književnih, festival ponuditi i brojne filmske, likovne i kazališne 'čarolije'

Nakon dvije pandemijske godine u kojima se održavao u parku, 16. festival dječje književnosti Monte Librić vraća se u zatvoreni prostor i to baš onaj iz kojeg je potekao nakon osamostaljenja od velikog Sajma knjiga – u pulsku Zajednicu Talijana 'Circolo'.

Začarani čitatelji

Ovogodišnji festival održava se od 22. do 28. svibnja, a cilj mu je, najavili su organizatori na danas održanoj konferenciji za novinare, „svako dijete koje ga posjeti začarati ljubavlju prema knjizi i čitanju“.

- U parku smo svi uživali i nostalgično se sjećamo kako nam je tamo bilo dobro, ali isto tako smo znali da nećemo dugo ostati tamo. Čim su se vremena stabilizirala, vraćamo se u naš dom. Mogu to tako reći jer je Zajednica Talijana Pula naš suorganizator i kreativni partner, rekla je direktorica festivala Slavica Ćurković, najavivši kako je za temu ovogodišnjeg festivala izabrana – čarolija.

- Čarolija je toliko inspirativna da smo mogli stvoriti još deset 'Librića' na tu temu, međutim zaustavili smo se na onoj čaroliji koja je nama posebno važna i zbog koje mi kao festival dječje knjige postojimo, a to je čarolija književnosti i čarolija koja proizlazi iz knjiga i čitanja, dodala je direktorica i objasnila kako će, osim književnih, festival ponuditi i brojne filmske, likovne i kazališne 'čarolije'.

Čiriba-Čiribook i Libromix

Kako bi to postigli, organizatori su ove godine odlučili angažirati posebne čarobnice - Sedinu Cerovac i Ivanku Mazurkijević koje su svoj dio programa nazvale „Čiriba Čiribook“, a čaroliju će dijeliti s mladim gostima u popodnevnim satima na terasi Circola tijekom svih festivalskih dana.

Osim knjiške čarolije, osmišljen je i čudotvorni napitak „Libromix“ koji djeci daje čitalačke moći.

- Ovaj će napitak ojačati svako dijete da postane jak čitač, rekla je Ćurković.

Pripreme za festival

Od novosti u programu, uz brojne radionice, najavljen je i premijerni „Mali Sajam ilustracija" koji će, kroz izložbeno-prodajni karakter, ponuditi potpisane ilustracije hrvatskih autora.

Gost festivala je poznati britanski autor David Litchfield, a organizatori se jako raduju i predstavljanju pulskih autora Vanje Marković i Vibora Juhasa.

Organizatore posebno veseli dolazak dva pomalo „neočekivana“ gosta koji će predstaviti svoje prve knjige za djecu – glazbenika Mileta Kekina, autora slikovnice „Mala“ za djevojčice, dječake i one koji se tako osjećaju te pisca „oštrog pera, ali i jezika“ Borisa Dežulovića, koji dolazi sa svojim romanom za djecu „Zaštomir“, o životu i snoviđenjima neustrašivog žohara.

Čarolija prostora Circola

Upravo fluidna tema čarolije te brojni programski sadržaji čine organizaciju ovog 'Monte Librića' možda najizazovnijom do sada, rekla je ovogodišnja glavna producentica Nicol Rodić.

- Ovaj prostor koji vidite oko sebe, koji je još u gradnji, pretvorit će se u kazališnu scenu, kino dvoranu, slikarski atelje i kemijski laboratorij, rekla je Rodić, napominjući kako je sve to zapravo suština nekonvencionalnog načina predstavljanja književnosti za djecu kakvog podržava Monte Librić.

Voditeljica prodaje Lara Osman Grganja najavila je da će na ovogodišnjem festivalu biti prisutan rekordan broj hrvatskih nakladnika, ali i da će publici biti ponuđen nikada veći izbor knjiga na talijanskom jeziku.

Lara Osman Grganja, Slavica Ćurković, Nicol Rodić i Tamara Brussich

Kroz program „Più che una storia", Monte Librić i ove godine tako nastavlja njegovati dvojezičnost i multikulturalnost pa je predsjednica Zajednice Talijana Tamara Brussich najavila kako će gosti festivala biti i cijenjeni autori književnosti za djecu na talijanskom jeziku: David Conati, Gianluca Passarelli, Elisa Cordioli i Isabella Salmoirago.

Otvaranje festivala je u ponedjeljak u 11 sati u prostoru Circola, a djelić čarolije koja vas očekuje možete osjetiti već ove subote 20. svibnja, kada će kroz grad voziti festivalski vlakić u kojem će, uz organizatorice Monte Librića i djecu, biti i Baka Librić te Librić čarobnice. Prvi vlakić polazi ispred Arene u 11 sati i vozi preko Giardina i Rive natrag do Arene.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.