republika - dugi
Kultura

Novi filmski tjedan u Kinu Valli:

Na repertoaru Pamtim samo sretne dane, Jack Nicholson i Monkey Man

U novom filmskom tjednu od četvrtka, 4. travnja do srijede, 10. travnja 2024. Kino Valli na redovnom programu prikazuje novi film Nevija Marasovića “Pamtim samo sretne dane”, triler Deva Patela “Monkey Man”, horor “Prvo pretkazanje” - prequel istoimenog horora iz 1976. godine te dramu “Zalazak sunca” Michaela Franca. Prikazuje se film Igora Gala “1991. Adio, Jugo”, dok su “Filmovi za sva vremena” posvećeni Alexsanderu Payneu i donose humornu dramu “Gospodin Schmidt” s Jackom Nicholsonom u glavnoj ulozi


 
4 min
Istra24

U novom filmskom tjednu od četvrtka, 4. travnja do srijede, 10. travnja 2024. Kino Valli na redovnom programu prikazuje novi film Nevija Marasovića “Pamtim samo sretne dane”, triler Deva Patela “Monkey Man”, horor “Prvo pretkazanje” - prequel istoimenog horora iz 1976. godine te dramu “Zalazak sunca” Michaela Franca. Prikazuje se film Igora Gala “1991. Adio, Jugo”, dok su “Filmovi za sva vremena” posvećeni Alexsanderu Payneu i donose humornu dramu “Gospodin Schmidt” s Jackom Nicholsonom u glavnoj ulozi

U novom filmskom tjednu od četvrtka, 4. travnja do srijede, 10. travnja 2024. Kino Valli na redovnom programu prikazuje novi film Nevija Marasovića “Pamtim samo sretne dane”, triler Deva Patela “Monkey Man”, horor “Prvo pretkazanje” - prequel istoimenog horora iz 1976. godine te dramu “Zalazak sunca” Michaela Franca. Prikazuje se film Igora Gala “1991. Adio, Jugo”, dok su “Filmovi za sva vremena” posvećeni Alexsanderu Payneu i donose humornu dramu “Gospodin Schmidt” s Jackom Nicholsonom u glavnoj ulozi.

“Pamtim samo sretne dane“ je novi film višestruko nagrađivanog redatelja Nevija Marasovića koji je okupio brojna poznata glumačka lica poput Radka Poliča, Tene Nemet Brankov, Leona Lučeva, Gorana Bogdana, Nine Violić, Janka Popovića Volarića, Leone Paraminski i drugih. Dok sjedi u restoranu koji predstavlja čekaonicu za drugi svijet, umorni starac promatra goste restorana koji predstavljaju njega i njegovu najužu obitelj tokom bitnih trenutaka njegova života. Trenutaka koji su utjecali na njega i tu obitelj, te ga pretvorili u čovjeka kakav je bio na kraju života. Starac je prisiljen te događaje gledati objektivno, sa strane, kao svojevrsni sudac i porota tragičnog života punog žaljenja, gorčine i krivih odluka. U jednom trenutku, postaje jasno da je starac zapravo umro i promatra svoj vlastiti život.

Radnja akcijskog trilera “Monkey Man” inspirirana je legendom o hinduističkom bogu snage i hrabrosti Hanumanu. Dev Patel utjelovio je mladića poznatog samo kao Kid (Klinac), koji se svaku večer, noseći masku gorile, brutalno i krvavo bori u podzemnom klubu kako bi osigurao opstanak. Nakon mnogo godina potisnutog bijesa, Kid otkriva način da se infiltrira u enklavu zlokobne gradske elite. Dok mu trauma iz djetinjstva ključa, njegove ruke s misterioznim ožiljcima pokreću eksplozivnu osvetničku kampanju protiv ljudi koji su mu uništili život.

Horor “Prvo pretkazanje” otkriva tajne o rođenju pravog zla u prequelu istoimenog filma iz 1976. godine. Radnja prati mladu Amerikanku koja dolazi u Rim kako bi započela svoj život služenja crkvi. Međutim, kada stigne na lokaciju, nailazi na tamu koja je toliko moćna da joj uzdrma vjeru te ju vodi prema zlokobnoj zavjeri. Glavnu ulogu u filmu igra Nell Tiger Free, a uz nju se pojavljuju Tawfeek Barhom, Sonia Braga, Ralph Ineson i Bill Nighy.

“Zalazak sunca” redatelja Michaela Franca drama je o bogatašu koji pokušava napustiti svoj život dok je na odmoru u Acapulcu. Neil i Alice Bennett su na odmoru u Meksiku s mlađim članovima Colinom i Alexom sve dok im hitni slučaj ne prekine putovanje. Kad jedan rođak poremeti čvrsti obiteljski poredak, uzavrele tenzije izbijaju u prvi plan.

Četvrti nastavak “Kung Fu Pande” vraća se na program Kina Valli, a Po i Žestoka petorka donose nove avanture. Nakon tri smrtonosne pustolovine u kojima je pobijedio zlikovce svjetske klase svojom nenadmašnom hrabrošću i ludim borilačkim vještinama, Poa, zmajevog ratnika, sudbina je pozvala da se napokon odmori i odabran je da postane duhovni vođa Doline mira. U hrvatskoj verziji, glasove Pou i ostalim likovima posuđuju Franjo Dijak, Branimir Vidić, Mia Krajcar, Mirta Zečević i mnogi drugi.

U programu “Propustili ste, pogledajte” ponovo se prikazuje dokumentarac scenarista i redatelja Igora Gala o Festivalu jugoslavenskog igranog filma u Puli naslovljen "1991. Adio Jugo, film, adio Jugoslovenski filmski festival, adio Jugoslavija.... vidimo se u slijedećem ratu". Osim o Festivalu, ovaj film prikaz je društveno-političkih okolnosti u kojim je festival osnovan. Svjedočenjem glavnih aktera festivala, od njegovog osnivača Marjana Rotara do svih presudnih direktora festivala, filmskih radnika, glumaca, režisera, producenata, propituje se kako je uopće bio moguć festival takvog europskog i svjetskog značaja u vrijeme svog trajanja.

U sklopu ciklusa Filmovi za sva vremena na rasporedu je “Gospodin Schmidt” Alexandera Paynea, humorna drama o nedavno umirovljenom Warrenu Schmidtu (J. Nicholson), koji kreće na putovanje kako bi o sebi i životu otkrio više nego što je ikad očekivao. Odlaskom u mirovinu suočio se s time da se njegov život svodi samo na kuću, suprugu Helen (J. Squibb) koja mu ide na živce i kćerino vjenčanje koje ne odobrava. Osjeća se beskorisno, a kad na televiziji vidi reklamu za udomljavanje afričke djece, odluči sponzorirati jedno dijete iz Afrike. Dječaku iz Tanzanije počne pisati pisma, među ostalim i o svom dugogodišnjem otuđenom odnosu sa suprugom Helen. No, kada Helen iznenada umre, Warren shvaća koliko mu je značila i kakvu je prazninu ostavila iza sebe. U prvo vrijeme on je potpuno izgubljen i zapušta se, a zatim sjeda u kamp kućicu koju je kupio sa ženom i kreće na kćerino vjenčanje, s planom da se zaustavi na nekim mjestima iz svoje prošlosti.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) Pulska umirovljenica: "Rekla sam dosta! Nema pravo pucati na mene, sve sam snimila. Pod cijenu života branit ću pravo da sjednem na zidić i pomazim Vegu"

Najprije je vikao na mene, da mu skupljam štakore, da nemam što tu sjediti. Onda je po cijeloj dužini zida pobacao zemlju kako ne bih mogla sjediti, zatim me počeo tjerati prskajući me vodom. To sam prijavila policiji, no nakon toga napadi su bili sve žešći, ispričala nam je Puljanka * Policijski službenici u 2023. i 2024. godini u tri su navrata postupali po dojavama u Nazorovoj ulici poradi nesuglasica između građana koje su nastale u svezi hranjenja mačaka

Pula
 

Rozalija Javoran, dobitnica Grba Grada Pule: "Bilo je otpora pojedinaca, no gotovo svi zahtjevi roditelja djece s teškoćama su usvojeni"

Nije bilo lako, održala sam brojne prezentacije rada, sastanke na kojima su bili predstavnici Grada Pule, Istarske županije, Istarskih domova zdravlja, Centra za socijalnu skrb, Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat iz Rovinja. Iako je bilo otpora nitko nije mogao ostati imun na činjenice, na brojne probleme koje s kojima se susreću roditelji djece s teškoćama, na njihove vapaje i u roku od godinu dana većina je zahtjeva, koje smo u radu zajednički postavili kao ciljeve, doista i riješena, veli Javoran

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.