republika - dugi
Kultura

KANFANAR, 10. OŽUJKA

„NAŠA ŽENA" - fešta za djevojke, žene i njihove parove

Gracijela Putina, dijalektalna spisateljica iz kanfanarske Općine će u nedjelju, 10. ožujka u Domu mladih u Kanfanaru okupiti pjesnike, i pjevače koji su uglazbili svoje stihove, kako bi proslavili Međunarodni Dan žena


 
3 min
Istra24

Gracijela Putina, dijalektalna spisateljica iz kanfanarske Općine će u nedjelju, 10. ožujka u Domu mladih u Kanfanaru okupiti pjesnike, i pjevače koji su uglazbili svoje stihove, kako bi proslavili Međunarodni Dan žena

Gracijela Putina, dijalektalna spisateljica iz kanfanarske Općine će u nedjelju, 10. ožujka u Domu mladih u Kanfanaru okupiti pjesnike, i pjevače koji su uglazbili svoje stihove, kako bi proslavili Međunarodni Dan žena.

Gracijela je do sad osvojila mnoga priznanja u zemlji i inozemstvu kako za literarno stvaralaštvo tako i za mnoge druge vidove kulturnog opusa, uvijek promovirajući svoj rodni kraj (Brajkovići-Kuntrada) i našu Istru. Dugo je godina radila na radiju, televiziji i piše za nekoliko domaćih i stranih novina, a marketing i trgovina su joj u krvi, tj u genima.

SVE U ŽUTO I CRVENO

„Smatram da nas okružuju veliki i talentirani ljudi koji zbog životnih okolnosti nisu još isplivali ili nisu imali priliku se pokazati. Moja je radost vidjeti osmjeh i suze radosnice.  Srce mi preskoči kad vidim veselje, ples, zagrljaje, međusobno darivanje uz našu bukaletu istrijanske malvazije i črnega terena, zbog toga sam prikupila pjesme mnogih neafirmiranih pjesnika koje sam nakucala, a isprintala mi ih je Vesna Milan iz Rovinja. Ona isto krasno piše, a vodi klub penzionera u Rovinju Rovigno s kojim surađujem. Te ću pjesme, i ne samo to, pokloniti svim djevojkama i ženama koje tu večer budu sa svima nama u Kanfanaru.

Manifestacija se zove „NAŠA ŽENA", a gosti nam stižu iz svih krajeva, čak iz Švedske. Moći će se čuti od harmonike, preko gitare do našega miha razni glazbeni instrumenti, kao i mnogi izričaji. Bračni parovi-umjetnici doći će svatko u narodnoj nošnji svoga kraja. Mercedes Brajnović iz Rovinjskog Sela se brine o uređenju dvorane, a Nju nitko ne može zamijeniti. Osim što je akademski obrazovana umjetnica, njenim se instalacijama može i Pariz nakloniti.

Uz Mercedes, koja me uvijek prati, ja sam potpuno mirna. Da fešta ne može proći bez domaćeg kruha i bez kolača i torte, najbolje zna moja susjeda Silvia Cah koja je prvak Europe u izradi čokoladnih skulptura, te predaje Slastičarstvo u Strukovnoj školi „Eugen Kumičić" u Rovinju Rovigno. I Silvia me uvijek prati, baš u svemu. Da Općina Kanfanar nema samo Dvigrad, bogatu arheolosku baštinu, dobru paštu, lipe vole, najljepše biciklističke staze, najčistije more i naše dobre kamenice, nego i dobro vino koje ćemo kušati i to direktno iz bačve na stol, nego da smo veseljaci s najljepšim djevojkama i ženama, pokazati ćemo tu večer. Hvala od srca načelniku općine Sandru Jurmanu i svima ķoji dišete kao jedan, a da je tako moći ćete se i sami uvjeriti u nedjelju, iza Dana žena od 19 sati do kad ki more, ašto NAŠA ŽENA to merita"– rekla nam je Gracijela zaljubljena u svoj kraj i svoje ljude.

 

NAŠA ŽENA

 

Ona braču goji

pere, kuha i frega

Pokle svoju dicu doji

Šije, plete i sve za svima regula.

 

Lako pušti suzu

Ma je skriva

Pokaže je,na samo,svojen mužu.

 

Misi,peče,friga

Sadi,kopa,plivi

Ne se tuži miga

Ni kad je buli kuk desni, ni livi.

 

Vajk ima usta na smih

Gre h maši

Ispuvida niki mali svoj grih

I vred doma praši.

 

Njoj su kratki dani

A kus noči-moli.

Bilo je bolje lani

Njoje srce svakega zavoli.

 

I kad pasaju lita

I život cili

Kad ti drugi mara pumoči

I kad sve uvene...

Ostanu lipe oči jene drage žene.

(Gracijela Putina)


Nastavite čitati

Istra
 

NE BJEŽE SVI NA MORE Ugostitelj Matija Peršić u Žminju stvorio više od 20 radnih mjesta. "Nudimo samo najbolje od Istre"

Centar svita, Žminjska, Terra Magica, Motovunska šuma...sve su to autorske pizze ugostiteljskog objekta "To je To", na kojima se nalaze samo birani proizvodi lokalnih proizvođača. Je li iz Svetvinčenta bolje doći u središte Istre nego na obalu, mladi ugostitelj nije dvojio - središte Istre, veli, tek se budi i raste pa je Žminj idealan za posao. U ovom trenutku već zapošljava troje stranaca i očekuje četvrtog pizzaiola

Istra
 

UMAG: Istria Gran Fondo i Umag RUN okupili više od 2000 biciklista i trkača - evo imena pobjednika

U jakoj međunarodnoj konkurenciji na 112 km dugoj stazi Gran Fondo prvi su do cilja stigli Laura Šimenc iz Slovenije i Francesco Zandri iz Italije, dok su na 87 km dugoj stazi 'Medio Fondo' najbrži bili Belgijanka Marijke De Smedt i Slovenac Patrik Mikac *  Najbrži u današnjem polumaratonu Umag Run bili su u ženskoj konkurenciji Ana Štefulj, a u muškoj Jan Križ. Utrku na 10,5 km u ženskoj je konkurenciji osvojila Nina Malina, dok je u muškoj pobjedu odnio Matej Šturm. Najbolji u utrci na 5 km bili su Maruša Cijan Brkič i Fran Galovic

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.