Kultura

domaćin škola monte zaro

Održan gradski LiDraNo - najbolji učenički radovi upućeni na županijsko natjecanje

Na ovogodišnjoj smotri sudjelovalo je 11 škola s područja Grada Pule i to 7 osnovnih i četiri srednje škole. Na natjecanje je, unatoč pandemijskoj godini i on line nastavi, stiglo 29 literarnih radova i održano šest pojedinačnih scenskih nastupa


 
3 min
Borka Petrović

Na ovogodišnjoj smotri sudjelovalo je 11 škola s područja Grada Pule i to 7 osnovnih i četiri srednje škole. Na natjecanje je, unatoč pandemijskoj godini i on line nastavi, stiglo 29 literarnih radova i održano šest pojedinačnih scenskih nastupa

Osnovna škola Monte Zaro ove je godine bila domaćin gradske Smotre literarnog, dramskog-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2022., koji se radi epidemijskih razloga održavao online.

Ravnateljica škole Branka Sironić čestitala je svim mentorima i učenicama čiji su se radovi, kao najbolji, plasirali na županijsko natjecanje, a putem Zoom platforme natjecatelje je pozdravila i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov koja je naglasila da će Grad uvijek podržavati ovu smotru koja je važna za razvijanje kreativnosti kod djece.

Sudjelovalo 11 škola

Na ovogodišnjoj smotri sudjelovalo je 11 škola s područja Grada Pule i to 7 osnovnih i četiri srednje škole. Na natjecanje je, unatoč pandemijskoj godini i on line nastavi, stiglo 29 literarnih radova i održano šest pojedinačnih scenskih nastupa. Donekle je razočarala tek kategorija novinarskih radova za koju je pristigao samo jedan rad.

Dramsko-scensko povjerenstvo

Povjerenstvo za odabir literarnih radova u sastavu Snježane Akrap Sušac, književnice, Feodore Gubaš Štifanić, grafičke urednice, dizajnerice te književnice i Lare Jurčić-Matošević, profesorice hrvatskog jezika odabralo je za osnovne škole sljedeće radove koji se upućuju na županijsku smotru.

  • Neo Joka, Misaona noć, 8. razed OŠ Veruda, mentorica Jelena Urošević-Hušak
  • Andreas Lanča, Učiteljeva potraga, 6. razred OŠ Šijana, mentor Vladimir Papić
  • Mak Grbac, Sam, sam potpuno sam, 6. razred OŠ Veruda, mentorica Jelena Urošević-Hušak
  • Veronika Ćatić, Jesen, 5. razred  OŠ Monte Zaro, Maja Radolović Čalić
  • Gabrijela Soldo, Božićna priča, 7. razred OŠ Monte Zaro, mentorica Maja Radolović Čalić

U kategoriji srednjih škola na županijsko su natjecanje upućeni:

  • Gregor Petrović, Jedna mladost, 4. razred Gimnazija Pula, mentorica Nataša Tončić
  • Nika Ban, Zadnji ples, 1. razred Gimnazija Pula, mentorica Saša Trbović
  • Petra Gluhić, Paučina, 2. razred Glazbena škola Ivana Matetića -Ronjgova Pula, mentorica Jasna Perković Milosavljević

Opada interes za novinarstvom?

Povjerenstvo za odabir novinarskih radova u sastavu Vanese Begić (Glas Istre), Borke Petrović (portal Istra24), i Eveline Majcan Lenić, profesorice hrvatskog jezika na županijsku smotru šalje rad "Sasvim običan dečko" učenice Lare Abramović, iz 8. razreda OŠ Šijana kojoj je mentorica bila Biserka Butković- Mrdeža.

Rad je, iako je bio jedini, udovoljavao svim kvalitetama struke, ali i jezično te je, kao takav odaslan na višu razinu natjecanja.

No, članice povjerenstva istaknule su da ih žalosti činjenica što je na natjecanje pristigao samo jedan rad dodajući kako u školama zasigurno ima dovoljno događaja koji se mogu i novinarski popratiti te potaknule mentore da vijesti, koje učenici objavljuju na web stranicama svojih škola i u školskim časopisima, dogodine pošalju na natjecanje kao individualne radove.

Naša redakcija portala Istra24 ovom prilikom poziva sve učenike iz novinarskih grupa i njihove mentore, koji žele posjetiti pravu novinarsku redakciju i saznati kako nastaju dobre priče, da nam se jave i posjete nas u Vodnjanu.

Županijsko natjecanje u školi Tone Peruško

Na kraju, povjerenstvo za dramsko-scensko stvaralaštvo u sastavu Lara Živolić i Luka Juričić, samostalni umjetnici, glumci i Nataša Ilić-Agatić, profesorica hrvatskog jezika nakon pomnog praćenja izvedbi uputili su na županijsku smotru sljedeće izvedbe.

Za osnovne škole:

  • Ana Vuković, 6. razred OŠ Stoja, mentorica Lana Ivanović, recitacija „Sreća“ (autor Ivica Vanja Rorić)
  • Rocco Vlačić, 4. razred OŠ Vladimira Nazora - Krnica, recitacije "Jugo" mentorica Marija Škabić

Za srednje škole:

  • Maria Burić, 1. razred, Gimnazija Pula, recitacija „Fahrenheit 451“, mentorica Meri Šimunov (autor Ray Bradbury)
  • Luka Lupetina, 3. razred, TSŠ Dante Alighieri, recitacija „Zidarski sonet“, mentorica Elda Pliško-Horvat (autor Daniel Načinović)

Organizator županijske smotre je OŠ Tone Peruško Pula, a natjecanje će se održati sredinom ožujka.


FOTO: OŠ Monte Zaro

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.