Kultura

Projektom "Priručnim sredstvima" Vlatke Horvat

Otvoren Hrvatski paviljon na jubilarnom 60. Venecijanskom bijenalu

Projekt Vlatke Horvat nosi snažnu umjetničku poruku "skromnosti" jedne realizirane umjetnice koja svoj prostor svjesno prepušta drugima, a dijeleći svoju umjetnost s njima pokazuje kako se u umjetnosti i životu treba živjeti i ponašati


 
2 min
HINA
foto HINA/ Ministarstvo kulture i medija

Projekt Vlatke Horvat nosi snažnu umjetničku poruku "skromnosti" jedne realizirane umjetnice koja svoj prostor svjesno prepušta drugima, a dijeleći svoju umjetnost s njima pokazuje kako se u umjetnosti i životu treba živjeti i ponašati

Projektom "Priručnim sredstvima" Vlatke Horvat otvoren je u jučer Hrvatski paviljon na jubilarnom 60. Venecijanskom bijenalu, objavilo je hrvatsko Ministarstvo kulture i medija (MKM).

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je prigodom otvorenja izrazila zadovoljstvo što je u Hrvatskom paviljonu toliko isprepletenih umjetničkih i općenito ljudskih priča i sudbina.

Izložba će se razvijati, stvarati i nadopunjavati s novim radovima i kontaktima tijekom čitavog trajanja bijenala, dodala je.

Kako je istaknula, projekt Vlatke Horvat nosi snažnu umjetničku poruku "skromnosti" jedne realizirane umjetnice koja svoj prostor svjesno prepušta drugima, a dijeleći svoju umjetnost s njima pokazuje kako se u umjetnosti i životu treba živjeti i ponašati.

"Jedino nas učenje o drugima, razumijevanje i tolerancija štite od predrasuda i jedini je način na koji ćemo prevenirati sukobe", ocijenila je ministrica Obuljen Koržinek.

Osvrnula se i na glavnu temu bijenala Stranieri Ovunque - Stranci posvuda.

"Svjesni smo da živimo u vremenu kada koncept stranca, putovanja, vojnih, gospodarskih ili nekih drugih prisilnih odlazaka potpuno mijenja sliku društva", rekla je i dodala da je stoga, ne samo zanimljivo, nego čak i katarzično, kada se ta slika odražava u svim segmentima umjetnosti.

U sklopu teme Venecijanskog bijenala - 60. Međunarodne izložbe vizualnih umjetnosti Stranieri Ovunque - Stranci posvuda brazilskog kustosa Adriana Pedrose, projekt "Priručnim sredstvima" umjetnice Vlatke Horvat i kustosice Antonie Majače osmišljen je za Hrvatski paviljon i realiziran kao dinamična akumulirajuća izložba umjetničkih radova velikog broja međunarodnih umjetnika koji žive "kao stranci". 

Projekt Hrvatskog paviljona na 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti - La Biennale di Venezia financiralo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a projekt provodi Apoteka - Prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana uz potporu Zaklade Luma.

Projekt prate dvije publikacije koje su uredile Vlatka Horvat, Antonia Majača i Kate Sutton - "Projektna čitanka" i "Što, kako i za koga / WHW".


Nastavite čitati

Svijet
 

PUNTO DI RIFERIMENTO PER L'INFORMAZIONE CNI: Radio Capodistria oggi ha compiuto75 anni

È stata fondata infatti il 25 maggio con il nome di Radio Trieste Zona jugoslava per diventare, sei anni più tardi Radio Capodistria * “Dal punto di vista giornalistico, ma anche di programma e di programmazione”, ha detto per l'oocasione il Caporedattore responsabile dei programmi italiani, Aljoša Curavić  “siamo autonomi all'interno del sistema radiotelevisivo pubblico sloveno. Questo significa che abbiamo la nostra linea editoriale, ci teniamo molto ad avere la nostra indipendenza e autonomia giornalistica”

Svijet
 

POBJEDA PROTIV CITY-a 2:1 Manchester United po 13. put osvojio FA kup

Strijelci za Manchester United bili su Argentinac Alejandro Garnacho u 30. minuti i Kobbie Mainoo u 39. minuti. Jedini pogodak za branitelje prošlogodišnjeg naslova bio je Jeremy Doku u 87. minuti  * Hrvatski reprezentativac Gvardiol bio je sukrivac za prvi pogodak Uniteda, a Kovačić je odigrao samo prvo poluvrijeme

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.