Kultura

U Etnografskom muzeju Istre

Otvorena međunarodna putujuća izložba “Identity on the line - Ugroženi identiteti"

Svaki muzej u sklopu projekta priprema i svoju lokalnu izložbu, a Etnografski muzej Istre usredotočuje se na potragu za svojim korijenima i identitetima druge i treće generacije Istrana koji su migrirali nakon Drugoga svjetskog rata i nadalje. Izložba će biti otvorena za nekoliko tjedana, u Pazinu


 
1 min
Istra24

Svaki muzej u sklopu projekta priprema i svoju lokalnu izložbu, a Etnografski muzej Istre usredotočuje se na potragu za svojim korijenima i identitetima druge i treće generacije Istrana koji su migrirali nakon Drugoga svjetskog rata i nadalje. Izložba će biti otvorena za nekoliko tjedana, u Pazinu

U Etnografskom muzeju Istre u Pazinu, danas je uz brojne uzvanike otvorena međunarodna putujuća izložba “Identity on the line - Ugroženi identiteti"

Kako je uvodno naglasila koautorica i djelatnica na projektu Lidija Nikočević, „Identity on the Line“ je projekt velike suradnje između šest kulturno-povijesnih muzeja i jednog sveučilišta, koji zajedno rade na istraživanju dugoročnih posljedica različitih migracijskih procesa, prisilnih ili dobrovoljnih, koji su se odvijali u Europi tijekom zadnjih 100 godina.

Uključeni brojni muzeji

Na projektu sudjeluju muzeji iz Norveške, Švedske, Danske, Poljske, Litve, Slovenije i Hrvatske, a sufinanciran je sredstvima iz EU programa Kreativna Europa. Počevši od sličnih pristupa i korištenjem istih metoda, svaki muzej će raditi na jednom važnom migracijskom procesu u svojoj zemlji prikupljajući i olakšavajući osjetljive narative na lokalnim izložbama i otkrivajući izazove kojima se prije nije bavilo“, kazala je Nikočević dodajući kako će glavni nalazi i zajednička obilježja projekta biti sažeti i dostupni kao zajednička putujuća izložba unutar Europe, digitalni paket za škole, dokumentarni film...

Svaki muzej u sklopu projekta priprema i svoju lokalnu izložbu, a Etnografski muzej Istre usredotočuje se na potragu za svojim korijenima i identitetima druge i treće generacije Istrana koji su migrirali nakon Drugoga svjetskog rata i nadalje. Izložba će biti otvorena za nekoliko tjedana, u Pazinu.

Povijest (ni)je učliteljica života

Župan Miletić je rekao kako 2019. godine, kada je projekt počeo, nitko nije mogao predvidjeti ili zamisliti da će nam se na europskom tlu dogoditi novi rat.

- Kada govorimo o migracijama definitivno je to jedna konstanta u našoj regiji, često puta ekonomski motivirana. Međutim, kada danas gledamo majke s djecom kako napuštaju Ukrajinu zbog rata, onda se svi skupa moramo zamisliti da li nas je kako kaže ona izreka o povijesti kao učiteljici života, nešto i doista naučila. Izgleda da nije dovoljno. Stoga, držim da treba znati poštivati svoju povijest, ali okrenuti se sadašnjosti i budućnosti.

Iskoristit ću ovaj trenutak da vas pozovem da se svi skupa, svojim mislima usmjerimo k miru u Ukrajini i miru u Europi, poručio je župan Miletić, koji je izložbu službeno i otvorio.


Nastavite čitati

Istra
 

CALO DEI DICHIARATI DI MADRELINGUA ITALIANA Furio Radin: "I professori dovrebbero riposare un pò di meno durante i riposi"

Negli ultimi vent'anni, infatti, i cittadini di madrelingua italiana in Istria hanno subito una diminuzione del 38 percento. Se nel 2001 il 7,69 percento (15.867 cittadini) dichiarava l'italiano come madrelingua, nel 2021 questo numero si è ridotto al 5,04 percento (9.836 cittadini) * Marin Corva: "Questo è un dato abbastanza allarmante, da non prendere alla leggera in quanto il calo dei dichiarati di madrelingua italiana supera quello dei dichiarati di nazionalità italiana" * Furio Radin: "I professori dovrebbero imparare a usare la propria autorità, insistere un pò di più, anche a parlare l’italiano tra di loro. Si sforzino a farlo"

Istra
 

Holcim dobio HRIO nagradu za ljudska prava

Naučili smo koliko je važno razumjeti da se ona ne krše tamo negdje u manje razvijenim državama, nego da postoji proces kojim svaka tvrtka treba razumjeti čime može doći u poziciju kršiti ljudska prava, čak i u svojem možda razvijenijem okruženju, rekla je Julija Škoro, direktorica održivosti u Holcimu Hrvatska

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.