Kultura

SUTRA JE Međunarodni dan jazza

Ponajbolji istarski jazz glazbenici održati će jazz session u parku grada Graza

Početak programa očekuje se u 14 sati, a nastupit će niz poznatih glazbenih imena, dobitnika prestižne Nagrade Status za umijeće muziciranja


 
2 min
Istra24
Pixabay

Početak programa očekuje se u 14 sati, a nastupit će niz poznatih glazbenih imena, dobitnika prestižne Nagrade Status za umijeće muziciranja

Kao i svake godine, Hrvatska glazbena unija na nacionalnoj razini pripremila je vrhunski glazbeni jazz program u nekoliko gradova. Programi će se sastojati od "live" koncerata jazz glazbe te radijskih i TV gostovanja. Programi su najavljeni za Split, Zagreb, Pulu, Osijek i gradove Primorsko-goranske županije.

U Puli će ponajbolji istarski jazz glazbenici održati jazz session u parku grada Graza. Početak programa očekuje se u 14 sati, a nastupit će niz poznatih glazbenih imena, dobitnika prestižne Nagrade Status za umijeće muziciranja.  

Pula će obilježiti Međunarodni dan jazza u organizaciji HGU Podružnice 5 Pula u sklopu manifestacije "Dođi u grad".

O Međunarodnom danu jazza:
U studenom 2011. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) službeno je proglasila 30. travnja Međunarodnim danom jazza kako bi istaknula jazz i njegovu diplomatsku ulogu u ujedinjavanju ljudi u svim krajevima svijeta. Međunarodnim danom jazza predsjedaju i vode ga glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay i legendarni jazz pijanist i skladatelj Herbie Hancock, koji služi kao UNESCO-ov veleposlanik za interkulturni dijalog. Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza širom svijeta kako bi proslavili i naučili o jazzu i njegovim korijenima, budućnosti i utjecaju; podigli svijest o potrebi međukulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja; i ojačali međunarodnu suradnju i komunikaciju.

Svake godine 30. travnja ovaj međunarodni oblik umjetnosti prepoznat je za promicanje mira, dijaloga među kulturama, različitosti i poštivanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva; iskorjenjivanje diskriminacije; promicanje slobode izražavanja; promicanje ravnopravnosti spolova; i jačanje uloge mladih u provođenju društvenih promjena. Međunarodni dan jazza vrhunac je Mjeseca zahvalnosti jazzu koji skreće pozornost javnosti na jazz i njegovu izvanrednu baštinu tijekom travnja. U prosincu 2012. Generalna skupština Ujedinjenih naroda službeno je pozdravila odluku Generalne konferencije UNESCO-a o proglašenju 30. travnja Međunarodnim danom jazza. Ujedinjeni narodi i UNESCO sada prepoznaju Međunarodni dan jazza u svojim službenim kalendarima.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.