Kultura

UZ MEĐUNARODNU GODINU STAKLA

Poreč: Ministrica Obuljen Koržinek otvorila Učilište za oblikovanje stakla

Prema riječima člana Udruge za promociju tradicionalnih umjetnosti "Staklo & umjetnost" Josipa Deutscha, Učilište za umjetničko oblikovanje stakla "Zlatni vitraj" osnovano je s ciljem spašavanja obrtničko umjetničkog oblikovanja stakla od izumiranja


 
2 min
HINA
Foto: Hina

Prema riječima člana Udruge za promociju tradicionalnih umjetnosti "Staklo & umjetnost" Josipa Deutscha, Učilište za umjetničko oblikovanje stakla "Zlatni vitraj" osnovano je s ciljem spašavanja obrtničko umjetničkog oblikovanja stakla od izumiranja

Učilište za umjetničko oblikovanje stakla "Zlatni vitraj" svečano je otvoreno u utorak u Stranićima kraj Poreča u nazočnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, kao prvi događaj u Hrvatskoj, od planiranih 22 kojima se obilježava UN-ova međunarodna godina stakla.

Ustvrdivši kako su to trenuci kada se osjeća snaga zajednice ali i pojedinca, ministrica Obuljen Koržinek zahvalila je članovima Udruge za promociju tradicionalnih umjetnosti koja je osnovala Učilište što su uklopili ovaj projekt u UN-ovu godinu obilježavanja godine stakla i time pomogli da i Hrvatska na toj karti svijeta u ovoj godini nađe vrijedno i važno mjesto.

"Hrvatska ima zaista reprezentativan muzej antičkog stakla u Zadru i time svjedočimo kontinuitetu umjetničkog obrta ali i umjetnosti u staklu kroz stoljeća", kazala je ministrica kulture i medija. Dodala je kako je u procesu i zaštita na našem popisu nematerijalne kulturne baštine staklopuhačkih obrta u okolici Zagreba kao još jednog specifikuma hrvatske tradicije.

Prema njezinim riječima puno se ulaže i u restauraciju stakla, u umjetnost i restauraciju vitraja i, kako je rekla "jedna vještina koja je prisutna svugdje oko nas sada će ovim učilištem dobiti još jednu točku izvrsnosti, okupljanja, učenja te prenošenja znanja i ljubavi prema umjetničkim obrtima a posebno prema umjetnosti izrade stakla", poručila je ministrica Obuljen Koržinek.

Inače, po riječima člana Udruge za promociju tradicionalnih umjetnosti "Staklo & umjetnost" Josipa Deutscha, Učilište za umjetničko oblikovanje stakla "Zlatni vitraj" osnovano je s ciljem spašavanja obrtničko umjetničkog oblikovanja stakla od izumiranja.

"Ovim događajem slavimo prošlost, sadašnjost i budućnost stakla kao veoma transformativnog materijala. Upravo zato osnovna ideja bila nam je da pokušamo revitalizirati i spasiti ovaj umjetnički zanat koji nažalost izumire. Okupili smo dobru ekipu s iskustvom te očekujemo rezultate koji će biti dobri i generacije koje će učiti o ovom zanatu", zaključio je Deutsch.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.