Kultura

UZ MEĐUNARODNU GODINU STAKLA

Poreč: Ministrica Obuljen Koržinek otvorila Učilište za oblikovanje stakla

Prema riječima člana Udruge za promociju tradicionalnih umjetnosti "Staklo & umjetnost" Josipa Deutscha, Učilište za umjetničko oblikovanje stakla "Zlatni vitraj" osnovano je s ciljem spašavanja obrtničko umjetničkog oblikovanja stakla od izumiranja


 
2 min
HINA
Foto: Hina

Prema riječima člana Udruge za promociju tradicionalnih umjetnosti "Staklo & umjetnost" Josipa Deutscha, Učilište za umjetničko oblikovanje stakla "Zlatni vitraj" osnovano je s ciljem spašavanja obrtničko umjetničkog oblikovanja stakla od izumiranja

Učilište za umjetničko oblikovanje stakla "Zlatni vitraj" svečano je otvoreno u utorak u Stranićima kraj Poreča u nazočnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, kao prvi događaj u Hrvatskoj, od planiranih 22 kojima se obilježava UN-ova međunarodna godina stakla.

Ustvrdivši kako su to trenuci kada se osjeća snaga zajednice ali i pojedinca, ministrica Obuljen Koržinek zahvalila je članovima Udruge za promociju tradicionalnih umjetnosti koja je osnovala Učilište što su uklopili ovaj projekt u UN-ovu godinu obilježavanja godine stakla i time pomogli da i Hrvatska na toj karti svijeta u ovoj godini nađe vrijedno i važno mjesto.

"Hrvatska ima zaista reprezentativan muzej antičkog stakla u Zadru i time svjedočimo kontinuitetu umjetničkog obrta ali i umjetnosti u staklu kroz stoljeća", kazala je ministrica kulture i medija. Dodala je kako je u procesu i zaštita na našem popisu nematerijalne kulturne baštine staklopuhačkih obrta u okolici Zagreba kao još jednog specifikuma hrvatske tradicije.

Prema njezinim riječima puno se ulaže i u restauraciju stakla, u umjetnost i restauraciju vitraja i, kako je rekla "jedna vještina koja je prisutna svugdje oko nas sada će ovim učilištem dobiti još jednu točku izvrsnosti, okupljanja, učenja te prenošenja znanja i ljubavi prema umjetničkim obrtima a posebno prema umjetnosti izrade stakla", poručila je ministrica Obuljen Koržinek.

Inače, po riječima člana Udruge za promociju tradicionalnih umjetnosti "Staklo & umjetnost" Josipa Deutscha, Učilište za umjetničko oblikovanje stakla "Zlatni vitraj" osnovano je s ciljem spašavanja obrtničko umjetničkog oblikovanja stakla od izumiranja.

"Ovim događajem slavimo prošlost, sadašnjost i budućnost stakla kao veoma transformativnog materijala. Upravo zato osnovna ideja bila nam je da pokušamo revitalizirati i spasiti ovaj umjetnički zanat koji nažalost izumire. Okupili smo dobru ekipu s iskustvom te očekujemo rezultate koji će biti dobri i generacije koje će učiti o ovom zanatu", zaključio je Deutsch.


Nastavite čitati

Istra
 

Otpada nikad više, brige nikad manje, a turistička sezona pred vratima. Režemo li granu na kojoj sjedimo?

Masovno bacanje otpada u prirodu dobilo je svoju dionicu i na Caminu Istrianu. Azbestne ploče u zelenoj travi naše su duhovno ogledalo * Imamo i priču o otpadu koji nastaje čerečenjem propalih pulskih tvrtki Istra i Puljanka koje predvodi pogrebnik Predrag Đorđević * Teško se prisjetiti svih pročelnika u mandatu gradonačelnika Pule Filipa Zoričića. Štoviše, sastav pročelničke ekipe s početka 2022. godine uglavnom je promijenjen. Detaljnije čitajte sutra

Istra
 

Izložba stotinjak predmeta iz svih muzejskih zbirki na kojima je prikazano ljudsko lice od antičkog do suvremenog razdoblja

Najvećim dijelom riječ je o predmetima koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti, kao i o novim akvizicijama i recentnijim arheološkim nalazima iznimne vrijednosti. "Ova će nas izložba suočiti s licima naše prošlosti i na taj nam način možda najbolje pokazati budućnost i koliko je važno da njegujemo ostavštinu koju smo dobili u nasljeđe", rekao je na otvorenju porečki gradonačelnik Loris Peršurić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.