Kultura

UZ MEĐUNARODNU GODINU STAKLA

Poreč: Ministrica Obuljen Koržinek otvorila Učilište za oblikovanje stakla

Prema riječima člana Udruge za promociju tradicionalnih umjetnosti "Staklo & umjetnost" Josipa Deutscha, Učilište za umjetničko oblikovanje stakla "Zlatni vitraj" osnovano je s ciljem spašavanja obrtničko umjetničkog oblikovanja stakla od izumiranja


 
2 min
HINA
Foto: Hina

Prema riječima člana Udruge za promociju tradicionalnih umjetnosti "Staklo & umjetnost" Josipa Deutscha, Učilište za umjetničko oblikovanje stakla "Zlatni vitraj" osnovano je s ciljem spašavanja obrtničko umjetničkog oblikovanja stakla od izumiranja

Učilište za umjetničko oblikovanje stakla "Zlatni vitraj" svečano je otvoreno u utorak u Stranićima kraj Poreča u nazočnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, kao prvi događaj u Hrvatskoj, od planiranih 22 kojima se obilježava UN-ova međunarodna godina stakla.

Ustvrdivši kako su to trenuci kada se osjeća snaga zajednice ali i pojedinca, ministrica Obuljen Koržinek zahvalila je članovima Udruge za promociju tradicionalnih umjetnosti koja je osnovala Učilište što su uklopili ovaj projekt u UN-ovu godinu obilježavanja godine stakla i time pomogli da i Hrvatska na toj karti svijeta u ovoj godini nađe vrijedno i važno mjesto.

"Hrvatska ima zaista reprezentativan muzej antičkog stakla u Zadru i time svjedočimo kontinuitetu umjetničkog obrta ali i umjetnosti u staklu kroz stoljeća", kazala je ministrica kulture i medija. Dodala je kako je u procesu i zaštita na našem popisu nematerijalne kulturne baštine staklopuhačkih obrta u okolici Zagreba kao još jednog specifikuma hrvatske tradicije.

Prema njezinim riječima puno se ulaže i u restauraciju stakla, u umjetnost i restauraciju vitraja i, kako je rekla "jedna vještina koja je prisutna svugdje oko nas sada će ovim učilištem dobiti još jednu točku izvrsnosti, okupljanja, učenja te prenošenja znanja i ljubavi prema umjetničkim obrtima a posebno prema umjetnosti izrade stakla", poručila je ministrica Obuljen Koržinek.

Inače, po riječima člana Udruge za promociju tradicionalnih umjetnosti "Staklo & umjetnost" Josipa Deutscha, Učilište za umjetničko oblikovanje stakla "Zlatni vitraj" osnovano je s ciljem spašavanja obrtničko umjetničkog oblikovanja stakla od izumiranja.

"Ovim događajem slavimo prošlost, sadašnjost i budućnost stakla kao veoma transformativnog materijala. Upravo zato osnovna ideja bila nam je da pokušamo revitalizirati i spasiti ovaj umjetnički zanat koji nažalost izumire. Okupili smo dobru ekipu s iskustvom te očekujemo rezultate koji će biti dobri i generacije koje će učiti o ovom zanatu", zaključio je Deutsch.


Nastavite čitati

Istra
 

STEVE JOBS COME SAN FRANCESCO, TUTI DUE I GAVEVA UNA "START UP" E UNA "MISSION": Sai volte va finir che sacro e profano xe la stesa roba

Sia San Francesco, sia Steve Jobs, i se ga conquistado una sua “feta de mercato”, un “target” preciso de gente che iera stufa dela normalità e che la voleva qualcosa de diferente: per farse bei ai oci de Dio i seguaci de San Francesco, per farse bei ai oci dei altri i seguaci de Steve Jobs * Sia l’ordine de San Francesco, sia la dita de Jobs, le xe diventate in pochisimo tempo vere e proprie multinazionali, con centinaia de conventi francescani in tuta l’Europa nel giro de pochi anni, e milioni de persone che improvisamente le se ga ritrovà col telefonin Aifon in scarsela

Istra
 

REAGIRANJE Stanislav Mrkobrada i Martina Klarić: "Ovo je zloporaba, korištenje Sustava po volji i nahođenju načelnika Vrsara"

"S tim gospodinom Općinskim načelnikom nikada, niti supruga, niti ja, nismo nikada ni kurtoazni pozdrav razmijenili, a kamo li što drugo, nikada nismo ništa tražili ili zahtijevali, ni kao obitelj, ni ponaosob, nikada od Općine Vrsar-Orsera, bilo koga drugoga iz Općine ili njega, niti kao Općinskog načelnika ni kao osobe imenom Ivan Gerometta. Stoga je posvema nerazumljiv i navod Općinskog načelnika kako su uvijek imali nekakvih problema sa mnom ili obitelji" kažu reagiranju

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.