Kultura

PROIZVODNJA IZ PALEOLITIKA

Predavanje Domagoja Dujmića u Svetim srcima: "Prapovijest piva"

Poslušajte (i pogledajte) priču o pivu i počecima civilizacije koju će vam ispričati Domagoj Dujmić, kustos Arheološkog muzeja Osijek. Predavanje će se održati u četvrtak, 18. travnja u 19 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli


 
1 min
Istra24 Leonid Slijepčević

Poslušajte (i pogledajte) priču o pivu i počecima civilizacije koju će vam ispričati Domagoj Dujmić, kustos Arheološkog muzeja Osijek. Predavanje će se održati u četvrtak, 18. travnja u 19 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli

Na Bliskom istoku i u sjeveroistočnoj Africi proizvodilo se pivo od ječma, pšenice i raži. Neolitičkom revolucijom ovo je piće stiglo i do Europe. Na Srednjem i Dalekom istoku pivo se pravilo od riže i raži, dok su civilizacije Srednje i Južne Amerike proizvodile pivo od kukuruza.

Najraniji dokazi o proizvodnji piva sežu još iz vremena kasnog paleolitika u području bliskoistočnog Plodnog polumjeseca od kuda potječu i divlje vrste žitarica. Arheolozi uz pomoć mnogih stručnjaka različitih znanstvenih disciplina uspješno pronalaze tragove prve proizvodnje piva i domestikacije žitarica. U svakom kutku svijeta razvile su se civilizacije, a s njima proizvodnja alkoholnih pića i poljodjelstvo.

Poslušajte (i pogledajte) priču o pivu i počecima civilizacije koju će vam ispričati Domagoj Dujmić, kustos Arheološkog muzeja Osijek. Predavanje će se održati u četvrtak, 18. travnja u 19 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli. Događaj je dio popratnog programa izložbe “Batina - tisućljetni svjetionik na Dunavu”. Izložba predstavlja arheološki izvanredno vrijedan lokalitet iznad Dunava, naseljen već 8.000 godina, a najpoznatiji po razdoblju iz prijelaza brončanog u željezno doba. Riječ je rezultatima istraživanja Arheološkog muzeja Osijek koji su trajali dulje od desetljeća.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) Pulska magistra farmacije Martina Meštrović napustila je ljekarnu i okrenula se izradi unikatnih botaničkih terarija: "Umjesto jednog stalnog posla, sada radim šest, ali u svakom uživam"

"Mama je 36 godina bila cvjećarka na Brijunima, radila je aranžmane još za Tita. Naša je kuća uvijek bila ispunjena biljem, cvijećem i ta je ljubav prema prirodi uvijek bila u meni, sada je napokon izašla na površinu. Želja mi je ljudima omogućiti da u svoj životni prostor unesu energiju biljaka putem prirode koju uspijevam ugurati u bocu", veli nam Martina Meštrović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.