Kultura

POTRAŽNJA ZA INFORMATIČARIMA SVE VEĆA

PRVI U HRVATSKOJ! U PULI SE POKREĆE ONLINE STUDIJ INFORMATIKE Najmoderniji developerski programi studiranja

Samo na području Europske Unije godišnje nedostaje preko pola milijuna informatičara * Na studiju Informatike studenti uče programirati u programskim jezicima budućnosti. Uz web/mobile development i data science, upoznaju i aktualne tehnologije kao što su AI, blockchain, IoT i robotika. Fakultet informatike u Puli - FIPU izvodi najmoderniji developerski studij u Hrvatskoj. FIPU prati tehnološke trendove te usko surađuje s gospodarstvom: organizira stručnu praksu, pozvana predavanja i provodi zanimljive znanstvene i stručne projekte


 
4 min
Istra24
Pulski Fakultet informatike trebao bi u bivšu Mornaričku bolnicu

Samo na području Europske Unije godišnje nedostaje preko pola milijuna informatičara * Na studiju Informatike studenti uče programirati u programskim jezicima budućnosti. Uz web/mobile development i data science, upoznaju i aktualne tehnologije kao što su AI, blockchain, IoT i robotika. Fakultet informatike u Puli - FIPU izvodi najmoderniji developerski studij u Hrvatskoj. FIPU prati tehnološke trendove te usko surađuje s gospodarstvom: organizira stručnu praksu, pozvana predavanja i provodi zanimljive znanstvene i stručne projekte

Fakultet informatike u Puli (FIPU) kao sastavnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (UNIPU) primila je 2. studenoga 2022.  zaključak Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj i Ministarstva znanosti i obrazovanja, kojim se odobrava izvođenje online sveučilišnog studija Informatika na hrvatskom jeziku.

Sveučilišni studij Informatika na FIPU time postaje prvi sveučilišni online studij informatike u Hrvatskoj.

Rezultat je to strateške odrednice UNIPU i projekta otvaranja online studija koji je na FIPU započeo 2019. godine.

O online studiju informatike i prenamjeni Mornaričke bolnice, na press konferenciji ovog ponedjeljka 12. prosinca u 12 sati na pulskom sveučilištu, u prostoru SC-a, govorit će rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Marinko Škare, prorektor Sveučilišta izv. prof. dr. sc. Valter Boljunčić, prorektorica Sveučilišta izv. prof. dr. sc. Mirjana Radetić Paić, dekan FIPU-a izv. prof. dr. sc. Darko Etinger te voditeljica Ureda za istraživanje i projekte dr. sc. Sanja Radolović.

Kroz razvoj IT infrastrukture na Sveučilištu, implementaciju audio/video opreme u učionice, dvorane i laboratorije, uvođenje softverskih rješenja i sustava koji omogućavaju sinkronu i asinkronu nastavu postignut je cilj kreiranja izvrsnog online iskustva studiranja.

Posebice se može istaknuti izgradnja moderno opremljenog audio/video studija - Green Room Studio, koji omogućava kreiranje suvremenih multimedijskih obrazovnih sadržaja, video snimanje i obradu te postprodukciju video zapisa, podcasting, video konferencije i slično.

Fakultet informatike u Puli - FIPU izvodi najmoderniji developerski studij u Hrvatskoj. FIPU prati tehnološke trendove te usko surađuje s gospodarstvom: organizira stručnu praksu, pozvana predavanja i provodi zanimljive znanstvene i stručne projekte.

Na studiju Informatike studenti uče programirati u programskim jezicima budućnosti. Uz web/mobile development i data science, upoznaju i aktualne tehnologije kao što su AI, blockchain, IoT i robotika.

U bivšu Mornaričku bolnicu idu Fakultet informatike, Fakultet prirodnih znanosti, Fakultet interdisciplinarnih znanosti i Tehnički fakultet

Bivša Mornarička bolnica prelazi u ruke Sveučilišta Jurja Dobrile. Kako je najavljivano početkom ove godine, u starim prostorima bolnice urediti će se novi sveučilišni kampus, uz već postojeći u Zagrebačkoj ulici, te će svoje prostore napokon dobiti fakulteti i odjeli. U bivšu Mornaričku bolnicu ići će Fakultet informatike, Fakultet prirodnih znanosti koji sada koristi prostore bivše dermatologije zajedno s prostorom u Rovinjskoj ulici, Fakultet interdisciplinarnih znanosti i Tehnički fakultet

Tehnologije umjetne inteligencije, strojnoga učenja, interneta stvari i računarstva u oblaku osnova su modernog poslovanja pa je potražnja za informatičarima sve veća. Tome svjedoče i brojne STEM kampanje u obrazovanju i zapošljavanju. Samo na području Europske unije godišnje nedostaje preko pola milijuna informatičara.

Na Fakultetu informatike u Puli kontinuiranom prilagodbom nastavnih programa, kako sami vele, drže korak s trendovima i razvijamo znanstvenu i stručnu suradnju s gospodarstvom te time kompetencije studenata prilagođavaju dolazećim potrebama tržišta.

Kroz studije informatike na FIPU,  studentima je omogućeno stjecanje mnogih znanja i vještina potrebnih u IT sektoru: poznavanje rada u brojnim programskim jezicima (C++, Python, R, JavaScript, Java, Kotlin) i poznatim programskim okvirima i okolinama (VueJS, Express, Jupyter), rad s bazama podataka (PostgreSQL, MySQL/MariaDB, Oracle, MongoDB), primjena osnovnih koncepata  podatkovne znanosti (Data Science), sustave poslovne inteligencije i analitike (Business intelligence, Business Analytics), strojnoga učenja (TensorFlow, OpenCV), upravljanje poslovnim procesima (Camunda, Apromore, Signavio), Blockchain aplikacije (Ethereum), poznavanje načina rada, arhitekture i administriranja komunikacijskih mreža, dizajniranje i programiranje računalnih igara, mobilnih i web aplikacija.

Istra je poznata po mnogim uspješnim ICT kompanijama. 'Zajedničkim snagama sudjelujemo u znanstvenim i stručnim projektima, organiziramo stručnu praksu, angažiramo stručnjake u izvođenju nastave i mentoriranju završnih radova', kažu s ovog fakulteta.

EDIH Adria, konzorcij usmjeren na potrebe korisnika kojega koordinira Sveučilište u Rijeci, a čine ga dvije znanstveno-istraživačke institucije (Sveučilište u Rijeci i Sveučilište u Puli), globalni tehnološki lideri (Ericsson Nikola Tesla d.d. i Infobip d.o.o.), poduzetnička potporna institucija (STEP RI Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci) i klaster tehnologije i inovacija (Smart RI d.o.o., nacionalni centar kompetencija za pametne gradove).

Europski centar za digitalne inovacije (European Digital Innovation Hub) “EDIH Adria” je projekt koji se temelji na dvjema ključnim tehnologijama za kojima postoji potreba u Republici Hrvatskoj, a to su umjetna inteligencija i računarstvo visokih performansi.

U projektu EDIH Adria te će se tehnologije fokusirati na sektore zdravlja i kvalitete života (uključujući zdravstveni turizam), prijevoza i mobilnosti (s posebnim naglaskom na maritimni sektor) te energije i održivog razvoja. Predviđene aktivnosti obuhvatit će privatni i javni sektor na području Jadranske Hrvatske, uz umrežavanje i sinergijsku suradnju na području cijele Hrvatske i s ostalim EDIH-ovima u Europskoj uniji, čime će se potaknuti razvoj inovacijskog ekosustava u kojem su poduzetnici, udruge poslodavaca i potporne institucije, obrazovni sektor, te javni sektor i kreatori politika.

Preddiplomski sveučilišni studij Informatika na hrvatskom jeziku izvodi se kroz sustav učenja na daljinu (online studij), u trajanju od tri godine, čijim se završetkom stječe 180 ECTS bodova.

Diplomski sveučilišni studij Informatika na hrvatskom jeziku izvodi se kroz sustav učenja na daljinu (online studij), u trajanju od dvije godine, čijim se završetkom stječe 120 ECTS bodova.

Online sveučilišni studij Informatike počinje se izvoditi u akademskoj godini 2023./2024., a upute o upisima, informacije o studiju i detalji online studiranja biti će dostupni na web sjedištu UNIPU (www.unipu.hr) i FIPU (fipu.unipu.hr).

Fakultet informatike (FIPU) izvodi studijske programe: prijediplomski sveučilišni studij Informatika; diplomski sveučilišni studij Informatika, diplomski sveučilišni studij Informatika - nastavni smjer, online prijediplomski sveučilišni studij Informatika (izvanredni), online diplomski sveučilišni studij Informatika (izvanredni).

Web sjedište: https://fipu.unipu.hr/


Nastavite čitati

Pula
 

Učenici ''iz prve ruke“ vidjeli su kako je to biti policajac ili policajka

Policijski službenici dočekali su djecu te su im predstavili kako izgleda jedan radni dan policajca * U kratkom predavanju prilagođenom njihovoj životnoj dobi saznali su ponešto i o raznim oblicima ovisnosti te su se osvijestili kakva je vizija osobe koja je pod utjecajem alkohola isprobavši ''pijane naočale'' * Svoj posjet završili su razgledavanjem policijskih vozila pri čemu su oduševljeno palili svjetlosne i zvučne znakove na policijskom presretaču

Pula
 

Sutra predavanje „Spomenici, spomen obilježja i skulpture na području MO Gregovica

Za potrebe Grada Pule i Odsjeka za prostorno planiranje i graditeljsko nasljeđe izrađena je evidencija spomenika, spomen obilježja i skulptura za područje Grada Pule. Na području koje pripada MO Gregovica nalazi se 11 takvih obilježja koja govore o bogatoj i burnoj prošlosti našega grada. Među njima je i jedino sačuvano spomen obilježje postavljeno u vrijeme anglo-američke vojne uprave nad Pulom (1945. – 1947.)

Pula
 

Grad Pula domaćin dvodnevne konferencije Civilna zaštita i sigurnost gradova - SIGG

„Grad Pula je siguran grad i na tome želim zahvaliti cijeloj civilnoj zaštiti. Vijeće za prevenciju kriminaliteta podigli smo na jednu višu razinu i na to smo ponosni", rekao je gradonačelnik Filip Zoričić * Ravnatelj ravnateljstva Civilne zaštite Republike Hrvatske Damir Trut poručio je kako Hrvatska raspolaže jednim od naprednijih sustava civilne zaštite * Očekuje se kako će konferencija nastojati ponuditi odgovore na koje načine možemo jačati otpornost naših sustava i održivost funkcioniranja lokalnih zajednica te kako se zaštititi od utjecaja tehnoloških i prirodnih katastrofa

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.