Kultura

POTRAŽNJA ZA INFORMATIČARIMA SVE VEĆA

PRVI U HRVATSKOJ! U PULI SE POKREĆE ONLINE STUDIJ INFORMATIKE Najmoderniji developerski programi studiranja

Samo na području Europske Unije godišnje nedostaje preko pola milijuna informatičara * Na studiju Informatike studenti uče programirati u programskim jezicima budućnosti. Uz web/mobile development i data science, upoznaju i aktualne tehnologije kao što su AI, blockchain, IoT i robotika. Fakultet informatike u Puli - FIPU izvodi najmoderniji developerski studij u Hrvatskoj. FIPU prati tehnološke trendove te usko surađuje s gospodarstvom: organizira stručnu praksu, pozvana predavanja i provodi zanimljive znanstvene i stručne projekte


 
5 min
Istra24
Pulski Fakultet informatike trebao bi u bivšu Mornaričku bolnicu

Samo na području Europske Unije godišnje nedostaje preko pola milijuna informatičara * Na studiju Informatike studenti uče programirati u programskim jezicima budućnosti. Uz web/mobile development i data science, upoznaju i aktualne tehnologije kao što su AI, blockchain, IoT i robotika. Fakultet informatike u Puli - FIPU izvodi najmoderniji developerski studij u Hrvatskoj. FIPU prati tehnološke trendove te usko surađuje s gospodarstvom: organizira stručnu praksu, pozvana predavanja i provodi zanimljive znanstvene i stručne projekte

Fakultet informatike u Puli (FIPU) kao sastavnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (UNIPU) primila je 2. studenoga 2022.  zaključak Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj i Ministarstva znanosti i obrazovanja, kojim se odobrava izvođenje online sveučilišnog studija Informatika na hrvatskom jeziku.

Sveučilišni studij Informatika na FIPU time postaje prvi sveučilišni online studij informatike u Hrvatskoj.

Rezultat je to strateške odrednice UNIPU i projekta otvaranja online studija koji je na FIPU započeo 2019. godine.

O online studiju informatike i prenamjeni Mornaričke bolnice, na press konferenciji ovog ponedjeljka 12. prosinca u 12 sati na pulskom sveučilištu, u prostoru SC-a, govorit će rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Marinko Škare, prorektor Sveučilišta izv. prof. dr. sc. Valter Boljunčić, prorektorica Sveučilišta izv. prof. dr. sc. Mirjana Radetić Paić, dekan FIPU-a izv. prof. dr. sc. Darko Etinger te voditeljica Ureda za istraživanje i projekte dr. sc. Sanja Radolović.

Kroz razvoj IT infrastrukture na Sveučilištu, implementaciju audio/video opreme u učionice, dvorane i laboratorije, uvođenje softverskih rješenja i sustava koji omogućavaju sinkronu i asinkronu nastavu postignut je cilj kreiranja izvrsnog online iskustva studiranja.

Posebice se može istaknuti izgradnja moderno opremljenog audio/video studija - Green Room Studio, koji omogućava kreiranje suvremenih multimedijskih obrazovnih sadržaja, video snimanje i obradu te postprodukciju video zapisa, podcasting, video konferencije i slično.

Fakultet informatike u Puli - FIPU izvodi najmoderniji developerski studij u Hrvatskoj. FIPU prati tehnološke trendove te usko surađuje s gospodarstvom: organizira stručnu praksu, pozvana predavanja i provodi zanimljive znanstvene i stručne projekte.

Na studiju Informatike studenti uče programirati u programskim jezicima budućnosti. Uz web/mobile development i data science, upoznaju i aktualne tehnologije kao što su AI, blockchain, IoT i robotika.

U bivšu Mornaričku bolnicu idu Fakultet informatike, Fakultet prirodnih znanosti, Fakultet interdisciplinarnih znanosti i Tehnički fakultet

Bivša Mornarička bolnica prelazi u ruke Sveučilišta Jurja Dobrile. Kako je najavljivano početkom ove godine, u starim prostorima bolnice urediti će se novi sveučilišni kampus, uz već postojeći u Zagrebačkoj ulici, te će svoje prostore napokon dobiti fakulteti i odjeli. U bivšu Mornaričku bolnicu ići će Fakultet informatike, Fakultet prirodnih znanosti koji sada koristi prostore bivše dermatologije zajedno s prostorom u Rovinjskoj ulici, Fakultet interdisciplinarnih znanosti i Tehnički fakultet

Tehnologije umjetne inteligencije, strojnoga učenja, interneta stvari i računarstva u oblaku osnova su modernog poslovanja pa je potražnja za informatičarima sve veća. Tome svjedoče i brojne STEM kampanje u obrazovanju i zapošljavanju. Samo na području Europske unije godišnje nedostaje preko pola milijuna informatičara.

Na Fakultetu informatike u Puli kontinuiranom prilagodbom nastavnih programa, kako sami vele, drže korak s trendovima i razvijamo znanstvenu i stručnu suradnju s gospodarstvom te time kompetencije studenata prilagođavaju dolazećim potrebama tržišta.

Kroz studije informatike na FIPU,  studentima je omogućeno stjecanje mnogih znanja i vještina potrebnih u IT sektoru: poznavanje rada u brojnim programskim jezicima (C++, Python, R, JavaScript, Java, Kotlin) i poznatim programskim okvirima i okolinama (VueJS, Express, Jupyter), rad s bazama podataka (PostgreSQL, MySQL/MariaDB, Oracle, MongoDB), primjena osnovnih koncepata  podatkovne znanosti (Data Science), sustave poslovne inteligencije i analitike (Business intelligence, Business Analytics), strojnoga učenja (TensorFlow, OpenCV), upravljanje poslovnim procesima (Camunda, Apromore, Signavio), Blockchain aplikacije (Ethereum), poznavanje načina rada, arhitekture i administriranja komunikacijskih mreža, dizajniranje i programiranje računalnih igara, mobilnih i web aplikacija.

Istra je poznata po mnogim uspješnim ICT kompanijama. 'Zajedničkim snagama sudjelujemo u znanstvenim i stručnim projektima, organiziramo stručnu praksu, angažiramo stručnjake u izvođenju nastave i mentoriranju završnih radova', kažu s ovog fakulteta.

EDIH Adria, konzorcij usmjeren na potrebe korisnika kojega koordinira Sveučilište u Rijeci, a čine ga dvije znanstveno-istraživačke institucije (Sveučilište u Rijeci i Sveučilište u Puli), globalni tehnološki lideri (Ericsson Nikola Tesla d.d. i Infobip d.o.o.), poduzetnička potporna institucija (STEP RI Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci) i klaster tehnologije i inovacija (Smart RI d.o.o., nacionalni centar kompetencija za pametne gradove).

Europski centar za digitalne inovacije (European Digital Innovation Hub) “EDIH Adria” je projekt koji se temelji na dvjema ključnim tehnologijama za kojima postoji potreba u Republici Hrvatskoj, a to su umjetna inteligencija i računarstvo visokih performansi.

U projektu EDIH Adria te će se tehnologije fokusirati na sektore zdravlja i kvalitete života (uključujući zdravstveni turizam), prijevoza i mobilnosti (s posebnim naglaskom na maritimni sektor) te energije i održivog razvoja. Predviđene aktivnosti obuhvatit će privatni i javni sektor na području Jadranske Hrvatske, uz umrežavanje i sinergijsku suradnju na području cijele Hrvatske i s ostalim EDIH-ovima u Europskoj uniji, čime će se potaknuti razvoj inovacijskog ekosustava u kojem su poduzetnici, udruge poslodavaca i potporne institucije, obrazovni sektor, te javni sektor i kreatori politika.

Preddiplomski sveučilišni studij Informatika na hrvatskom jeziku izvodi se kroz sustav učenja na daljinu (online studij), u trajanju od tri godine, čijim se završetkom stječe 180 ECTS bodova.

Diplomski sveučilišni studij Informatika na hrvatskom jeziku izvodi se kroz sustav učenja na daljinu (online studij), u trajanju od dvije godine, čijim se završetkom stječe 120 ECTS bodova.

Online sveučilišni studij Informatike počinje se izvoditi u akademskoj godini 2023./2024., a upute o upisima, informacije o studiju i detalji online studiranja biti će dostupni na web sjedištu UNIPU (www.unipu.hr) i FIPU (fipu.unipu.hr).

Fakultet informatike (FIPU) izvodi studijske programe: prijediplomski sveučilišni studij Informatika; diplomski sveučilišni studij Informatika, diplomski sveučilišni studij Informatika - nastavni smjer, online prijediplomski sveučilišni studij Informatika (izvanredni), online diplomski sveučilišni studij Informatika (izvanredni).

Web sjedište: https://fipu.unipu.hr/


Nastavite čitati

Pula
 

Pula Marathon održat će se 20. i 21.rujna, bit će to šesto izdanje

Nakon pet godina osmišljen je novi moderniji vizual manifestacije te će se uz same utrke kao i prijašnji godina održati i Visualia festival u kojem će se moći uživati u svjetlosnim instalacijama tvoreći tako jedinstveni ugođaj svim trkačima i publici * Turistička zajednica Grada Pule u suradnji s AK Maraton 2000 i ISTRun, glavni je nositelj projekta 6. Pula Marathon uz pokroviteljstvo Grada Pule i partnera utrke Arena Hospitality Group

Pula
 

Spoj jedrenja i gastronomije: održano treće izdanje Prosecco DOC MAXI ON Cooking Star

Nakon uzbudljivih jedriličarskih natjecanja, majstori kulinarstva zauzeli su scenu u kuhinji Grand Hotela Brioni i stvorili čaroliju na tanjuru * Osim sporta i gastronomije, cijeli jedriličarski događaj nadilazi granice i predstavlja prekrasan krajolik Istre. Od slikovitog Rovinja do povijesne Pule, sudionici i gledatelji svake su godine sve više očarani ljepotom sjevernojadranske obal

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.