Kultura

CILJ JE IZAĆI U SUSRET POVJESNIČARIMA

SAD JE NA ČETIRI JEZIKA I PRIKAZUJE ONLINE POVIJESNE ZEMLJOVIDE ISTRE: Centar za povijesna istraživanja iz Rovinja obnovio i unaprijedio svoj internet sajt

Mrežne stranice Centra sad su na talijanskom, hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku * U izvrsnoj rezoluciji, na mreži je postavljeno 756 od 5000 povijesnih geografskih karata, ispisa, prikaza i krajolika iz bogate kartografske zbirke po kojoj je CRS poznat *Aktiviranje su i 4 web kamere


 
2 min
Silvio Forza ⒸFOTO: Manuel Angelini

Mrežne stranice Centra sad su na talijanskom, hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku * U izvrsnoj rezoluciji, na mreži je postavljeno 756 od 5000 povijesnih geografskih karata, ispisa, prikaza i krajolika iz bogate kartografske zbirke po kojoj je CRS poznat *Aktiviranje su i 4 web kamere

Centar za povijesna istraživanja iz Rovinja(Centro di Ricerche storiche di Rovigno), jedna od značajnijih institucija u Istri na polju lokalne historiografije, obnovio je i sadržajno unaprijedio svoje internetske stranice.

Uz novu grafiku, web stranice Centra sada su četverojezične (talijanski, hrvatski, slovenski i engleski), a  korisnicima nude mogućnost besplatnog pregledavanja svih knjiga i časopisa koje izdaje Centar.

foto: FB CRS

“Osim što smo 80.000 svezaka naše knjižnice učinili dostupnima na mreži“, rekao nam je ravnatelj Centra Raul Marsetič,“postavili smo i online kartografski odjel, digitalizirajući 756 od 5.000 povijesnih karata, ispisa, prikaza i krajolika koji su sada dostupni svima u vrlo dobroj rezoluciji. Ovim smo inovacijama htjeli izaći ususret potrebama znanstvenika i istraživača."

Valja istaknuti da je CRS Rovinj kod povjesničara i zaljubljenika u istarsku povijest poznat upravo i po svom kartografskom odjelu, zasigurno najbogatijoj i najdragocjenijoj zbirci povijesnih zemljovida Istre, ali i šireg područja.

Nadalje, objasnio je informatički tehničar Massimo Radossi, sa stranicama povezane su 4 web kamere koje će nuditi pogled na središte grada uključujući crkvu Svete Eufemije, na sam CRS, na susjedni trg i panoramu mora.

Spomenimo i to da je Centar za povijesna istraživanja u Rovinju jedna od prestižnijih ustanova talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji. Centar se bavi istarskom historiografijom, ponajviše u svojim izdanjima „Atti“, „Quaderni“, „Monografie“  i "Etnia", kojima treba pridodati časopise "la Ricerca" i "Ricerche sociali". To pokušava činiti na što objektivniji način, u duhu suživota, nastojeći ispraviti pristrana tumačenja koja su bila svojstvena određenoj talijanskoj historiografiji s jedne, i jugoslavenskoj s druge strane.

Baveći se povijesnim istraživanjem pograničnog područja, CRS je od svog osnutka, 1969. referentna točka za mnoge talijanske, hrvatske i slovenske znanstvenike i studente, ali i za one iz drugih zemalja koji su zainteresirani za složenost i specifičnost povijesti Istre.

Ažuriranje i obnovu mrežnih stranica Centra potpisuje agencija Pixsell iz Pule.


Nastavite čitati

Istra
 

IDS šuti - koliko će ih koštati Paliagin napad?

Nije prvi put da u IDS-u svim silama pokušavaju obraniti neobranjivo. Tako je i sada u recentnom slučaju fizičkog napada rovinjskog gradonačelnika Marka Paliage na rovinjskog ugostitelja Gordana Jurića * Objavljujemo imena i priče sportaša iz Istre koji su kroz povijest osvajali olimpijske medalje * U turističkoj patroli istražili smo što kažu turisti i turistički djelatnici u Medulinu o razlozima manjka gostiju * Nakon ljetnog upisnog roka na većini studijskih programa na pulskom Sveučilištu kvota se nije ispunila, a neke programe nije upisao nitko

Istra
 

Održana jubilarna 20. Gramperijada u Kašteliru

Kaštelirci su se predstavili i sa svojim vinama, craft pivom, rakijama i bezalkoholnim pićima lokalnih proizvođača, a posjetitelji su obilazili i čuvenu Butigu, jedinstvenu prodavaonicu čija se ponuda sastoji isključivo od proizvoda tamošnjih OPG-ova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.