republika - dugi
Kultura

“Na Tri kralja ili kako hoćete” riječkog HNK-a

Shakespeare na daskama pulskog INK-a pred svega stotinjak ljudi

Dok je publika na koncu bila vidljivo zadovoljna izvedbom, nagradivši glumce dužim aplauzom, ostaje dojam da se žudnja mogla uvjerljivije dočarati, a i da se mogao izbjeći zbrzani završni obrat. Propitivanje rodnih identiteta i nije baš poticalo veći gledateljev angažman


 
2 min
Zoran Angeleski
Fotografije: Karlo Čargonja / HNK Ivana pl. Zajca

Dok je publika na koncu bila vidljivo zadovoljna izvedbom, nagradivši glumce dužim aplauzom, ostaje dojam da se žudnja mogla uvjerljivije dočarati, a i da se mogao izbjeći zbrzani završni obrat. Propitivanje rodnih identiteta i nije baš poticalo veći gledateljev angažman

Gledatelju, možda manje čitatelju, potrebno je vjerojatno nekih 10-15 prvih minuta da posve savlada strukturu Shakespeareovog jezika. Nakon toga, bila posrijedi tragedija ili komedija, stih ili proza, do spuštanja zastora pozornom se konzumentu i nakon četiri stoljeća otkriva aktualnost i dubok psihološki uvid Shakespeareovog djela.

Drugačije nije bilo ni u slučaju jedne od njegovih najizvođenijih komedija „Na Tri kralja ili kako hoćete“, koju je sinoć pred 'mršavih' stotinjak ljudi u Istarskom narodnom kazalištu, ni dva tjedna nakon riječke premijere, izveo ansambl HNK Ivana pl. Zajca. Režiju potpisuje Franka Perković, a adaptaciju i dramaturgiju Goran Ferčec.

U ovom ljubavnom trokutu, Viola se prerušava u muškarca Cesarija no zaljubljuje se u svojega gospodara vojvodu Orsina, koji pak pati za groficom Olivijom. Ona se ludo zaljubljuje u preodjevenu ženu, a sve se raspliće kada na scenu dolazi Violin brat blizanac Sebastian, koje je brodolom rastavio i izbacio na obale Ilirije.

Dok je publika na koncu bila vidljivo zadovoljna izvedbom, nagradivši glumce dugim aplauzom, ostaje dojam da se žudnja mogla uvjerljivije dočarati, a i da se mogao izbjeći zbrzani završni obrat. Propitivanje rodnih identiteta i nije baš poticalo veći gledateljev angažman.

Publici je najbolji bio Olivijin dvornik Malvolio (Jasmin Mekić), a ne glavni protagonisti Viola (Aleksandra Stojaković Olenjuk), Olivija (Tanja Smoje) i Orsino (Edi Ćelić), kolikogod je Ćelić isijavao najvećom snagom i uvjerljivošću, a i Tanja Smoje zaslužuje visoku ocjenu.

Zbog zahtjevnosti lika valja izdvojiti i Jelenu Lopatić u ulozi lude. Podršku svakako zaslužuju angažirani mladi glumci i glumice s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci Mario Jovev, Romina Tonković, Anamarija Brđanović i Deni Sanković.

Predstava je dobra, razigrana, s odličnim scenskim rješenjima: bez činova, kontinuirano scensko događanje, proširenje pozornice na prvih pet redova, smještanje manjeg dijela publike s druge strane pozornice i njihovo miješanje s glumcima koji su stalno na sceni. Čekajući, kako kaže dramaturg Ferčec, ljubav.

Pohvale svakako zaslužuju scenograf Igor Vasiljev, ali i kostimografkinja Barbara Bourek, kao i oblikovatelj svjetla Alan Vukelić. Ne smije se preskočiti ni skladatelj Josip Maršić.

Nije nebitna glazba u ovoj predstavi. Jako lijepo uvodnim melankoličnim dijelom podržava početak predstave kada vojvoda Orsino govori: “Ako je glazba hrana ljubavi, svirajte. Dajte mi je u izobilju, da se tek moj od nje zasiti, izmogne i nestane”.

Važna je glazba i zbog dance skladbe u raskošnom završnom plesu svih glumaca, a prijemćiv je u jednom dijelu predstave bio i ulomak jedne od najboljih skladbi riječke grupe Denis & Denis “Voli me još ovu noć”.


Nastavite čitati

Pula
 

Elena Puh Belci: "Zoričić je rušio sve dobro što je IDS godinama gradio da bi građanima isporučio kaos"

"Nažalost, poznavajući rad vrtića, kaos će svoj vrhunac doživjeti na upisima za iduću pedagošku godinu, kada novi roditelji neće imati sigurnost smještaja i istu cijenu za istu uslugu * Nakon pisma nezadovoljstva djelatnika gradske uprave, odlaska velikog broja stručnih ljudi, poput Marize Kovačević, ovo još jedan simptom koji jasno pokazuje da je sustav terminalno bolestan", veli vijećnica IDS-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.