Kultura

JUBILARNI DESETI 'PRODUCTION IN'

SLOBODA U RALJAMA POLITIKE I MEDIJA / Nova ostvarenja Pulske filmske tvornice

Filmovi proizašli s posljednje radionice Pulske filmske tvornice dominantno se bave iskustvima autora u pandemijom nametnutoj psihološkoj, duhovnoj i fizičkoj izolaciji. Ali u tom mraku, tvrde mentori, ne pronalaze utvare ni čudovišta, već načine redefiniranja samih sebe kroz originalne filmske impresije


 
3 min
Ivan Dobran
Sa snimanja

Filmovi proizašli s posljednje radionice Pulske filmske tvornice dominantno se bave iskustvima autora u pandemijom nametnutoj psihološkoj, duhovnoj i fizičkoj izolaciji. Ali u tom mraku, tvrde mentori, ne pronalaze utvare ni čudovišta, već načine redefiniranja samih sebe kroz originalne filmske impresije

Devet kratkih filmova u kojima autori propituju načine na koje zbivanja na svjetskoj razini pogađaju njihovu intimu, kreirano je minulog vikenda na jubilarnoj desetoj radionici 'Production In' u organizaciji Pulske filmske tvornice.

Ravnodušno vedro, s mjestimičnim naoblakama

Znakovito je, iako ne i neočekivano, da se kao dominantna reakcija polaznika ove radionice nametnula ravnodušnost.

Ravnodušnost prema febrilnom medijskom korona izvještavanju, prema konfuznom javnom diskursu i nesuvislim uputama onih u koje bismo se trebali pouzdati.

Usisani u mahnitu propagandnu mašinu, pretežito mladi autori kao da traže povratak vlastitoj suštini i susreću se neminovno s pitanjem gdje je i što je uopće njihova suština.

Gdje je onaj centar osobne moći i neovisnosti koji valovi ne mogu poljuljati? A kroz proces osvještavanja osjećaja koje žele uobličiti, već prezasićeni negativnošću, polaznici neočekivano ležerno zaobilaze to crnilo i izranjaju u bistroj vodi svojih primarnih potreba.

- Sve je zapravo lako, jer sve je zapravo neminovno, pričaju organizatori, voditelji i mentori Marko Zdravković Kunac i Sanda Letonja Marjanović.

Sjenke na zidu

Ne pričamo, nota bene, o svakodnevnom životu koji i dalje zahtjeva, zamara i ne posustaje. Pričamo o onom intimnom prostoru ekspresije, naizgled beskorisnom, a ipak toliko neophodnom. Poput prapovijesnih crteža na zidovima spilja. Bez njih je čovječanstvo moglo lako opstati. A opet ih posvuda i nanovo neizbježno nalazimo. Jer, ne živi umjetnost samo od poante.

Ovu tanku nit vodilju kino zaljubljenici iz Pulske filmske tvornice godinama predano slijede. A polaznici koji u njihovim radionicama kreiraju često svoje prve uratke dobivaju priliku upoznati ovu poetičnu moć filmskih alata.

To nerijetko podrazumijeva izlaganje vlastite nutrine, napuštanje zone komfora i traženje svog jedinstvenog jezika u moru predkoncepcija, navika i naučenih obrazaca.

Polaznici u radionicama dobivaju priliku upoznati poetičnu moć filmskih alata. To nerijetko podrazumijeva izlaganje vlastite nutrine, napuštanje zone komfora i traženje svog jedinstvenog jezika 

Filmovi koji izlaze iz takvih procesa često su pravi mali biseri, autorska ranjivost ih definira, a hrane se materijom snova kojoj slike u pokretu toliko dobro služe.

Nikad premladi, nikad prestari

Ove nesvakidašnje radionice posljednjih godina pohađa sve više studenata. To je dobrodošla novina, kažu mentori, jer ti ljudi dolaze već izgrađeni i načeti osobnim frustracijama koje su, ne iznenađuje, izvanredan materijal za umjetničko stvaranje.

Posebno je lako raditi s onima koji imaju iskustva s kreativnim procesom, stranputicama i neminovnim očajanjem koje donosi, prije negoli iziđu s njime na kraj. U Tvornici to šaljivo zovu kreativnim Aikidom - fluidnom borbom s idejom i filmskim materijalom do pronalaska estetske i sadržajne ravnoteže.

Ali dob i iskustvo, kažu, nikako nisu presudni. Tako je ove godine najmlađi polaznik bio tek osnovnoškolac, dok je najstariji imao oko 55 godina. Iz interakcije različitih perspektiva i pogleda na svijet rađaju se neočekivane i svježe ideje.

Tri mentorska tima

Ove su godine polaznike vodila tri mentorska tima koja čine Zorko Sirotić, Mario Papić, Michele Bulešić, Leo Gamboc te sami voditelji Marko Zdravković Kunac i Sanda Letonja Marjanović.

Svi polaznici prolaze kroz uobičajeni filmski dril: predprodukcija ili oblikovanje ideje koje završava izradom scenoslijeda, sama produkcija koja pretpostavlja snimanje na terenu te postprodukcija odnosno montaža.

No, u ovakvim eksperimentalnim formama završna se ideja oblikuje kroz sve faze, što je i jedna od čari rada na filmu.

Filmovi još nisu dostupni za publiku pa nam voditelji daju tek naznaku njihove estetike i sadržaja.

- Imamo jedan nijemi film o tri faze korone, kostimiranu bajku o jednookom kralju, dva filmska performansa koji povezuju više umjetničkih disciplina,  jednu introspektivnu filmsku meditaciju, jedan ekranizirani dječački san, jedan glazbeni spot i još mnogo toga, kažu organizatori.

Filmove će gledatelji imati priliku vidjeti na premijeri idućeg tjedna, a detaljne informacije mogu se pronaći na mrežnim stranicama Pulske filmske tvornice.

Prošlogodišnji uradak Igora Zenzerovića, prikazan na festivalu "30. Dani hrvatskog filma" u Zagrebu

Prošlogodišnji uradak Silvia Belušića, nagrađen drugim mjestom na festivalu "53. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva" u Požegi


Nastavite čitati

Pula
 

MOST O REFERENDUMU ZA LUNGOMARE Pozivamo sve građane Pule na izlazak i odlučivanje o budućnosti svojeg grada bez obzira bili za ili protiv postojećeg GUP-a

Nitko nema ništa protiv investicija, nitko nema ništa protiv investitora koji želi graditi hotel. Sve dok je ta investicija čista, sukladna zakonima te u interesu Grada Pule i njegovih građana. Investicije su poželjne, one su lokomotiva razvoja Grada, ali samo onda kada tom istom Gradu doprinesu više nego što uzmu, samo onda kada su obje strane zadovoljne suradnjom, uostalom to i je glavni motiv razmjene, odnosno trgovine

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.