Kultura

"Gospodin Stres"

Srednjoškolka iz Poreča, Lorena Bunčić, osvojila nagradu za najbolju priču

"Volim pisati o svojim osjećajima i načinu na koji doživljavam sve oko sebe. Mislim da je ljudima zanimljivo čitati priče ispričane i viđene kroz tuđu perpektivu jer uvijek mogu naučiti nešto novo i drugačije", govori Lorena


 
2 min
Matea Čelebija
Prvi natječaj na kojemu je sudjelovala - i odmah prva nagrada!

"Volim pisati o svojim osjećajima i načinu na koji doživljavam sve oko sebe. Mislim da je ljudima zanimljivo čitati priče ispričane i viđene kroz tuđu perpektivu jer uvijek mogu naučiti nešto novo i drugačije", govori Lorena

Lorena Bunčić učenica je 2. razreda Opće gimnazije Mate Balote iz Poreča, a nedavno je osvojila nagradu na natječaju udruge Mlada pera, u kategoriji srednjoškolaca „Da imam supermoć ova bi promjena morala doć'“.

- Pisanjem se bavim od osnovne škole, od kada smo počeli pisati prve sastave za zadaću. Najviše me bajke inspiriraju i najčešće pišem u tom smjeru. Najdražeg pisca nemam, ali najviše čitam romane, veli Lorena.

"U pisanju uživam i želim da mi ostane hobi - tako neće izgubiti svoju čar"

Pisanjem se ne bih htjela baviti u profesionalnom smislu, ali bih ga sačuvala kao hobi u kojem uživam bez obaveze. Inspiracija mi dođe, bude prisutna kratko dok nešto napišem, ali nije tu stalno. Zato ne bih htjela kvariti uživanje u pisanju pritiskom jer bi mi se onda izgubila čar pisanja, rekla nam je.

Lorena Bunčić
Rad je, kaže, napisala u periodu velikog stresa pred ispite i nikako nije očekivala da će pola godine poslije za njega dobiti nagradu.

- Rad s kojim sam pobijedila na natječaju bila je tema školske zadaće, a napisala sam ga krajem svibnja prošle godine, taman u vijeme završnih ispita. Taj mi je period bio jako stresan i ovu sam priču pisala dok sam bila pod velikim opterećenjem zbog nadolazećih testova u školi. U radu sam opisala što bih ja htjela da se meni dogodi, koju bih supermoć htjela da mi uspori krvotok i stres.

Inače, Loreni je ovo prvi ntječaj na kojemu je sudjelovala, a prijavila ju je profesorica Tina Horvat.

- Volim pisati o svojim osjećajima i načinu na koji doživljavam sve oko sebe. Mislim da je ljudima zanimlivo čitati priče ispričane i viđene kroz tuđu perpektivu jer uvijek mogu naučiti nešto novo i drugačije, govori Lorena.

Na natječaj udruge Mlada pera pristigli su radovi iz Zagreba, Dubrovnika, Opatije, Kumrovca, Ogulina, Kutine, Šibenika, Poreča i drugih dijelova Hrvatske, a ocjenjivali su ih članovi udruge.

Zadatak mladih autora bio je što bliže „pogoditi u žicu“ te detaljno pojasniti kojim bi supermoćima promijenili ono što ih muči.

Udruga za promicanje dječjeg literarnog stvaralaštva i blogiranja, Mlada pera, navodi da su mladi kreativci u svojim tekstovima naglasili kako poanta nije u tome što bi napravili kada bi imali supermoći, već su ključne one supermoći koje oni već imaju u sebi i mogu ih koristiti svakodnevno, poput tople riječi, dobrote, pomaganja starijima, nemoćnima, sortiranja otpada i tako redom.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.