Kultura

o poništenju natječaja za ravnatelja INK-a

Sandra Burić tvrdi da je za to da se ne odabere nijedan kandidat glasalo troje članova Kazališnog vijeća, pročelnica Radunić kaže da je za bilo svih petero članova

"Kazališno vijeće raspisuje i provodi natječaj te je ono i ovlašteno poništiti natječaj. Razlozi za poništenje nisu propisani spomenutim Zakonom, a ni Statutom INK-a. Natječaj se poništava i ako se zauzme stav da nitko neće biti predložen odnosno izabran", kaže pročelnica za kulturu Lena Radunić


 
4 min
Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini
Pročelnica Lena Radunić: 'Konzultirali smo se s Ministarstvom kulture'

"Kazališno vijeće raspisuje i provodi natječaj te je ono i ovlašteno poništiti natječaj. Razlozi za poništenje nisu propisani spomenutim Zakonom, a ni Statutom INK-a. Natječaj se poništava i ako se zauzme stav da nitko neće biti predložen odnosno izabran", kaže pročelnica za kulturu Lena Radunić

Lenu Radunić, pročelnicu Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva pismeno smo pitali je li se na posljednjoj sjednici Kazališnog vijeća INK-a održanoj 19. siječnja (čiji zapisnik, znakovito, dva tjedna nakon te sjednice još uvijek nije objavljen na službenim stranicama INK-a!) burno raspravljalo o tome je li, pravno gledano, gradonačelnik Pule Filip Zoričić imao ovlasti poništiti aktualni natječaj za novog ravnatelja Istarskog narodnog kazališta ili ipak nije.

Također, pitali smo je li se na toj sjednici pravnik, savjetnik u njenom Odjelu, Denis Maras, izjasnio da gradonačelnik, sukladno Statutu INK-a i Zakonu o kazalištima, ne može poništiti natječaj, već da ga pravno može poništiti Gradsko vijeće Pule.

I treće, pitali smo i je li istina da je ona na toj sjednici nametala stav da gradonačelnik ima pravo ukinuti taj natječaj za ravnatelja INK-a.

Pet minus dva je - tri ili pet?

Prije njezinih donjih odgovora, podsjećamo da nam je prethodno predsjednica Kazališnog vijeća Sandra Burić izjavila: "Donijeli smo odluku da se nitko od petero kandidata ne odabere za ravnatelja INK-a i da se ide u izmjenu Statuta INK-a, koji bi bio transparentniji i demokratičniji od ovog dosadašnjeg; također, bitno je da će se donijeti Pravilnik o izboru ravnatelja kazališta".

Na sjednici je, kako nam je potvrdila Sandra Burić, za ovu odluku glasalo troje predstavnika Grada u Kazališnom vijeću (osim Sandre Burić - redatelj Robert Raponja i povjesničar Elvis Orbanić), dok dvije predstavnice zaposlenika i umjetnika INK-a, Clara Cerin i Andrea Gotovina, nisu podržale odluku.

Gradonačelnik Zoričić je prethodno ustvrdio da su "određeni nedostaci utjecali na nepravilnosti prilikom donošenja Odluke o raspisivanju javnog natječaja od 29. listopada 2021. za imenovanje ravnatelja te će se natječaj poništiti. Nakon što sadržaj Statuta INK-a bude imao jasnije uvjete i kriterije za izbor čelne osobe jedne od najvažnijih ustanova u kulturi Grada, krenut će se u raspisivanje javnog poziva za izbor novog ravnatelja ili ravnateljice".

Radunić: "Natječaj se poništava i ako se zauzme stav da nitko neće biti predložen odnosno izabran"

Pročelnica Lena Radunić odgovara za Istru24 da su "prilikom provođenja nadzora u nizu pravnih osoba u kojima je Grad Pula-Pola jedini ili jedan od članova/osnivača, uočeni također i nedostaci u radu INK Pula i to prilikom provođenja javnog natječaja za izbor ravnatelja/ice".

- Zbog navedenog, svi članovi Kazališnog vijeća su na održanoj sjednici zauzeli stajalište kako se pristigle prijave na natječaj neće otvarati, a slijedom čega je donesena odluka i da se nitko od prijavljenih kandidata neće odabrati za ravnatelja/icu INK Pula, kaže pročelnica, što je u bitnom raskoraku s izjavom predsjednice Kazališnog vijeća Sandre Burić da je za tu odluku glasalo troje od petero članova Vijeća.

- U odnosu na pitanje poništenja javnog natječaja, a nakon konzultacija s nadležnim Ministarstvom kulture, važno je istaknuti da sukladno odredbi članka 26. Zakona o kazalištima Kazališno vijeće raspisuje i provodi natječaj te je ono i ovlašteno poništiti natječaj. Razlozi za poništenje nisu propisani spomenutim Zakonom, a ni Statutom INK-a. Natječaj se poništava i ako se zauzme stav da nitko neće biti predložen odnosno izabran, kaže pročelnica.

- Svjesni činjenice da zakoniti i transparentni javni natječaji moraju biti osnovni preduvjet izbora kvalitetnih i stručnih osoba, Grad Pula-Pola će i dalje kontinuirano ulagati napore da postupak izbora ima jasne uvjete i kriterije, a sve kako bi se vratilo povjerenje građana u gradske ustanove i podigla razina kvalitete usluge.

- Važan korak u tom smjeru je također izmjena i dopuna osnivačkih akata te statuta pojedinih javnih ustanova, a osobito omogućavanje radnicima javnih ustanova da izraze mišljenje o kandidatima za ravnatelja/icu ustanove, kaže pročelnica Radunić i zaključuje da će "Grad Pula pravovremeno izvijestiti javnost o svim drugim pitanjima koja se tiču javnih natječaja za nadzorna, upravljačka i/ili stručna tijela pravnih osoba u kojima je Grad Pula-Pola jedini ili jedan od članova/osnivača".


Nastavite čitati

Pula
 

Krenula online prodaja ulaznica za utakmicu Istra - Hajduk na Drosini

Karte za "Sjever" u prodaji su isključivo za građane s prebivalištem u Istarskoj županiji i za navijačku skupinu Demoni, a s obzirom na veliki interes lokalnog stanovništva, među kojima je mnogo navijača Hajduka, NK Istra 1961 otvorit će za gledatelje istočnu tribinu. Navijačka obilježja gostujućeg kluba dozvoljena isključivo na južnoj tribini, bez iznimke

Pula
 

(FOTO) “Rock' n' grill fest”: Unatoč kiši na Hidrobazi danas je veselo

I na ovom, četvrtom izdanju, veliki je broj žitelja južne Istre, kako mladih, kako starijih, prepoznalo Hidrobazu kao alternativno i zanimljivo mjestu za proslavu 1, maja, uz neizostavne ćevape i roštilj * Fest traje do subote, a još će nastupit Opća Opasnost, Big Wave, Gustafi, Šajeta, Giuliano & Diktatori i Night Express

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.