republika - dugi
Kultura

8. TRAVNJA

Travanj u INK otvara se javnim predavanjem Suzane Marjanić u ciklusu nazvanom Predikat

Govorit će o svojevrsnom animalističkom proboju u polje izvedbene umjetnosti, odnosno o životinjama na sceni


 
2 min
Istra24

Govorit će o svojevrsnom animalističkom proboju u polje izvedbene umjetnosti, odnosno o životinjama na sceni

U ciklusu javnih predavanja pod nazivom Predikat INK će u ponedjeljak, 8. travnja u 20 sati ugostiti dr.sc. Suzanu Marjanić koja će govoriti o svojevrsnom animalističkom proboju u polje izvedbene umjetnosti, odnosno o životinjama na sceni.

"Riječ je o interpretativnom retrovizoru o četirima uvodnim tekstovima koje sam pisala za časopis Kazalište o animalističkom proboju/niši u polje izvedbenih studija.  Izlaganje završava prikazom Predstave za žive u doba izumiranja (u produkciji Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 26. lipnja 2022), koja je temeljena na knjizi Šesto izumiranje: sudbina vrsta u čovjekovim rukama Elizabeth Kolbert. Riječ je o projektu Europske komisije STAGES (Sustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift, koji se realizirao u deset europskih kazališta) Mirande Rose Hall, a prema konceptu Katie Mitchell i Jérômea Bela. Pritom je i hrvatska verzija predstave isto tako koncipirana kao održiv teatar. Naime na sceni su četiri bicikla koje pokreću djeca, dječaci, četrnaestogodišnjaci, kako bi, u tom izvedbenom konceptu održivosti, proizvela/i struju potrebna za izvedbu predstave. Na monitorima priključenima na bicikle vidimo točan iznos proizvodnje struje", rekla je Suzana Marjanić u najavi programa.

Znanstvena savjetnica, radi u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, gdje ostvaruje interese za teorije mita i rituala, kulturnu i kritičku animalistiku te izvedbene studije. Objavila je šest autorskih knjiga: Glasovi Davnih dana: transgresije svjetova u Krležinim zapisima 1914–1921/22. (2005.), Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas (2014.), Topoi hrvatskoga performansa: lokalna vizura (2017.),  knjigu Cetera animantia: od etnozoologije do zooetike (2021), knjigu Mitovi i re/konstrukcije: tragom Nodilove „stare vjere“ Srba i Hrvata (2022) i Umjetnost performansa i kinizam: izvedbena linija otpora(2022). 

Suzana Marjanić suurednica je devet zbornika radova: npr. zbornik radova Ekofeminizam: između zelenih i ženskih studija (Zagreb, Durieux, 2020) i zbornik radova Ecofeminism on the Edge: Theory and Practice (Emeralad, 2024) uredila je  s Goranom Đurđevićem, a Mačkozbornik: od Bastet do Catwoman (Zagreb: Jesenski i Turk, KIC, 2022) s  Rosanom Ratkovčić. Članica je uredništva časopisa Treća: časopis Centra za ženske studije, dvotjednika Zarez (do 2016. godine kada je dvotjednik ukinut) i časopisa Narodna umjetnost. Nastavna djelatnost: Vanjska je suradnica (predavačica) Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru (kolegiji: Teorije rituala, Antropologija životinja) i Odsjeka za kroatologiju na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu (kolegij o Miroslavu Krleži i književnoj antropologiji). Nagrade: Za knjigu Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas (Bijeli val, Institut za etnologiju i folkloristiku, Školska knjiga): Godišnja nagrada Hrvatske sekcije AICA, Državna nagrada za znanost.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) Pulska umirovljenica: "Rekla sam dosta! Nema pravo pucati na mene, sve sam snimila. Pod cijenu života branit ću pravo da sjednem na zidić i pomazim Vegu"

Najprije je vikao na mene, da mu skupljam štakore, da nemam što tu sjediti. Onda je po cijeloj dužini zida pobacao zemlju kako ne bih mogla sjediti, zatim me počeo tjerati prskajući me vodom. To sam prijavila policiji, no nakon toga napadi su bili sve žešći, ispričala nam je Puljanka * Policijski službenici u 2023. i 2024. godini u tri su navrata postupali po dojavama u Nazorovoj ulici poradi nesuglasica između građana koje su nastale u svezi hranjenja mačaka

Pula
 

Rozalija Javoran, dobitnica Grba Grada Pule: "Bilo je otpora pojedinaca, no gotovo svi zahtjevi roditelja djece s teškoćama su usvojeni"

Nije bilo lako, održala sam brojne prezentacije rada, sastanke na kojima su bili predstavnici Grada Pule, Istarske županije, Istarskih domova zdravlja, Centra za socijalnu skrb, Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat iz Rovinja. Iako je bilo otpora nitko nije mogao ostati imun na činjenice, na brojne probleme koje s kojima se susreću roditelji djece s teškoćama, na njihove vapaje i u roku od godinu dana većina je zahtjeva, koje smo u radu zajednički postavili kao ciljeve, doista i riješena, veli Javoran

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.