republika - dugi
Kultura

izložba se može pogledati do 8.travnja

U GALERIJI MAKINA Izložba Čarobna vreća umjetnice Sonje Hajduka Lukenić

Nakon duge karijere izvan svijeta umjetnosti, Sonja Hajduka Lukenić za predmet interesa odabire temu portreta, paralelno istražujući fotografiju kao medij. Pritom promatra primjere europske avangarde s početka 20. stoljeća, poput Marcela Duchampa i Man Raya, kao i duhovne ideje koje su neobične, provokativne i predstavljaju iskorak iz svakodnevice


 
2 min
Danijela Bašić-Palković

Nakon duge karijere izvan svijeta umjetnosti, Sonja Hajduka Lukenić za predmet interesa odabire temu portreta, paralelno istražujući fotografiju kao medij. Pritom promatra primjere europske avangarde s početka 20. stoljeća, poput Marcela Duchampa i Man Raya, kao i duhovne ideje koje su neobične, provokativne i predstavljaju iskorak iz svakodnevice

U Galeriji Makina se 25. ožujka 2022. godine u 19 sati otvara samostalna izložba Čarobna vreća autorice Sonje Hajduka Lukenić koja se u Puli premijerno predstavlja hrvatskoj publici s radovima koji su nastali u protekle tri godine.

Identitet, uključujući rodni, spolni, seksualni, jezični, socijalni, dobni, klasni, ekonomski, religijski i online, nabrojimo samo neke, neprestano je izložen promjenama, posebice u komunikaciji s okolinom.

U vremenu kada smo, doslovno i metaforički, više nego ikad okruženi maskama različitih vrsta, autorica se bavi relativizacijom čvrstog identiteta, nastavlja tražiti veze između kreativnih svojstava fotografije i slikarstva, navodi se u najavi izložbe.

Trenutačna igra modifikacije identiteta unutar svakodnevice predmet je interesa autorice koja je diplomirala ekonomiju i poslovni menadžment na Sveučilištu Complutense u Madridu te u toj profesiji provela više od 30 godina.

U 2017. godini odlučuje promijeniti životni pravac i vratiti se svojim umjetničkim sklonostima. Sonja Hajduka Lukenić nasljeđuje kreativni impuls od majke slikarice i oca koji se amaterski bavio fotografijom, stoga su danas crtež, slika i fotografija u njenom radu međusobno isprepleteni.

Nakon duge karijere izvan svijeta umjetnosti, za predmet interesa odabire temu portreta, paralelno istražujući fotografiju kao medij.

Pritom promatra primjere europske avangarde s početka 20. stoljeća, poput Marcela Duchampa i Man Raya, kao i duhovne ideje koje su neobične, provokativne i predstavljaju iskorak iz svakodnevice.

Ideja maske privlačna joj je zbog njezine anonimnosti, tajanstvenosti, gotovo zlokobnosti. Fotografije nastaju u kazališnoj maniri koja u sebi krije moment spontanosti i iznenađenja, pogotovo za one koji se nađu ispred objektiva.

Onaj tko to odluči učiniti, na izbor dobiva neobična lica na papirnatoj vrećici. Tako se simbolično odabire „maska“, nasmijano, zabrinuto, tužno lice kakvog klauna ili drugog lika.

Izložba koja se u Galeriji Makini može pogledati do 8. travnja 2022. godine sastoji se od 34 fotografije, ambijentalne instalacije izrađene od oslikanih vrećica te nekoliko video radova.

Kustosica izložbe je Anja Tomljenović, katalog i plakat je izradio grafički dizajner Marin Nižić, promotivni video potpisuje snimateljica Mara Prpić, a izložbu je producirala agencija Pikto Arthouse.


Nastavite čitati

Pula
 

PULA Vozio motocikl s preinakama pa dobio novčanu kaznu

Obavljenim izvanrednim pregledom na motociklu je utvrđeno sedam većih nedostataka (u vidu zamijenjenog auspuha, bez ugrađenih retrovizora, registracijska pločica pričvršćena na neodgovarajućoj poziciji, preinake na karoseriji, blatobranu, uređaju za kočenje i dr.) koji predstavljaju opasnost u prometu. Zbog počinjenog prekršaja Iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 260 eura

Pula
 

Zbog gradnje prilaznog puta najavljena sječa dva stabla ladonje u Mutilskoj ulici. Teodora Beletić: U sukobu javnog i privatnog može i mora postojati kompromis

Da se ladonje namjeravaju posjeći te da za taj pothvat posjeduju dozvolu, potvrdili su nam iz tvrtke "Gradimo marljivo", investitora prilaznog puta i zgrade s 80 stanova. "Točno je, dozvole za rušenje imamo, kao i ostalu potrebnu dokumentaciju. Čekali smo ih tri godine", kazali su nam iz te tvrtke. Na pitanje jesu li razmišljali o alternativnom prilazu, kažu da su jesu, no da učinjeni elaborati ne idu tome u prilog.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.