Kultura

OVAJ TJEDAN U PULSKOM KAZALIŠTU

U INK-U DVA KONCERTA I PREDSTAVE SVAKI DRUGI DAN: "Moderni oblici patnje", "Mistero Buffo2" i "Ljubavna pisma"

U ostailim su danima na programu koncerti Marijana Đužela i Riječkog simfonijskog orkestra


 
5 min
Istra24
foto: INK

U ostailim su danima na programu koncerti Marijana Đužela i Riječkog simfonijskog orkestra

Donosimo ovotjedni program Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula za INK.

 

Danas, s početkom u 20 sati na rasporedu je predstava MODERNI OBLICI PATNJE iz koprodukcije   GDK „Gavella“ i Ludens teatra, Zagreb

 AUTORICA: Dina VUKELIĆ

REDATELJ: Dario HARJAČEK

IGRAJU: Jelena MIHOLJEVIĆ, Marko PETRIĆ, Anja ĐURINOVIĆ

Nezdrava simbioza majke, nekad čuvene, a danas zaboravljene voditeljice Irme Valić, i njezina pasivnog i rezigniranog sina, neostvarenog 30-godišnjeg intelektualca Ognjena, u neprekidnom se društvu nadrealno fatalne mlade zvijezde TV ekrana Silvije, pretvara u intimne noćne more i potisnuta maštanja sa željom (ili izostankom želje?) da se protagonisti drame izvuku iz nametnutog okvira izolacije i postpandemijskog svijeta. Predstava je to o sukobu generacija, od kojih se obje podjednako ne mogu prilagoditi pravilima sistema i "Ugodnog života", kako se zvala ugašena emisija voditeljice Valić.

Trajanje: 85  minuta

U utorak 16. svibnja u 20 sati, uoči sudjelovanja na 30. Festivalu glumca, na rasporedu je predstava MISTERO BUFFO 2         

AUTOR: Dario FO

REDATELJI: Aleksandar BANČIĆ, Valter ROŠA

IGRA: Valter ROŠA

foto: INK

MISTERO BUFFO, zbirka satiričnih monologa, djelo je talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala 1969.g. no i danas je vrlo aktualna. Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša. Svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom, čitanju biblijskih tema.
Tekst je preveden na istarsku čakavicu, no, prema uzoru na original, ova naša čakavica je “zbaštardana”, “remixirana” koja u sebi ima elemente raznih istarskih govora. U sjajnoj izvedbi Valtera Roše gledat ćemo četiri nove lakrdije nastale u povodu desete obljetnice predstave.

Trajanje: 90 minuta

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

U srijedu 17. svibnja u 20 sati na programu je Koncert iz ciklusa SAMO NAJBOLJE MARIJAN ĐUZEL             

Marijan Đuzel jedan je od vodećih hrvatskih pijanista mlađe generacije. Trenutno je zaposlen na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli kao asistent klavirskog odsjeka. Klavir je učio kod Alenke Milano i Kosovke Čudine, a diplomirao je 2015. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Đorđa Stanettija. Svoja pijanistička znanja usavršio je na Kraljevskom konzervatoriju u Bruxellesu u klasi Aleksandra Madžara gdje je diplomirao s najvećom pohvalom.

Osobitu pažnju posvećuje opusu Ludwiga van Beethovena čije klavirske sonate uvrštava u gotovo svaki koncert. Na 14. pijanističkom natjecanju Beethoven u Beču 2013., između 259 kandidata plasirao se u polufinale među trinaest najboljih natjecatelja. Imao je zapažene nastupe i na natjecanjima Beethoven u Bonnu 2017. godine, Viotti u Vercelliju 2017. godine, Alessandro Casagrande u Terniju 2014. i dr.   Za uspjehe tijekom studija primio je Dekanovu nagradu i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Kao mladi pijanist osvaja veliki broj prvih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima: Zlatko Grgošević u Zagrebu, Mladi virtuozi u Zagrebu, Grand Prix Lions kluba Rijeka, EPTA u Osijeku,  Ferdo Livadić u Samoboru i dr. Pobijedio je na  49. Tribini mladih glazbenika Darko Lukić u Zagrebu.

Croatia Records objavila je Đuzelov prvi solistički album pod nazivom Virtuoso collection: Marijan Đuzel (live), snimljen uživo na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu 2018. godine, s izborom skladbi L. Van Beethovena (sonata iz op. 106, “Hammerklavier“), R. Schumanna, B. Bartoka i Davorina Kempfa.

Nastupao je kao solist uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Dubrovački simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar HRT-a, Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Gidsen, Zadarski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, orkestar Opere HNK-a iz Splita. Ostvario je suradnje s dirigentima kao što su Pierre-Andre Valade, Nil Venditti, Robert Lehrbaumer, Yves Segers, Koenraad Hofman i dr. Nastupao je i u komornim sastavima s violinisticom Evgenijom Ephstein, trombonistom Matom Đuzelom i drugim uglednim glazbenicima.

foto INK

Redovito održava solističke recitale u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Belgija, Italija, Njemačka, Španjolska, Švicarska, SAD, Tajland). Nastupao je i na uglednim hrvatskim festivalima i ciklusima koncerata, kao što su Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Hvarske ljetne priredbe, Glazbeni umjetnici Zagrebu, Festival Sv. Marka, Koncerti u Eufrazijani, Piano Loop Festival i dr.  Bio je stipendist Zaklade Dr. Ing. Dino Škrapić, MBA. Umjetnički je direktor i profesor na Međunarodnoj ljetnoj školi Ardea u Čapljini.

 Program:

L. van Beethoven: Sonata br. 14. u cis-molu, “Quasi una fantasia“,  op. 27 br. 2

                              Adagio sostenuto

                              Allegretto

                              Presto agitato

 

S. Šulek: Prva sonata za klavir

                 Allegro appassionato

                Larghetto doloroso

                Allegro

 

F. Chopin: Nokturno u H-duru, op. 32 br. 1

 

F. Chopin: Sonata br. 3 u h-molu, op. 58

                  Allegro Maestoso

                  Scherzo. Molto vivace

                  Largo

                  Finale. Preston non tanto

 

Trajanje: 60 minuta

 

U četvrtak 18. svibnja u 20 sati na rasporedu je koncert iz ciklusa „Zajc u INK“ AMADEUS U PULI u izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra.

Koncertni majstor: Anton KYRYLOV

DIRIGENT: Valentin EGEL

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756. - 1791.): Don Giovanni, uvertira

Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija br. 40 u g-molu, K. 550

        I.            Molto allegro

      II.            Andante

    III.            Menuetto. Allegretto – Trio

    IV.            Finale. Allegro assai

* * *

Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija br. 41 u C-duru, Jupiter, K. 551

  1.         I.            Allegro vivace
  2.       II.            Andante cantabile
  3.     III.            Menuetto: Allegretto – Trio
  4.     IV.            Molto allegro

 

 

Trajanje: 70 minuta

U petak, 19. svibnja u 20 sati na rasporedu je predstava LJUBAVNA PISMA iz produkcije Planet Art Zagreb.

AUTOR: A.R.GURNEY

REDATELJI i IGRAJU: Marko TORJANAC, Slavica KNEŽEVIĆ                             

Jedna od najljepših ljubavnih priča ikad ispisanih /Životi u pismima/

Melissa i Andrew tijekom gotovo 50 godina održavaju svoj poseban odnos putem pisama. Andrew i Melissa prijatelji su iz djetinjstva čije dopisivanje započinje slanjem poruka za vrijeme nastave u osnovnoj školi što se nastavlja cjeloživotnim razmjenjivanjem pisama. I dok njihovi životi idu različitim smjerovima kroz pisma progovaraju o svojim nadama, željama, snovima, pobjedama i porazima.

U međuvremenu Andrew postaje uspješan odvjetnik i političar dok se Melissa okreće umjetnosti i porocima. Kamo ih vodi slučajan susret nakon mnogo godina? Je li, nakon toliko vremena, za njih prekasno? Je li moguć „popravni“ iz ljubavi? I jesu li, nakon toliko godina, osobe iz pisama iste kao one u stvarnosti?

Trajanje: 80 minuta


Nastavite čitati

Istra
 

ALVISE BENUSSI I "CANNIBALI": Pippo Baudo i Mike Bongiorno htjeli su da sviramo za njih, od uspjeha nas je odvojila...groznica

"Prvi koncert u Italiji održali smo povijesnom lokalu Piper, zatekli smo se tamo dok je trajalo natjecanje s 27 bendova, nismo imali ni svoje instrumente, posudili smo ih i pobijedili. Sutradan je veronski dnevni list "L'Arena" objavio kako neki dečki iz Jugoslavije odlično sviraju i pjevaju na talijanskom te da su pobijedili na natječaju" * Uoči nastupa na talijanskoj televiziji našeg pjevača, vrsnog Vlada Benussija, stresla je temperatura...

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.