republika - dugi
Kultura

Ratu unatoč

Ukrajina će sudjelovati na Eurosongu u Torinu

Kalush Orchestra sa svojom pjesmom "Stefania" glavni je favorit za pobjedu na ovogodišnjem natjecanju. Bend će nastupiti u prvom polufinalu 10. svibnja


 
2 min
HINA

Kalush Orchestra sa svojom pjesmom "Stefania" glavni je favorit za pobjedu na ovogodišnjem natjecanju. Bend će nastupiti u prvom polufinalu 10. svibnja

Skupina Kalush Orchestra koju je Ukrajina prijavila za ovogodišnji Eurosong, rekla je da još uvijek planira putovati u Torino na natjecanje u svibnju, unatoč brutalnom ratu koji bijesni u njihovoj zemlji.

Pripremamo se što bolje možemo i dat ćemo sve od sebe da predstavljamo svoju zemlju na najbolji mogući način", rekao je pjevač Oleh Psiuk u subotu u videu objavljenom na Instagramu.

Također je odao priznanje organizatorima natjecanja na podršci.

Kalush Orchestra sa svojom pjesmom "Stefania" glavni je favorit za pobjedu na ovogodišnjem natjecanju. Bend će nastupiti u prvom polufinalu 10. svibnja.

Otkako je počela ruska invazija prije mjesec dana, bend je na društvenim mrežama glasno izražavao svoju potporu ukrajinskom otporu ruskoj invaziji.

Rusija je isključena s ovogodišnje Eurovizije, kao i njezin susjed i bliski saveznik Bjelorusija.

Djelujući na zapadu Ukrajine, frontmen grupe Oleh Psiuk zamijenio je pozornicu s dobrovoljačkom grupom koja broji 20 članova i koja opskrbljuje lijekovima i pomaže ljudima da pobjegnu od rata. Jedan od članova benda je u postrojbi teritorijalne obrane.

"Bez obzira kakve bile okolnosti, ići ćemo na Eurosong, pokušat ću biti koristan za Ukrajinu. Čak iako se rat završi u bliskoj budućnosti, svejedno neće biti lako jer će nam trebati puno vremena da se ponovno sagradimo. Zemlja je u ruševinama", rekao je.

Finale Eurovizije, jednog od najvećih televizijskih događaja, bit će u Torinu u Italiji, 14. svibnja.

Tenzije s Rusijom bacile su sjenu na ukrajinsku pjesmu i prije nego što je Moskva izvela "specijalnu operaciju" kako bi demilitarizirala susjednu zemlju. Kalush Orchestra zamjena je za ukrajinsku pjesmu koju izvodi Alina Pash, a koja je prvotno trebala predstavljati Ukrajinu, no došlo je do spora nakon što se otkrilo da je pjevačica 2015. godine bila na Krimu.

Za Psiuka, slava na Eurosongu je prilika da se proširi svijest. "Ako mislite da se neće dogoditi vašoj zemlji, za to nema jamstva. I mi smo mislili da se neće dogoditi nama. Tako da idemo to spriječiti što je prije moguće", rekao je.

"Želimo da mir napokon dođe u Ukrajinu", poručio je.


Nastavite čitati

Svijet
 

Sirski: Dronovi su ključni za stjecanje prednosti nad Rusijom

"Razvoj bespilotnih sustava moj je prioritet", rekao je Sirski na Telegramu nakon sastanka sa zamjenikom Vadimom Suharevskim. "Tražimo asimetrična rješenja kako bismo stekli kvalitativnu prednost nad brojčano nadmoćnijim protivnikom." Povećana uporaba bespilotnih letjelica s obje strane premješta sukob s bojnog polja na međusobne napade na vojnu, energetsku i prometnu infrastrukturu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.