Kultura

umjetnik' 'ekstremne nefleksibilnosti'

Umro je jedan i jedini Marko Brecelj, frontmen kultnog Buldožera

Njegov rad karakterizira ironija i kritika malograđanskog društva. Veliko prijateljstvo i umjetničku suradnju gajio je s Francijem Blaškovićem; bio je izuzetno cijenjen u Puli i Istri, kao i čest gost na ovdašnjim alternativnim scenama. Suosnivač je najprogresivnijeg yu rock sastava Buldožer u kojem je bio tekstopisac i pjevač, a jedan od vrhunaca grupe bio je album 'Pljuni istini u oči'


 
3 min
Zoran Angeleski
Foto: Bobo

Njegov rad karakterizira ironija i kritika malograđanskog društva. Veliko prijateljstvo i umjetničku suradnju gajio je s Francijem Blaškovićem; bio je izuzetno cijenjen u Puli i Istri, kao i čest gost na ovdašnjim alternativnim scenama. Suosnivač je najprogresivnijeg yu rock sastava Buldožer u kojem je bio tekstopisac i pjevač, a jedan od vrhunaca grupe bio je album 'Pljuni istini u oči'

Kantautor Marko Brecelj preminuo je jutros u 71. godini života, javlja Radio Koper, a prenosi RTV SLO.

Marko Brecelj je na umjetničkoj sceni bio prisutan gotovo 50 godina, a za to vrijeme objavio je solo album Coctail, na kojem je surađivao s legendarnim Bojanom Adamičem, te tri ploče s rock bendom Buldožer, u kojem je bio tekstopisac i vodeći pjevač.

Veliko prijateljstvo i umjetničku suradnju gajio je s Francijem Blaškovićem; bio je izuzetno cijenjen u Puli i Istri, kao i čest gost na ovdašnjim alternativnim scenama.

Brecelj svojedobno s Francijem Blaškovićem i pulskim Zborom Praksa

Napisao je i glazbu za film 'Živi bili pa vidjeli" i za njega dobio Zlatnu arenu u Puli. Godine 1991. preuzima vođenje Omladinskog kulturno-društvenog i multimedijskog centra u Kopru i osniva Udrugu prijatelja umjerenog napretka.

Jedna od njegovih najpoznatijih kompozicija je 'Alojz valček', koju je posvetio profesoru matematičke fizike Alojzu Kodretu nakon neuspješnog studija geologije, a kasnije i tehničke fizike. Publika je uvijek posebno dobro reagirala na pjesmu "Kod Ljube trovača"

Glazbenu karijeru počeo je kao violinist u kvartetu Three Blacks i u ljubljanskom triju Krik, ali je kasnije odustao od sviranja violine.

Pozornost šire javnosti na sebe kao kantautor i šansonijer prvi je skrenuo nastupom na Omladinskom festivalu u Subotici 1974. godine, gdje je dobio i nagradu stručnog žirija.

Iste godine u suradnji s velikim skladateljem filmske glazbe i dirigentom Bojanom Adamičem izdaje avangardni bluz album 'Cocktail.'

Izuzetno razdoblje Buldožera

Ploča je nagrađena nagradom "Sedam sekretara SKOJ-a", a na albumu se nalazi i bluz pjesma 'Hiškar Rogač' koju je snimio s nekim članovima grupe Sedam svjetlosnih godina.

S njima je osnovao rock sastav Buldožer u kojem je  bio tekstopisac i pjevač, a jedan od vrhunaca grupe bio je album 'Pljuni istini u oči'.

U sklopu te svejugoslavenske atrakcije, Brecelj je postao jedan od najistaknutijih frontmena, vokala i autora na jugoslavenskoj rock sceni kasnih 1970-ih.

U grupi ostaje do 1979. godine i s njom snimi dvije LP ploče i soundtrack za film 'Živi bili pa vidjeli', koji je također objavljen u obliku mini LP-a, te osvojio Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu.

Zatim je napustio bend i vratio se pisanju pjesama i stvorio neke pjesme koje su postale hitovi u alternativnim glazbenim krugovima (Parade, Radojka, Sexy disco hit itd.).

On i njegov pjesnik Ivan Volarič-Feo spojili su svoje stvaralaštvo u dvojcu Zlatni zubi.

Godine 1983. i 1984. vodio je bend Marjan's Strange Rabbit. Godine 1986. ponovno izdaje kantautorski album 'Desant na rt Dobre nade', a krajem 80-ih udružuje snage sa saksofonistom Primožem Šmitom i basistom Alešom Joštom u projektu Public Exercise.

Kao gost surađivao je s raznim glazbenim grupama (SRP, Strelnikoff, itd.). Njegov rad karakterizira ironija i kritika malograđanskog društva, bio je umjetnik' ekstremne nefleksibilnosti'

Nakon 1981. vodio je Omladinski, kulturni, društveni i multimedijalni centar (MKSMC Koper) u Kopru, Udrugu prijatelja umjerenog progresa i Bagremovu stranku.

Kandidirao se za gradonačelnika Kopra na svim izborima, a nakon izbora Borisa Popoviča svaki dan svog mandata izvodio je pred Općinom monumentalni performans Klečeći.

Bio je vijećnik u Gradskom vijeću Kopra (2003.-2007.).

Izveo je niz "meko-terorističkih" akcija; jedan od njih je Vatentat, kada puhačem puhnete komadić vate u protivnika.

U svom dugom stvaralačkom životu promijenio je nekoliko identiteta i pojavio se u slovenskoj javnosti u raznim personifikacijama.

Brecelja je bilo teško uhvatiti jer je u svom dugom stvaralačkom životu promijenio nekoliko identiteta te se u slovenskoj javnosti pojavljivao u raznim personifikacijama.

Brecelj se jednako dobro snašao na ulici kao i u dvorani, u kazalištu, gostionici ili sličnom mjestu.

Ulica je bila njegov prirodni ambijent, bilo da se radilo o trgu, lođi, molu na morskoj obali, cesti.


Foto: BoBo

Nastavite čitati

Svijet
 

Vandali napali francusku mrežu brzih vlakova uoči otvorenja Olimpijskih igara

Državni željeznički operater rekao je da su piromani zapalili instalacije duž pruga koje povezuju Pariz sa zapadom, sjeverom i istokom zemlje i da će promet biti ozbiljno prekinut tijekom vikenda. "Sinoć je SNCF bio žrtva nekoliko vandalskih djela na atlantskim, sjevernim i istočnim brzim prugama. Požari su namjerno podmetnuti kako bi oštetili naše instalacije", rekao je SNCF u priopćenju

Svijet
 

Harris pritišće Netanyahua da olakša patnje u Gazi: 'Neću šutjeti'

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris izvršila je pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u četvrtak da pomogne u postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi koji bi olakšao patnje palestinskih civila, pokazujući oštriji ton od predsjednika Joea Bidena.“Vrijeme je da ovaj rat završi”, rekla je Harris u televizijskoj izjavi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.