Kultura

U MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI U PULI

VEČERAS OTVORENJE IZLOŽBE For the record: Bez riječi - Vizualni zapisi o epidemiji

Riječ je o produkciji umjetničkih radova koji se tematski vezuju za posljedice širenja epidemije COVID – 19, a koje na globalnoj razini predstavljaju jedinstven civilizacijski trenutak u ljudskoj povijesti


 
1 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Riječ je o produkciji umjetničkih radova koji se tematski vezuju za posljedice širenja epidemije COVID – 19, a koje na globalnoj razini predstavljaju jedinstven civilizacijski trenutak u ljudskoj povijesti

Večeras u 20 sati, u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria, održat će se otvorenje tematske skupne izložbe pod nazivom „FOR THE RECORD: BEZ RIJEČI - VIZUALNI ZAPISI O EPIDEMIJI".

Krajem 2021. godine koncipiran je projekt u kojem je sudjelovalo deset istarskih suvremenih vizualnih umjetnika/ca; Tea Bičić, Đanino Božić, Tomislav Brajnović, Fulvio Juričić, Slavica Marin, Robert Pauletta, Dragana Sapanjoš, SofijaSilvia (Silvia Potočki), Goran Škofić i Bojan Šumonja.

Riječ je o produkciji i otkupu umjetničkih radova koji se tematski vezuju za posljedice širenja epidemije COVID – 19, a koje na globalnoj razini predstavljaju jedinstven civilizacijski trenutak u ljudskoj povijesti te ih predstavljamo u izložbenom formatu uz paralelne programe i edukativne sadržaje.

Uz radove postav izložbe uključuje i dva rada koja jednako reflektiraju znakove vremena i predmetnu tematiku; donacije su to Slavice Marin i Roberta Paulette, umjetnika uključenih u projekt.

Radovi različitih formata, medijskih i stilskih odrednica progovaraju svaki na svoj način o brojnim aspektima učinaka epidemije, paralelno stvarajući nove poveznice i nove dijaloške okvire u kojima se svaki posjetitelj može pronaći. Istovremeno, trajna su referenca u muzejskom fundusu na specifično razdoblje koje je izmijenilo naše osobne navike, načine komuniciranja, dovelo do propitivanja i redefiniranja pojma slobode te utjecalo na društvene, socijalne, ekonomske, kulturološke i druge aspekte funkcioniranja društva, navodi se u opisu izložbe.   
 
Za ovu prigodu proširen je i stalni muzejski postav prostornom instalacijom „Posljednji san" pulske umjetnice Dorine Vlakančić nastalom 2012. godine kada je ujedno predstavljena na trećem izdanju manifestacije TU SMO. Recentnom donacijom umjetnice postala je sastavni dio muzejskog fundusa te se na poseban način nadovezuje na predmetnu izložbu. 
 
Realizaciju otkupa podržao je Osnivač Muzeja, Istarska županija, dok je izložba realizirana sredstvima Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pula – Pola te Turističke zajednice Grada Pule.
 
Koncepcija projekta - kustosica izložbe je Ketrin Milićević Mijošek.

Izložba traje do 25. lipnja, a može se pogledati svakim danom osim ponedjeljka i blagdana; u svibnju od 10 do 20 sati te u lipnju od 10 do 21 sat


Nastavite čitati

Pula
 

NI DVIJE GODINE OD NAJAVE Mobilni timovi za psihološku pomoć pulskim osnovnim školama nisu zaživjeli

U posljednjih nekoliko mjeseci evidentna je eskalacija vršnjačkog nasilja u najvećem istarskom gradu, a mobilni timovi ponovno su bili temom sastanka koji se sredinom svibnja održao u Gradu Puli. Iako škole otad bilježe i nove slučajeve vršnjačkog nasilja, čini se da je realizacija mobilnih timova još uvijek u fazi analiziranja, pa je izvjesno za očekivati kako do završetka ove školske godine neće ni zaživjeti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.