Kultura

na pulskom kaštelu

(VIDEO) CANE VAS ZOVE Sutra nastavak 4. Open Season Festa uz Partibrejkerse

Partibrejkersi su nastali u kasno ljeto 1982., a punk energija, bluzerska duša i garage stav komponente su koje beogradsku grupu i njenog frontmena Caneta čine jednom od utjecajnijih rock’n’roll pojava na našim području


 
2 min
Borka Petrović

Partibrejkersi su nastali u kasno ljeto 1982., a punk energija, bluzerska duša i garage stav komponente su koje beogradsku grupu i njenog frontmena Caneta čine jednom od utjecajnijih rock’n’roll pojava na našim području

U subotu 3. lipnja na pulskom Kaštelu nastupaju jedni od predvodnika bivše nam YU rock scene grupa Partibrejkers u organizaciji Incogito Agencya.

Vrata se otvaraju u 20.30 sati kada će DJ Mario Kovač iz Zagreba zagrijavati publiku dok se na binu popnu zvijezde večeri u 21.30 sati. Duboko u noć će nastaviti zabavljati Dj Mario Kovač sa njegovim „štala“ setom.

Partibrejkersi su nastali u kasno ljeto 1982., a punk energija, bluzerska duša i garage stav komponente su koje beogradsku grupu i njenog frontmena Caneta čine jednom od utjecajnijih rock’n’roll pojava na našim području.

Biografija Paritbrejkersa sastoji se od klasika, među kojima su “Hiljadu godina”, “Prsten”, “Mesečeva kći” i “Kreni prema meni”.


Prvu ploču snimljenu za Jugoton i s produkcijskom podrškom Koje iz Disciplin A Kitchme ovaj bend izbacio je 1985., kada su i osvojili poštovanje velikog broja rock publike. Unatoč dobrim reakcijama na debi, bend iste godine prolazi kroz prve krize – najprije im Jugoton nakon preslušavanja novog materijala odbija izdati drugu ploču, onda Menza napušta bend, a s krajem godine dolazi i kraj postojanja benda.

Šest mjeseci nakon kraja, Partibrejkersi u promijenjenoj postavi ponovno sviraju i snimaju nove materijale koje opet nitko ne želi objaviti. Napokon, 1988. Jugoton ih još jedanput prima pod svoje vlasništvo, te oni objavljuju album danas znan kao “Partibrejkers II”, iako mu je naslov trebao biti “Kobila i pastuv preljubnik”, ali je dizajner zaboravio staviti naslov na omot. Novi album ponudio je nove avanture koje su slušatelji odlično prihvatili, a ni MTV nije ostao imun, obzirom na to da je snimio prilog o bendu.

Godine 1990. Paribrejkersi su odsvirali posljednju jugoslavensku turneju, a tijekom ratnih godina, unatoč tome što su u Hrvatskoj bili zabranjeni, svirali su koncerte u Sloveniji, Makedoniji i nekim europskim zemljama, objavljivali kompilacije, razilazili se, okupljali pa snimali nove materijale, a danas su čest gost na domaćem terenu.


Nastavite čitati

Pula
 

U Puli je podstanarima teško naći krov nad glavom. "Nas sedmero živi u 40 kvadrata. Niti za 800 eura nisam uspjela pronaći dom sebi i djeci"

Od Igora Loparića, predsjednika pulske udruge Naš san njihov osmijeh, doznajemo da se njima svakodnevno javljaju obitelji s djecom i samohrani roditelji koji nemaju gdje, najčešće jer moraju izaći iz stana radi turista. Onda se snalaze kod prijatelja, obitelji, no dugoročno takav smještaj nije održiv. Zbog toga su pokrenuli inicijativu "Stan za lakši stan" kojom žele pomoći obiteljima koji traže smještaj na duži period na način da im financiraju dio plaćanja najma

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.