Kultura

Međunarodni uspjeh Davora Sanvincentija

(VIDEO) Porečki umjetnik na renomiranom filmskom festivalu u Rotterdamu: "Film potire dvojnost duha i materije"

"Kao i u svojim prijašnjim radovima, svijest upućujem i na materijalnost filma, odnosno "film kao tijelo". Film potire dvojnost duha i materije. U svim svojim formama on je neposredna materijalizacija koncepta", kaže Sanvincenti


 
2 min
Zoran Angeleski
Davor Sanvincenti: 'U ovom filmu nastavljam promišljanja vezana za prenošenje i očuvanje vrijednosti tradicijskih i trajnih načina bivanja i opstanka'

"Kao i u svojim prijašnjim radovima, svijest upućujem i na materijalnost filma, odnosno "film kao tijelo". Film potire dvojnost duha i materije. U svim svojim formama on je neposredna materijalizacija koncepta", kaže Sanvincenti

Eksperimentalno-dokumentarni film porečkog multimedijalnog umjetnika Davora Sanvincentija "Mjesta koja ćemo disati" ("Places We'll Breathe") uvršten je u službenu selekciju uglednog Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu (IFFR) koji se upravo održava u ovom nizozemskom gradu do 6. veljače.

Riječ je o 22-minutnom vizualnom eseju koji zagovara imaginaciju kroz putopis konstruiranih i anonimnih krajolika te je svojevrsna bilješka o budućnosti.

Iz filma "Mjesta koja ćemo disati"

- Priče koje se isprepliću između vizualnog, slušnog i iskazanog govore o gubitku, traženju, prisustvu, budnosti, odgovornosti, borbi i slobodi, pojašnjava nam Davor Sanvincenti. On djeluje u medijima filma i videa, fotografije, fizičke svjetlosne i zvučne instalacije te audiovizualnog performansa.

Možete li nam predstaviti autorski koncept svog filma "Mjesta koja ćemo disati"?

U ovom filmu nastavljam promišljanja vezana za prenošenje i očuvanje vrijednosti tradicijskih i trajnih načina bivanja i opstanka. Kao i u svojim prijašnjim radovima, svijest upućujem i na materijalnost filma, odnosno "film kao tijelo". Film potire dvojnost duha i materije. U svim svojim formama on je neposredna materijalizacija koncepta. Odanost mediju nastavak je jednostoljetnih filmskih eksperimenata te i u ovom filmu koristim elemente takvih procesa, poput flickeringa ili camera-less sekvenci.

Kakvo je vaše osobno, autorsko poimanje filmske naracije?

Audiovizualno istraživanje shvaćeno je kao mogućnost estetsko-ekspresivnog odnosa slike, zvuka i pripovijesti. Iznimno mi je važno u filmu otvoriti promišljanja alternativnih načina gledanja i akcija vezanih za temu održivosti habitata. Naracija je kolaž različitih bilješki, od autora iz polja ornitologije ili putopisnih dnevnika do vlastitih bilješki i referenca na meni bitne fragmente filmske povijesti. U filmu koristim tekst kao pisani iskaz, bez glasa, bez dijaloga.

Ovo vam je  drugo sudjelovanje na festivalu u Rotterdamu.

Moj prethodni film "Skoro ništa; i dalje noć" imao je internacionalnu premijeru 2018. godine u sklopu selekcije "Bright Future". Za razliku od ovog izdanja, koje je radi epidemioloških mjera prebačeno na online platformu, imao sam priliku prisustvovati projekcijama inovativnih autorskih pristupa igranim, dokumentarnim i kratkim formama koji stižu iz cijeloga svijeta. IFFR jedinstven je festival u svijetu koji gaji sklonost ka nezavisnom filmskom stvaranju i pripovijedanju. Za vrijeme festivala, sva kina i većina umjetničkih prostora u gradu imaju programske filmske projekcije, tad grad živi film.

"Mjesta koja ćemo disati"

Režija, scenarij, montaža: Davor Sanvincenti

Direktor fotografije: Ivan Slipčević

Kamera: Ivan Slipčević, Davor Sanvincenti

Dizajn zvuka: Miodrag Gladović, Davor Sanvincenti

Miks zvuka: Miodrag Gladović

Korištena glazba: Pan Sonic, Ernst Reijseger, Davor Sanvincenti, Ženska pjevačka skupina Srijane

Davor Sanvincenti (1979) multimedijalni je umjetnik čije se područje djelovanja nalazi u fenomenologiji audiovizualnog i antropologiji vizualne kulture, uz fokus na propitivanje različitih stanja i oblika ljudskih osjeta i percepcija.

Dobitnik je mnogih nagrada među kojima su Nagrada Radoslav Putar (2010.) za najboljeg umjetnika do 35 godina i HT nagrade (Muzej suvremene umjetnosti i Hrvatski Telekom, 2008. i 2017.).

Izlagao je na brojnim međunarodnim izložbama i festivalima, poput Device Art Triennale, Montreal; International Film Festival Rotterdam; 28. Muzički biennale Zagreb; Rencon - tres Internationales Paris/ Berlin/Madrid; LOOP, Barcelona; 25 FPS, Zagreb; World Film Festival, Bangkok te na lokacijama poput Centre Georges Pompidou, Pariz; ZKM, Karlsruhe; Lincoln Center, New York; Universalmuseum Joanneum, Graz; Museo de Arte Contemporanea, Oaxaca; Camera Austria, Graz; FRAC Pays de la Loire, Carquefou; La Triennale, Milano; NIU, Barcelona; Filmoteca Española, Madrid; Glassbox, Paris; Haus der Kulturen der Welt, Berlin.

Njegovi su radovi dio javnih zbirki u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, FRAC Pays de la Loire – Carquefou, Muzej Lapidarium – Novigrad te Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.

Njegov skulpturalni objekt u pejzažu “Puli málina” (Kod mlina) trajno je postavljen na lokaciji Lovranske Drage u Parku prirode Učka.

Davor Sanvincenti studirao je psihologiju u Rijeci te vizualne umjetnosti na Europskom institutu za dizajn u Milanu, gdje je zatim položio i Master program "Multimedijsko programiranje i ozvučenje".


Nastavite čitati

Svijet
 

Denver poveo na krilima Jokića

Do prve pobjede u seriji predvodio ih je Nikola Jokić koji je utakmicu završio s triple-double učinkom od 27 poena, 10 skokova i 14 asistencija. Druga utakmica serije na rasporedu je u nedjelju i igra se opet u Denveru

Svijet
 

Američki Senat usvojio zakon za podizanje gornje granice duga

Ministarstvo financija upozorilo je ranije da neće moći plaćati svoje obveze ako do 5. lipnja ne bude donesena mjera. "Večeras izbjegavamo neispunjavanje obveza", rekao je čelnik većine u Senatu Chuck Schumer. Uoči glasovanja senatori su odbacili desetak amandmana, šaljući predsjedniku Joe Bidenu zakon na potpisivanja prije krajnjeg roka

Svijet
 

VJOSA OSMANI: Kosovo spremno održati nove izbore na sjeveru

Razgovori srbijanskog predsjednika i predsjednice Kosova bili su dio međunarodnih nastojanja da se ublaži kriza na sjeveru Kosova, koja se u ponedjeljak raspirila u nasilne sukobe, a u kojima je ranjeno 30 NATO-vih pripadnika mirovnih snaga i 52 srpska prosvjednika

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.