Politika i društvo

devastacija istarskog priobalja

Alkemija vinara Daria Marčete: Kako 50 tisuća eura pretvoriti u 500 tisuća

Dok istarski saborski zastupnici u Zagrebu vode političku bitku za promjenu loših zakona koji omogućavaju devastaciju priobalja, na terenu se odvija grozničava utrka s vremenom. Kupuju se poljoprivredne parcele, krči se šuma, geodeti ekspresno izrađuju elaborate, katastri sprovode parcelacije koje vlasnicima donose milijune. Nama ostalima ta pohlepna utrka donosi ekološki, infrastrkturalni i estetski kaos. Evo priče o uglednom vinaru Marčeti.


 
5 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Dok istarski saborski zastupnici u Zagrebu vode političku bitku za promjenu loših zakona koji omogućavaju devastaciju priobalja, na terenu se odvija grozničava utrka s vremenom. Kupuju se poljoprivredne parcele, krči se šuma, geodeti ekspresno izrađuju elaborate, katastri sprovode parcelacije koje vlasnicima donose milijune. Nama ostalima ta pohlepna utrka donosi ekološki, infrastrkturalni i estetski kaos. Evo priče o uglednom vinaru Marčeti.

Kad raspravljamo o parcelaciji priobalnog poljoprivrednog zemljišta ključno je razumijevanje motiva. To je najčešće pohlepa. Jer, budimo realni, teško je odoljeti brzoj deseterostrukoj zaradi. Pravi poduzetnici zadovoljni su s godišnjom profitnom maržom od desetak posto, sve preko toga je, reklo bi se, puna šaka brade. Zarada od 1000 posto za većinu je biznismena - san snova.

Ali ne i za uglednog fažanskog vinara Daria Marčetu. On je u špici IDS-HDZ istarske političke ofenzive, usmjerene na promjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim bi se spriječila devastacija priobalja, krenuo upravo u taj poslovni pothvat.

Parcelacijska alkemija: Kako brzinski dva eura pretvoriti u dvadeset?

Marčeta je u rujnu 2021. od grupe suvlasnika za 50.000 eura kupio oko 25.000 četvornih metara poljoprivrednog zemljišta južno od zaseoka Batvači, tik uz Svetu Fošku. Cijena - super povoljna: parcela s pogledom na more kupljena je za 2 eura po kvadratu.

Istina, cijena je malo dvojbena jer se spomenuta parcela u oglasima prodavala za 116 tisuća eura, ili za više od 4 eura po četvornom metru. Taj je oglas i dalje dostupan na internetu. 

Marčeta je kao iskusni poduzetnik dobrim pregovaranjem očito uspio oboriti cijenu za 60 posto i tako značajno smanjiti porez na promet nekretninama.

Vinar je potom, krajem prosinca prošle godine, sproveo brzinsku parcelaciju i kupljenu parcelu pretvorio u 40 novih.

Budući da nije dobro da kapital miruje, a najbolje je da se što brže plodi, Marčeta je parcelirano zemljište odmah stavio na tržište. Cijena? Od 20 do 25 eura po metru četvornom.

-Zemljište koje se nalazi uz cestu je očišćeno, a neke parcele imaju i pogled na more. Do mora je samo 2 kilometra, također do Barbarige, Peroja ili Vodnjana. Svakako dobra prilika za odmaranje u prirodi ili bavljenje uzgojom različitih kultura, piše u aktualnom oglasu na internetu.

Ukoliko ih proda, a u okolici je vidljivo da ih Slovenci ubrzano i naveliko kupuju, Dario Marčeta će ostvariti zaradu od najmanje 400 tisuća eura. Za čitatelje koji preferiraju iznose u kunama, riječ je o tri milijuna kuna.

Uvidom u poslovne podatke njegovog vinarskog obrta vidljivo je da godišnje ostvaruje prosječnu dobit od oko 10 tisuća eura, pa je jasno da je parcelacija puno bolji biznis. Naime, da bi od vinarstva zaradio 400 tisuća eura ovim tempom bi mu trebalo 40 godina.

Marčeta: Šta bi sad htjeli da sam sebi pljujem u usta?

Za komentar ovog unosnog posla i samog poslovnog modela zamolili smo i Daria Marčetu koji najprije nije želio davati nikakvu izjavu.

- Šta da vam kažem, odgovorio je protupitanjem. Ipak, nakon inzistiranja da nam barem pojasni je li imao problema sa šumarskom inspekcijom budući da je prijavljen zbog krčenja dva i pol hektra šume dobili smo sljedeći odgovor:

- To je bio pašnjak. Nije to bila baš neka šuma, objasnio je Marčeta ali tek nakon što smo ga suočili s činjenicom da su na zemljištu vidljivi brojni panjevi.

Marčeta nam je potvrdio da je parcele stavio na tržište i da se prodaju za 20 eura po četvornom metru. U razgovoru je bilo očito da mu je neugodno, posebno kad smo ga pitali smatra li da je zarada od 1000 posto moralna.

- Šta bi sad htjeli da sam sebi pljujem u usta. Radim zemlju, imam 15 hektara zemlje i što bi htjeli da sam sebi pljujem u tanjur, rekao je Marčeta svjestan da u javnosti postoji veliko protivljenje takvom načinu devastacije priobalja.

Marčeta: Što je danas moralno?

Na konkretno pitanje je li svjestan i da mu je sin politički aktivan u stranci koja se žestoko protivi parcelaciji priobalnog zemljišta, a da on u isto vrijeme upravo to radi, dobili smo sljedeći odgovor:

- To morate s njim, odnosno s njegovom strankom vidjeti. Ja nisam politički aktivan, objasnio je Marčeta.

Na direktno pitanje je li ovakvo mešetarenje nekretninama, koje uništava priobalje na samo pet, šest kilometara od njegovog vlastitog doma, moralna fleka na inače prilično uspješnu poduzetničku karijeru, Marčeta je bio iskren.

- Ne znam što bi vam rekao. Imate pravo ali ne znam što bi vam rekao. Što god da vam kažem će biti bez veze. Cijeli život se mučim po zemlji pa zašto ne bi napravio nešto što je legalno. To nije zabranjeno. A što je danas moralno? Je li moralno kad ja bacam gnojivo da me komunalni redar hvata. Je li moralno kada mom susjedu koji ima vilu smeta kada ja po ljeti hitam gnojivo pa me prijavljuje inspekcijama, uzvratio je Marčeta.

Marčeta: Isparcelirao sam sada jer se poslije više neće moći

Ispod njegovih novokomponiranih 40 parcela kod Batvača nalazi se stotinjak ranije parceliranih poljoprivrednih parcela na kojima je izgrađeno stotinjak bespravnih objekata koji su potpuno uništili područje koje je sastavni dio brijunskog priobalja.

Na pitanje je li svjestan da će i na njegovim parcelama niknuti takvi objekti bez ikakve infrastrukture i koji gadno nagrđuju krajolik Marčeta se naljutio i naglo promijenio retoriku.

-Hoće li se to prodati je pitanje. Možda se neće ni prodati? Zašto bi je uopće prodao? Šta ne mogu ja kao poljoprivrednik kupovati poljoprivredno zemljište? Možda će ga moj sin prodati! Za dvadeset godina ili za deset? Isparcelirao sam sada ga jer se poslije više neće moći. Tko nije parcelirao neće moći prodavati. Imam dva sina, možda će se to područje i urbanizirati pa ćemo prodavati. Isparcelirat ću i drugu zemlju koju imam. Kako ide ta situacija u poljoprivredi, ki će delat. Oko moje zemlje su vile i zbog njih ja ne mogu delat. Šta da ja sina pritišćem da robuje kao i ja 50 godina? Ja sam 50 godina na traktoru i sad vi mene maltretirate što sam kupio zemlju i što ću je prodati. Ne kapim što želite, zbilja ne kapim, ljutito ali i iskreno zaključio je Dario Marčeta.

Uvidom u geodetske karte vidljivo je da je samo na tom području parcelirano najmanje tisuću parcela. Na karti je eksplicitno vidljivo da zbog pohlepe sami uništavamo vlastito gnijezdo. I sve je po zakonu.

Jer, zakoni su na strani pohlepe.


Nastavite čitati

Istra
 

ISPRIKA NASTAVNIKU SKERTU I ČITATELJIMA Maturanti su mu oblijepili auto želeći ga simpatično iznenaditi

Nastavnik i razrednik kuhara maturanata Matej Skert: "Ispalo je simpatično. Dva moja učenika rekla su da idu po svoj završni rad iz kuharstva do printaone. To je bila krinka meni za iznenađenje. Nakon 15-ak minuta izašao sam van, pogledam, auto sav oblijepljen. Nasmijali smo se, našalili i fotografirali. Oblijepljen automobil bio je dva-tri sata atrakcija za  sve prolaznike"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.