Politika i društvo

VOJNA PRIČUVA JE U PRAZNOM HODU

Anušić: U prošlih šest mjeseci zabilježeno "ozbiljno" povećanje zainteresiranih za rad u vojsci

Upitan je li normalno da se Vladin zrakoplov koristi za odlazak u Njemačku na utakmicu hrvatske reprezentacije, Anušić je rekao da ne zna da je itko tamo išao Vladinim avionom te da to nije pitanje za njegA


 
2 min
HINA
Foto HINA: Slavko VUKADIN

Upitan je li normalno da se Vladin zrakoplov koristi za odlazak u Njemačku na utakmicu hrvatske reprezentacije, Anušić je rekao da ne zna da je itko tamo išao Vladinim avionom te da to nije pitanje za njegA

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić izjavio je danas u Osijeku da je u prošlih šest mjeseci zabilježeno "ozbiljno" povećanje zainteresiranih za karijeru u Oružanim snagama, ali i upozorio na "prazan hod" u popunjavanju pričuve.

Tijekom pokaznih vježbi i prikaza sposobnosti pripadnika HV-a s ciljem popularizacije vojnog poziva, Anušić je rekao novinarima da tim projektom žele popuniti Oružane snage novim mladim ljudima te izrazio nadu da će se mnogo mladih odlučiti za taj poziv.

Vezano za različite procjene oko nedostatka kadra u Oružanim snagama, Anušić napominje da nedostaje dio kadra, ali to nije toliko veliki problem, jer one u ovom trenutku zadovoljavaju sve kriterije operativne sposobnosti.

Ono što je problem to je popunjavanje pričuve, rekao je Anušić, ustvrdivši da zbog ukidanja vojnog roka 2008. punih 16 godina imamo prazan hod, gdje nema prostora za novo regrutiranje u pričuvu.

To je, upozorio je Anušić sigurnosni problem za svaku državu pa i za Hrvatsku, posebice u vremenima u kojima danas živimo.

Smatra da je ključno "ne samo popuniti Oružane snage kroz profesionalni sastav, već imati pripremljenu pričuvu za eventualne potrebe".

Upitan je li normalno da se Vladin zrakoplov koristi za odlazak u Njemačku na utakmicu hrvatske reprezentacije, Anušić je rekao da ne zna da je itko tamo išao Vladinim avionom te da to nije pitanje za njega. 

To pitajte nekoga u Vladi, tko je to organizirao, ne znam o tome ništa, rekao je Anušić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Tihomir Kundid istaknuo je da su odlučili u Osijeku vojnu profesiju približiti građanima, a ciljanja populacija su im mladi ljudi, koji bi u budućnosti mogli postati pripadnici Oružanih snaga.

Posjetiteljima su predstavljeni roboti za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstva, sposobnosti vojno-policijskih pasa, rukovanje dronom, a održani su i vojno akrobatska vježba Počasno-zaštitne bojne te prelet višenamjenskih borbenih aviona "Rafale".


Nastavite čitati

HND: Tražimo oštru reakciju države na pokušaj ubojstva novinarke Melite Vrsaljko

Na vrata kuće kolegice Vrsaljko u Nadinu kod Benkovca banula je Iva Perić, kći Ivana Vrsaljka, čovjeka koji je našu kolegicu fizički napao dan ranije, te ju počela vući za kosu i gušiti ne bi li ju natjerala da obriše snimke na kojima se vidi kako njezin otac fizički nasrće na novinarku jer je sa snimateljem prolazila pokraj njegova terena na kojem se počeo gomilati otpad * HND smatra kako ovaj slučaj drastično upozorava na uvjete u kojima rade novinari i novinarke te svi medijski radnici, koji su svakodnevno izloženi brojnim verbalnim, pa i fizičkim napadima, posebno u malim sredinama gdje do izražaja dolazi sprega institucija i lokalnih moćnika

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.