Politika i društvo

Veleposlanik Austrije u posjetu Istri

Austrijske tvrtke u Hrvatskoj zapošljavaju 35 tisuća ljudi

U Poreču se nalazi gospodarska misija iz Austrije, u sastavu predstavnika 17 tvrtki koje sudjeluju na Promohotelu i vode poslovne razgovore s istarskim hotelijerima, naglasio je austrijski veleposlanik


 
1 min
Istra24

U Poreču se nalazi gospodarska misija iz Austrije, u sastavu predstavnika 17 tvrtki koje sudjeluju na Promohotelu i vode poslovne razgovore s istarskim hotelijerima, naglasio je austrijski veleposlanik

Istarski župan Boris Miletić upriličio je danas u sjedištu Istarske županije, u Puli, prijem za veleposlanika Austrije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Josefa MarcusaWuketicha, koji je na tu dužnost stupio u kolovozu 2019. godine.

Uvodno je župan Miletić govorio o Istarskoj županiji, posebice u kontekstu austro-ugarskog nasljeđa, koje je najvidljivije u Puli, nekadašnjoj središnjoj luci ratne mornarice Austro-Ugarske monarhije.

- Izgradnjom Arsenala, dotadašnje malobrojno stanovništvo Pule u niti sto godina naraslo je na gotovo 70 tisuća, te je zabilježen značajan rast i razvoj grada. Brojni su austrijski turisti, dodao je župan, koji dolaze na odmor upravo u Istru, ali je Austrija i popularno odredište za Istrijane i to ne samo u sezoni skijanja, već tijekom cijele godine.

- Iako je turizam značajna grana istarskog gospodarstva, u strukturi BDP-a na prvom mjestu je prerađivačka industrija, a svjedočimo i sve snažnije razvoju IT sektora. Ponosni smo i na naše poljoprivredne proizvode, naša vina i maslinovo ulje, te suhomesnate proizvode. Naša je razvojna filozofija da smo premali da bi se zadovoljili prosječnošću i zato težimo vrhunskoj kvaliteti, kazao je župan.

Veleposlanik se osvrnuo na činjenicu da je Austrija 2. najveći investitor u Republici Hrvatskoj, a austrijske tvrtke u našoj državi zapošljavaju 35 tisuća ljudi. Kako je dodao, trenutno se u Poreču nalazi gospodarska misija iz Austrije, u sastavu predstavnika 17 tvrtki koje sudjeluju na Promohotelu i vode poslovne razgovore s istarskim hotelijerima. 

Što se kulture tiče, veleposlanik je rekao da je Austrija redovito prisutna na Sajmu knjige u Istri, očekuje se i suradnja s Pula Film Festivalom, dok će na Mediteranskom kiparskom simpoziju u Dubrovi ove godine sudjelovati i austrijski umjetnici. 


Nastavite čitati

Istra
 

U SEDAM MJESECI DRUGI SLUČAJ VRŠNJAČKOG NASILJA U MEDULINSKOJ ŠKOLI Inspekcija utvrdila propuste nakon slučaja nasilja u veljači, DORH provodi izvide

Svi podaci o zatečenom činjeničnom stanju dostavljeni su Općinskom državnom odvjetništvu u Puli, koje nam je u povodu našeg upita odgovorilo da se provode izvidi radi utvrđivanja možebitnog postojanja kaznenih dijela, glasi odgovor inspekcije Ministarstva znanosti vezano uz slučaj vršnjačkog nasilja u medulinskoj školi prije sedam mjeseci

Istra
 

REZULTATI POPISA Talijana ima 30 posto manje; ako je matematika društveno relevantna, hoće li se jednakim postotkom smanjiti manjinska prava?

Društveni problemi su daleko dublji, plitkost politike njima se ne bavi. Brojke su daleko bitnije, recimo, Plenkoviću i njegovoj vladi koja egzistira zahvaljujući manjinama, odnosno glasu manjinskih zastupnika kojima su brojke jednako značajne. S obzirom na dugovječnost zastupničkog staža Furio Radin je u nekoliko navrata postao bitan faktor hrvatske politike. Smiješno, ali istinito: većina preživljava na grbači manjina, to je vlada Hrvata, Talijana, Srba, Roma, Bošnjaka itd. itd…

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.