Politika i društvo

saborska oporba

Benčić: Cijela Vlada treba otići, ne pristajemo na rekonstrukciju

„Ne mislim da je nerealno da ode cijela Vlada jer imamo situaciju da je ministar graditeljstva Ivan Paladina došao prije mjesec dana, a tek su se počele otkrivati afere o njegovom poslovanju s IGH, sigurno će se početi pisati i o odnosima s Hidroelektrom", izjavila je Benčić u Saboru


 
3 min
HINA
HINA/ Edvard ŠUŠAK

„Ne mislim da je nerealno da ode cijela Vlada jer imamo situaciju da je ministar graditeljstva Ivan Paladina došao prije mjesec dana, a tek su se počele otkrivati afere o njegovom poslovanju s IGH, sigurno će se početi pisati i o odnosima s Hidroelektrom", izjavila je Benčić u Saboru

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčič u srijedu je poručila da treba otići cijela Vlada te da na rekonstrukciju ne pristaju i nije moguća jer „nakon onog koji je otišao u 'marici' dolazi drugi koji će također otići u 'marici', aludirajući na ministra Ivana Paladinu.

„Ne mislim da je nerealno da ode cijela Vlada jer imamo situaciju da je ministar graditeljstva Ivan Paladina došao prije mjesec dana, a tek su se počele otkrivati afere o njegovom poslovanju s IGH, sigurno će se početi pisati i o odnosima s Hidroelektrom", izjavila je Benčić u Saboru.

Vidjet ćemo, dodala je, na koji je način došao do svih tih nekretnina, iz kojih razloga netko tko ima toliku imovinu diže kredit da bi uložio u ne znamo što.

Ocijenila je da će se sve to otkrivati u naredno vrijeme.

"Onda će se pokazati da rekonstrukcija Vlade nije moguća jer nakon onog koji je otišao u 'marici' dolazi drugi koji će također otići, očigledno, u 'marici' jer navodno protiv ministra Paladine postoje i kaznene prijave", rekla je.

Ne znamo, napominje,  jesu li one odbačene ili ne, ali meni je nevjerojatno da ga je premijer Andrej Plenković, unatoč tome što postoje određeni problemi i što smo svi mi to znali, imenovao za ministra.

Paladina je objavio  imovinsku karticu u kojoj stoji da ima zgrade, hektare zemlje, ušteđevinu, da za kredite na mjesec izdvaja više od 51.000 kuna, dok je suprugu u svojoj firmi prijavio na plaću od 4000 kuna.

"To govori sve o našem poreznom sustavu. U našem prijedlogu porezne reforme uporno smo govorili da državu zapravo ne treba zanimati koji je dio prihoda iz rada, koji od imovine, koji od kapitala nego koliko netko ukupno prihoda ima i onda shodno tome spada u određeni porezni razred i plaća poreze i doprinose", rekla je Benčić.

A mi imamo da je najveće porezno opterećenje, ako u to ubrajamo i doprinose, na radu, dodala je.

Istaknula je da kičmu našeg zdravstvenog i mirovinskog sustava čine radnici, a ostali koji žive od imovine i kapitala imaju mogućnost isplaćivati minimalnu plaću i minimalno plaćati poreze i doprinose, a s druge strane zarađivati milijune kroz kapital i imovinu na koju plati 10 posto poreza.

Ova država 30 godina ne želi postaviti pravedan sustav, ustvrdila je i dodala da je ministar financija Zdravko Marić to pokušao riješiti potpuno krivo. Naš porezni sustav krajnje je nepravedan jer pogoduje bogatima, a zapravo cijeli sustav javnih usluga ovisi o onima koji zarađuju najmanje.

„Svima onima koji godišnje zarađuju milijun i više kuna, a isplaćuju si minimalnu plaću, svaki puta kada idu doktoru to im plaćaju radnici koji zarađuju par tisuća kuna mjesečno”, istaknula je, zapitavši kako ih nije sram.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.