Politika i društvo

lijek remdesivir

Beroš demantirao HUBOL i poručio da lijeka za covid ima dovoljno

Ne stoje javno iznesene tvrdnje pojedinih zdravstvenih djelatnika i liječničkih udruga koje paušalno, bez utemeljenih činjenica, govore o nedostatnosti remdesivira za potrebe pacijenata koji se nalaze na liječenju u našim bolnicama, istaknuo je Beroš u priopćenju


 
1 min
HINA
Ilustracija/Pixabay

Ne stoje javno iznesene tvrdnje pojedinih zdravstvenih djelatnika i liječničkih udruga koje paušalno, bez utemeljenih činjenica, govore o nedostatnosti remdesivira za potrebe pacijenata koji se nalaze na liječenju u našim bolnicama, istaknuo je Beroš u priopćenju

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je demantirao tvrdnju Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) o nestašici lijeka za oboljele od covida, te ponovno istaknuo da lijeka remdesivira ima dovoljno u hrvatskim bolnicama.

“Ne stoje javno iznesene tvrdnje pojedinih zdravstvenih djelatnika i liječničkih udruga koje paušalno, bez utemeljenih činjenica, govore o nedostatnosti remdesivira za potrebe pacijenata koji se nalaze na liječenju u našim bolnicama", istaknuo je Beroš u priopćenju.

HUBOL je jučer ustvrdio da remdesivira nema dovoljno u Hrvatskoj, da su bolnicama na raspolaganju 483 doze. Istaknuli su da je to dovoljno za samo 80 covid pacijenata, a trenutno ih se liječi čak 613. 

Beroš na to odgovara da se "lijek remdesivir ne primjenjuje na sve hospitalizirane pacijente te su zalihe dostatne trenutnim potrebama bolnica".

Naime, u 37 bolnica u Hrvatskoj trenutno se liječi 613 covid pacijenata, no svega ih je 39 u jedinicama intenzivne skrbi s teškom kliničkom slikom.

Beroš napominje da remdesivir, kao i ostali lijekovi za oboljele od covida, nije namijenjen za široku primjenu, već isključivo za ciljanu skupinu hospitaliziranih pacijenata koji zadovoljavaju smjernice i posebne kriterije da bi se lijek upotrijebio i ostvario očekivani učinak u liječenju.

 Sukladno tome i aktualnim potrebama pojedinih bolnica, kojima nedostaje remdesivira, one mogu međusobno dopunjavati potrebe za tim lijekom, što je i do sada bio slučaj tijekom epidemije.

“Iz bolničkih izvješća razvidno je da lijeka ima, te su bolnice kojima treba remdesivir za njihove pacijente u mogućnosti nadomjestiti trenutni nedostatak lijeka međusobnom koordinacijom što je uvriježena praksa usvojena tijekom epidemije”,  ističe ministar.

O potrebi primjene remdesivira za svakog pacijenta odlučuje liječnik specijalist, a na ravnateljstvu i nadležnim službama svake bolnice je da pravodobno osiguraju lijekove za svoje pacijente transferom iz bolnica koje ga imaju na zalihama više od vlastitih trenutnih potreba, dodao je Beroš.

U tijeku su postupci za ugovaranje i nabavu novih količina remdesivira za potrebe hrvatskih bolnica putem objedinjene nabave u okvirima Europske unije, poručuju iz Ministarstva.


Nastavite čitati

Uhićenima u aferi Ina produljen istražni zatvor

Ina je u konačnici, sumnja tužiteljstvo, oštećena za najmanje milijardu kuna, a okrivljenici i okrivljena tvrtka su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848 milijuna kuna.Otkrivaju i da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura. Škugor je, kako se doznaje, na ispitivanju ustvrdio da nije kriv te da je plin prodavan prema poslovnoj politici Ine

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.