Politika i društvo

TKO MOŽE NEK DONIRA ILI VOLONTIRA

BESKUĆNIKA U PULI IMA JAKO PUNO Prenoćište treba našu pomoć. Najhitniji su KREVETI NA KAT I HRANA

Trenutno na spavanju gotovo svaku noć imaju 20 ljudi, od toga nekoliko žena. Osim toplog kreveta, ekipa iz Instituta Pula (koja je pokretač cijele priče) skuha im večeru i napravi sendvič za doručak koji dobiju ujutro prilikom izlaska iz prenoćišta


 
2 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Trenutno na spavanju gotovo svaku noć imaju 20 ljudi, od toga nekoliko žena. Osim toplog kreveta, ekipa iz Instituta Pula (koja je pokretač cijele priče) skuha im večeru i napravi sendvič za doručak koji dobiju ujutro prilikom izlaska iz prenoćišta

Nedavno otvoreno prenoćište u Tršćanskoj ulici u Puli, mjesto gdje mogu doći prespavati beskućnici, nažalost ima "pune ruke posla".

Nakon početkog neznanja i vjerojatno srama, na površinu je isplivala grupa stvarnost - beskućnika u Puli ima jako puno.

Trenutno na spavanju gotovo svaku noć imaju 20 ljudi, od toga nekoliko žena. Osim toplog kreveta, ekipa iz Instituta Pula (koja je pokretač cijele priče) skuha im večeru i napravi sendvič za doručak koji dobiju ujutro prilikom izlaska iz prenoćišta.

Budući da Udruga Institut nije profitabilna i "žive" od donacija, trenutno im nedostaje hrane.

Kako doznajemo potrebne su im namirnice koje se brzo mogu skuhati. Uz to dobro bi im došle donacije:

  • Konzervirane hrane (grašak, grah, đuveđ, mahune i sl.)
  • pašte, riže
  • kruh za tost (jer dugo može stajati )
  • tunjevine u konzervi
  • šalše
  • hrenovka, kobasica, salama, sira
  • jaja
  • meso ( imaju škrinju pa ga mogu zalediti)
  • voćni sirup za sok
  • keksi, nešto slatko
  • toaletni papir i higijenske potrepštine

Osim donacije hrane najhitniji su im, doznajemo od Varje Bastiančić, predsjednice udruge, kreveti na kat.

- Imamo puno ljudi koje moramo smjestiti i kreveti na kat najbolja su nam opcija. No oni moraju biti visoki maksimalno 140 centimetara jer je potkrovlje nisko i drugačije ih ne možemo smjestiti, navodi nam.

Također se mogu javiti i ljudi koji žele volontirati na način da jednom tjedno dođu primjerice skuhati večeru jer mnogi trenutno rade prekovremeno da bi ti ljudi imali makar jedan topli obrok.

Prikupljanje namirnica je svaki radni dan na adresi Dobricheva 32 (sjedište udruge) od 8 do 14 sati ili na adresi prenoćišta Tršćanska 26 od 19 do 21 sat (u prenoćište može i vikendom ).

Za dodatne informacije možete nazvati Varju na broj 098367317 ili pisati u inbox na profil Udruga Institut Pula.

Podsjetimo, prenoćište je prostor u kojeg može doći svatko, doslovno sa ceste, bez papira i pitanja te prespavati na miru; u čistom i toplom, veli nam Varja dodajući da ljudi u potrebi svakim danom ima sve više i ne radi se samo o alkoholičarima ili ovisnicima.

Korisnici moraju ući do 22 sata te prostor sa svojim stvarima napustiti u 7 ujutro, a ovdje se mogu i istuširati, oprati rublje.


Nastavite čitati

Pula
 

Dvojezično izdanje: u petak predstavljanje knjige "Collana - Kolajna" Tina Ujevića u talijanskom prijevodu Puležana Uga Vesselizze

Uz autora o ovom dvojezičnom, talijansko-hrvatskom izdanju koji je objavila izdavačka kuća Ronzani editore, govorit će Boris Domagoj Biletić koji je napisao: "Imajući nešto dulji pa, usuđujem se napisati, i temeljitiji uvid u vrlo skrupulozan, temeljit, precizan i točan rad Uga Vesselizze (Pula, 1967.) na prepjevu, a ne tek šturom prijevodu, Tinove Kolajne izražavam radost što će i ovim izdanjem, želio bih vjerovati i nadati se, dvije susjedne, stare i razvijene kulture s obiju strana Jadrana postati bar još malo povezanijima"

Pula
 

NE ODUSTAJU OD BORBE Građani Pule jasno dali do znanja da ne žele kamenolom usred grada

Kamenolomu usred grada nije mjesto, a građani Pule ne žele biti građani drugog reda. To je naša poruka za Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, koje tek treba odlučiti o planiranom kamenolomu, a koje ovim prosvjedom pozivamo da zaustave zahvat koji nekima nosi profit, a štete i narušenu kvalitetu života, okoliša i zdravlja mnogima, poručila je Dunja Mickov iz Zelene Istre

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.