Politika i društvo

pamti pa vrati

Bivši pulski dogradonačelnik Robert Cvek u sukobu interesa?

Cvek je zaposlen u tvrtki Sapi, vlasnika Danijela Birgmajera i njegove firme Brid koja, pak, od Grada Pule godinama dobiva raznorazna koncesijska odobrenja za djelatnosti u pulskoj uvali Saccorgiana. Zakonom je određeno da dužnosnici ne smiju stupati u radni odnos s pravnom osobom koja je bila „u poslovnom odnosu s tijelom javne vlasti u kojoj je obveznik obnašao dužnost“


 
3 min
Chiara Bilić
Robert Cvek/Foto: Pixsell/Duško Marušić

Cvek je zaposlen u tvrtki Sapi, vlasnika Danijela Birgmajera i njegove firme Brid koja, pak, od Grada Pule godinama dobiva raznorazna koncesijska odobrenja za djelatnosti u pulskoj uvali Saccorgiana. Zakonom je određeno da dužnosnici ne smiju stupati u radni odnos s pravnom osobom koja je bila „u poslovnom odnosu s tijelom javne vlasti u kojoj je obveznik obnašao dužnost“

Zaposlivši se kao voditelj u novootvorenom restoranu „Nomad“ u Pula City Mallu, bivši IDS-ov zamjenik pulskog gradonačelnika, a prije toga i predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule, Robert Cvek, možebitno je prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je, prema našim informacijama, otvorilo predmet kojim će ispitati je li Cvek povrijedio spomenuti zakon.

Koncesijska odobrenja

Naime, ugostiteljski objekt „Nomad“ u Puli, u kojem Cvek sada radi, ima istog vlasnika, Danijela Birgmajera, kao i tvrtka Brid koja je godinama od Grada Pule dobivala koncesijska odobrenja za djelatnost u pulskoj uvali Saccorgiana, gdje Birgmajer ima popularni beach bar Zeppelin. Točnije, Birgmajer i njegova tvrtka Brid zajedno su vlasnici firme Sapi pod kojom je registriran "Nomad".

Ugostiteljski objekt Nomad/ Foto: Manuel Angelini

A ključna odrednica zakona o sprječavanju sukoba interesa kaže da dužnosnici ne smiju stupati u radni odnos s pravnom osobom koja je bila „u poslovnom odnosu s tijelom javne vlasti u kojoj je obveznik obnašao dužnost“.

Cvek se u Nomadu zaposlio lani u prosincu, nakon što mu je istekao rok od šest mjeseci koliko kao bivši dužnosnik može primati plaću, a poslije isteka mandata kojeg je obnašao od 2017. do 2021. godine.

Što se koncesijskih odobrenja tiče, ona se, prema istom zakonu, smatraju poslovnim odnosom. U ranijoj inačici tog zakona, koji je važio u trenutku kada je Cvek zaposlen kod Birgmajera, a bio je na snazi do 25. prosinca prošle godine, koncesijska odobrenja nisu bila navedena kao poslovni odnos. Međutim, Povjerenstvo nam je potvrdilo da su se i tada, kroz dosadašnju praksu tretirala upravo kao poslovni odnos.

Beach bar Zeppelin/ Foto: Manuel Angelini

Primjera radi, a prema informacijama gradskog odsjeka za informiranje, Birgmajerov Brid je 2018. godine od Grada dobio nekoliko koncesijskih odobrenja: dva za skutere na vodu, jedno za ugostiteljski objekt bez terase te jedno za kiosk s terasom površine 50 četvornih metara.

Drakonska kazna

Cvek smatra da u ovom slučaju nema govora o sukobu interesa jer su Sapi i Brid, iako imaju istog vlasnika, dvije odvojene firme.

„Tvrtka Sapi nije nikada bila, niti je trenutno u bilo kakvim poslovnim odnosima s Gradom Pulom. Ja nisam nikada bio član Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja, niti sam odlučivao ili mogao utjecati na išta. Pored navedenog, imajući u vidu odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa, vidljivo je da u vezi mog zaposlenja nema elemenata koji bi ukazivali na postojanje bilo kakvog sukoba interesa“, kaže Cvek.

Zeppelin i Nomad imaju istog vlasnika/ Foto: Manuel Angelini

Napomenimo i da su, u slučaju dvojbe predstavlja li neko ponašanje povredu zakona, dužnosnici dužni tražiti mišljenje Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

Kako doznajemo od Povjerenstva, Cvek nije zatražio mišljenje.

Pokaže li se da je Cvek ipak u sukobu interesa, sukladno prekršajnim odredbama zakona, prijeti mu kazna od pet do 50 tisuća kuna, a njegovom poslodavcu od 50 tisuća do drakonskih milijun kuna.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.