Politika i društvo

sindikalac oštro po riječkom škveru

BORIS CEROVAC: 'Radnici 3. maja osuđuju nas da smo ih pokrali i da je vrijeme da se Uljanik ugasi, a sebe ne vide'

Želim im svima sve najbolje i želim da opstanu, ali ne mogu se više izvlačiti na Uljanik. Pet godina je prošlo i u tom su periodu mogli pokazati svoje znanje. Nije na meni da to govorim, i radnici nisu krivi što je netko radio pogrešne poteze. No trebaju vidjeti da je Uljanik spašavao njih, a ne oni nas, kaže Cerovac


 
4 min
Danijela Bašić-Palković

Želim im svima sve najbolje i želim da opstanu, ali ne mogu se više izvlačiti na Uljanik. Pet godina je prošlo i u tom su periodu mogli pokazati svoje znanje. Nije na meni da to govorim, i radnici nisu krivi što je netko radio pogrešne poteze. No trebaju vidjeti da je Uljanik spašavao njih, a ne oni nas, kaže Cerovac

Voditelj pulskog ureda Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Boris Cerovac oštro je komentirao poslovanje brodogradilišta 3.maj tvrdeći da mu se ovih dana javljaju tamošnji radnici uvjeravajući ga da je vrijeme da se Uljanik ugasi. 

Cerovac je između ostalog konstatirao da je jako zanimljivo kako većina medija prenose informacije o blokadi Uljanika, a o lošem poslovanju ostalih brodogradilišta, dodaje, nema ni riječi.

Smatra da je u pozadini očito nečija velika želja da se Uljanik prikaže kao najgori i da se krene u njegovo gašenje.

- Malo je čudno da od tri velika brodogradilišta - Brodosplit, 3.maj i Uljanik, baš Uljanik po pitanju financiranja i financijskog poslovanja, daleko najbolji. Ova druga dva su u puno goroj situaciji, ali o njima se ne govori niti ne piše. Samo kada treba hvaliti Brodosplit možete čitati o tome kako je Uljanik u velikim problemima iako su oni milijardama eura u gubitku. To nije pošteno i nije u redu prema Uljaniku. Mi jesmo u problemima i pokušavamo naći rješenje, kaže Cerovac dodajući da interes za kupnju i dalje postoji.

 - Mogu potvrditi da me dvoje mogućih kupaca kontaktiralo jer su zainteresirani za kupovinu, kazao je Cerovac ne želeći otkriti o kojim se potencijalnim investitorima radi. Naveo je da nisu iz Hrvatske i da se ne radi o češkom CE Industries.

Naglašava da mu se u ovih tjedan dana javilo nekoliko radnika 3. Maja.

- Uvjeravaju me da je vrijeme da se Uljanik ugasi, i da samo 3. Maj brodogradilište mora opstati. Naravno, osuđuju nas da smo ih pokrali, te da oni imaju kvalitetnu radnu snagu i odgovorno rukovodstvo. Ne znam tko ih je zatrovao, ali sigurno je da je 3.maj brodogradilište u velikim minusima, konkretno milijardama minusa koje su sami proizveli unatoč što im država stalno pomaže. Međutim, o njihovom dugovanju i poslovanju pojedini mediji pišu samo kada ih treba hvaliti, smatra Cerovac.

Naglasio je da u 3. maju šute da je Uljanik nepovratno kroz pet godina uložio oko 380 milijuna kuna.

- Koja je pozadina toga, stvarno ne znam, ali postoji bojazan od trećemajaca, pogotovo rukovodstva koji smatraju da ako se Uljanik oporavi da će oni radnici koji su iz Uljanika, a sada rade u 3. Maju da će svratiti u Pulu i da će onda oni biti u problemima jer neče imati kvalitetne radne snage. Želim im svima sve najbolje i želim da opstanu, ali ne mogu se više izvlačiti na Uljanik. Pet godina je prošlo i u tom su periodu mogli pokazati svoje znanje. Nije na meni da to govorim, i radnici nisu krivi što je netko radio pogrešne poteze. No trebaju vidjeti da je Uljanik spašavao njih, a ne oni nas, kaže Cerovac.

Što se tiče knjige narudžbi koja je spala na dva posla, napominje da bi svi voljeli da ima više posla.

- No da bi to bilo moguće, najbitnije je da imate vlasnika koji nije u stečaju i da imate mogućnost financiranja. Nama banke ne daju kredit ako nema jamstva od države, a država jamstva daje na kapaljku, naglasio je Cerovac.

U nastavku kaže da radnici 3. maja šute o tome da su u tih pet godina jako malo toga proizveli, dok im je plaća prelaskom u Uljanik povećana za oko 20 posto, kao i da im se za plaće u pet godina isplatilo oko 1,2 milijarde kuna.

Cerovac kaže da u 3. maju šute i o tome da je i Čehu onemogućena kupovina Uljanika jer, kako kaže " žele da se oni prodaju Čehu".

- Za nas se i ovog tjedna raspitivalo nekoliko ozbiljnih kupaca, a za njih nema interesenata. Treći maj i dalje vode ljudi koji su ih vodili do 2012. godine  i koji su tada stvorili dug preko 5 milijarda kuna, koje je preuzela država. Država nije tada htjela Uljaniku preuzeti dug od milijardu kuna, već je nas primorala na radničko dioničarstvo i uz milijardu kuna gubitka uvalila nam i 3.maj brodogradilište, zbog čega smo i propali. O svemu tome oni šute, zaključio je Boris Cerovac.


Nastavite čitati

Istra
 

Paliaga media days

Tekući problem IDS-a je događaj iz Rovinja u kojem su sudjelovali gradonačelnik iz redova te stranke Marko Paliaga i lokalni ugostitelj Gordan Jurić koji optužuje Paliagu za fizički napad. Ujutro donosimo kronologiju postupanja aktera i policije u ovom nesvakidašnjem slučaju * Odjavljujemo se s fotografijom boškarina, simbolom one Istre, ugrožene ali još žive, koja nije imala nikakve veze s betonizacijom obale, bazenima na selu, apartmanizacijom i overturizmom

Istra
 

KANFANARSKA JAKOVLJA: Fešta i smotra istarskih volova 27. srpnja

Manifestacija, jedna od najvećih i najpoznatijih fešti Istre, ove godine slavi svoje 34. izdanje i obećava nezaboravan provod za sve posjetitelje. Fešta će se održati posljednje subote u srpnju, točnije 27. srpnja, s bogatim i raznovrsnim programom koji će trajati cijeli tjedan.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.