Politika i društvo

eskalacija rata ugrozila bi turizam

Boris Žgomba: "Zbog rata u Ukrajini dio istarskog turizma mogla bi preuzeti Turska!"

"Veća opasnost za naš turizam jest to što će nama turističko-konkurentske zemlje euromediteranskog prostora, ponajviše Turska, koja godišnje bilježi i do sedam milijuna gostiju iz Rusije, a neće ih imati ove sezone, početi razvijati strategije za dolazak gostiju iz drugih europskih zemalja, zbog čega bi se kod nas mogao smanjiti broj gostiju", kaže Boris Žgomba, direktor Uniilinea


 
3 min
Matea Čelebija
FOTO: Željko Hladika/PIXSELL

"Veća opasnost za naš turizam jest to što će nama turističko-konkurentske zemlje euromediteranskog prostora, ponajviše Turska, koja godišnje bilježi i do sedam milijuna gostiju iz Rusije, a neće ih imati ove sezone, početi razvijati strategije za dolazak gostiju iz drugih europskih zemalja, zbog čega bi se kod nas mogao smanjiti broj gostiju", kaže Boris Žgomba, direktor Uniilinea

Nakon dvije godine zaštitnih mjera od pandemije koronavirusa, turistički sektor s veseljem se počeo pripremati za nadolazeću turističku sezonu jer napokon postoji mogućnost da se sve mjere ukinu ili svedu na minimum.

No, eskalacija rata u Ukrajini i brojne društveno-ekonomske sankcije Rusiji, već su sada počele zabrinjavati brojne gospodarske sektore, pa tako i onaj turistički. Kako za sada navode stručnjaci, još je prerano govoriti o raspletu cijele situacije i eventualnom utjecaju rata na istarski turizam.

Predsjednik udruge putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, član upravnog odbora Europske udruge putničkih agencija te vlasnik i predsjednik Uprave Unilinea, Boris Žgomba, objasnio nam je da, gledajući s aspekta turizma i turističkih dolazaka, nijedan ratni sukob i nesigurnost te nijedna ozbiljna zabrinutost gostiju, nisu dobri za turizam.

Eskalacija rata u Europi itekako bi se mogla odraziti na istarski turizam

Ozbiljniji problem, veli Žgomba, predstavlja širi kontekst cijele situacije, a to je utjecaj rata u Ukrajini na vaneuropsko tržište, uključujući azijsko, sjeverno i južno američko. Naime, tim je zemljama glavna turistička destinacija upravo Europa.

Vaneuropska tržišta od ključne su važnosti za naš turizam

Bude li došlo do pogoršanja sukoba, sasvim sigurno će nedostajati gosti iz Azije, Australije i Sjedinjenih Američkih Država na koje računa hrvatski turizam. Velika je vjerojatnost da oni neće putovati na kontinentima u kojima se odvijaju sukobi takvog karaktera

- Imamo situaciju da će turisti iz ostalih europskih zemalja, pod pretpostavkom da se rat neće proširiti i eskalirati u veće, možda čak i nuklearne sukobe, nastaviti dolaziti u Istru, veli Žgomba i nastavlja: 

"Veća opasnost za naš turizam jest to što će nama turističko-konkurentske zemlje euromediteranskog prostora, ponajviše Turska, koja godišnje bilježi i do sedam milijuna gostiju iz Rusije, a neće ih imati ove sezone, početi razvijati strategije za dolazak gostiju iz drugih europskih zemalja, zbog čega bi se kod nas mogao smanjiti broj gostiju".

Rusi vole dolaziti u Istru

Prošle je godine Hrvatsku posjetilo 145 tisuća ruskih turista koji su ostvarili 800 tisuća noćenja. Ovaj je rezultat opravdan činjenicom da je Hrvatska krenula sa izdavanjem vize za ruske turiste već 1. travnja prošle godine, što tada nije radio nitko od moguće konkurencije u Europskoj uniji. Rusima je najpoželjnija hrvatska destinacija Istra koja je rekordne turističke sezone 2019 bilježila oko 47 tisuća dolaska odnosno 401 tisuća noćenja ruskih turista.

- Osvrćući se na protekle dvije godine, kao što smo predvidjeli, u 2022. godini napokon izlazimo iz korone koja je trajala dvije godine. Očito je da pandemija sada jenjava i da nam to više neće biti turistički problem. A da nam ne bude dosadno, pobrinuli su se kolege iz Rusije, rekao je Žgomba dodavši da, ako kompletnu situaciju gledamo sa stajališta rusko-ukrajinskog sukoba, onda ona prije svega ima kratkoročne efekte i usko gledane rusko-ukrajinske, s implikacijama na šire područje Europe i Svijeta.

- Gledajući s aspekta Rusije i Ukrajine, iz tih zemljama u turističkoj sezoni posjeti nas između 1,4 i 1,6 posto gostiju, a ta je brojka zanemariva. Istovremeno, imamo zabilježen pad gostiju iz Ukrajine, koji u ovim ratnim vremenima sigurno ne razmišljaju o turizmu.

Kako za sada stvari stoje, ruski gosti u ovom trenutku gotovo da neće moći dolaziti zbog nemogućnosti letova ruskih aviona. Njima, dakako, nije zabranjen dolazak, ali je otežan brojnim sankcijama. Oni mogu doći preko drugih zračnih luka iz susjednih zemalja. Kada gledamo utjecaj rata u Ukrajini na naš turizam iz tog aspekta, to nije nešto što naš turizam ne može nadoknaditi nekim drugim tržištima, rekao nam je Boris Žgomba.


Nastavite čitati

Istra
 

Krasna zemljo, obiteljski urbanizirana. A Cosulich Patrizia dobila konkurenciju u... "Porečanki"

U kontroverznoj zgradi Porečanka u Puli, gdje je u kratkom roku došlo do dva pokušaja deložacije, događali su se mutni poslovi s parking mjestima, cijenama i načinima najma, a bilo je i prostitucije * Pisali smo danas i o overturizmu, plaćama u pulskoj cementari, problemima u Kolodvorskoj ulici i cesti kroz Majmajolu * Sutra nastavljamo analizu USKOK-ove optužnice u slučaju Dorina. Vrlo je zanimljiv dio u kojem se opisuju kaznena djela nekad moćnog županijskog voditelja Seada Ibrahimovića. Donosimo i objašnjenje Grada Buja vezano za obiteljske urbanizacije

Istra
 

Šimun Matišić Quartet u srijedu nastupa u Rovinju na 20. BaRoMusu

Uz Šimuna Matišića višestruko nagrađivanog mladog glazbenika bogate i zanimljive karijere, koji predvodi kvartet, u sastavu sviraju Krunoslav Levačić (udaraljke), Dani Bošnjak (flauta) i Zvonimir Šestak (kontrabas), a riječ je o velikim umjetničkim individuama i osebujnim glazbenim ličnostima, ponajboljim instrumentalistima u regiji

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.