Politika i društvo

komentar glavnog urednika

Puljani zaslužuju znati kako su Muidža i Šolak postali vlasnici cijelog poluotoka između Valkana i Gortanove, i koliko su to platili

Pozivamo pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića i predsjednicu gradskog vijeća Dušicu Radojčić da u hitnom roku od slijednika Hrvatskog fonda za privatizaciju zatraže cjelokupni spis pretvorbe nekadašnje tvornice cementa Giulio Revelante


 
2 min
Dražen Majić

Pozivamo pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića i predsjednicu gradskog vijeća Dušicu Radojčić da u hitnom roku od slijednika Hrvatskog fonda za privatizaciju zatraže cjelokupni spis pretvorbe nekadašnje tvornice cementa Giulio Revelante

Saborska zastupnica SDP-a, Sanja Radolović, u subotnjem razgovoru za Glas Istre izjavila je da je privatni investitor, tvrtka Hotel Valkane koju kontroliraju Dragan Šolak i Stevan Muidža, „mogao staviti ogradu i zatvoriti taj dio Stoje“.

Radolović je naravno mislila na šumicu između Valkana i Gortanove uvale koja je, kako smo nedavno izvijestili, u vlasništvu tvrtke Hotel Valkane.

Puležani bi, čini se, trebali biti zahvalni Šolaku i Muidži što uopće mogu slobodno šetati njihovom šumicom i što trenutno nema znakova „Privatni posjed“ i „No trespassing“.

Šolakova televizija N1 u prilično dugom prilogu, čija je svrha promocija gazdinog i Muidžinog Hotela Valkane, tu je istu šumicu prikazala kao zapuštenu, neurednu - prepunu fekalija i toaletnog papira. S obzirom na takvu medijsku pripremu, evidentno je da uskoro možemo očekivati ograde.

Kao što uskoro možemo očekivati i drugačiju prometnu regulaciju koja je prvi put predstavljena tijekom javne rasprave o izmjenama UPU Lungomare. Nije zgodno da se uz hotel lokalci previše vozikaju, turisti vole mir, tišinu i intimnost. Osim djece NK Uljanika ima i drugih, malo manje altruističnih, motiva za izmjene plana.

Na zadnjoj sjednici gradskog vijeća Sanja Radolović, kao glavni politički lobist projekta Hotel Valkane, zatražila je da joj se objasni gdje je zapelo s izmještanjem pročistača s Valkana na Molo Carbone. Naravno da nije pristojno da pored luksuznog hotela smrde pulske fekalije kao i da budućom pristupnom cestom za hotel kroz šumicu prolaze kamioni Herculanee. Ta je cesta by the way gradska.

Pročistač koji je najprije trebao biti u kamenolomu Max, Muidža je taktički sjajno uspio izmjestiti na Valkane i u Maxu sagraditi šoping centar. Sada kada je sve spremno za izgradnju hotela na Valkanama pročistač treba izmjestiti negdje drugdje.

Glede planiranja lokacije pročistača pulskih fekalija, ali i izmjena planova, očito je da je najprimjerenija politička parola: „Nema više Tita, Stevu i Šolaka se pita.“

Međutim, prije no krenemo u realizaciju tih izmjena nešto se pita i građane Pule.

Prije svega, zaslužujemo odgovor na pitanje kako je Stevan Muidža uopće postao vlasnik kamenoloma Max, kamenoloma Valkane i cijelog poluotoka između Valkana i Gortanove? I koliko je to sve platio? Sto, tisuću, milijun ili sto milijuna?

To je veliki misterij kojim će se portal Istra24 baviti sljedećih dana, tjedana i mjeseci, ali zbog golemog interesa s pravom zabrinute pulske javnosti tom se privatizacijom trebaju baviti i svi demokratski izabrani predstavnici građana u izvršnoj i zakonodavnoj pulskoj vlasti.

Stoga, pozivamo pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića i predsjednicu Gradskog vijeća Dušicu Radojčić da u hitnom roku od slijednika Hrvatskog fonda za privatizaciju zatraže cjelokupni spis pretvorbe nekadašnje tvornice cementa Giulio Revelante.

Građani Pule moraju, prije no što izmjene UPU Lungomare stignu pred vijećnike, doznati na koji su način kamenolomi i poluotok iznad Valkana završili u vlasništvu Stevana Muidže i jesu li u toj pretvorbi pošteno plaćeni.

Za reviziju privatizacije ne postoji zastara!

Također, predstavnici gradskih vlasti moraju od nadležnih ministarstava zatražiti i dokumentaciju iz koje će biti vidljivo na koji je način bivša cementara dobila koncesijsko pravo na korištenje kamenoloma te kako je zakonski predviđena njihova sanacija.

Nadalje, gradske vlasti bi trebale, ako doista žele argumentiranu raspravu, iz vlastitih arhiva izvaditi sve gradske odluke koje su regulirale odnose Grada Pule s cementarom. Primjerice, na koji je način cementara i pod kojim uvjetima dobila stadion?

Tek kada riješimo taj vlasnički misterij, možemo nastaviti raspravu o nogometnom igralištu i hotelu. Luksuzni hotel ne može se graditi na korupcijskim temeljima, a ukoliko je sve čisto, Stevan Muidža bi sam trebao javnosti podastrijeti sveukupnu spomenutu dokumentaciju.

To je minimum koji zaslužujemo prije ograda u šumici.


Nastavite čitati

Istra
 

ISTRA I DALJE BEZ STAMBENE ZAJEDNICE ZA OSOBE S AUTIZMOM Pregovori s Gradom Pulom nisu urodili plodom. U vodu pada i 11 i pol milijuna kuna težak EU projekt?

U Istri ne postoji nijedna stambena zajednica za osobe s autizmom, za razliku od drugih krajeva Hrvatske. Pregovori koje je Udruga za autizam Istra vodila s Gradom Pulom nisu imali rezultata, a gdje se stalo s projektom Europskog socijalnog fonda koji je napokon trebao omogućiti organizirano stanovanje osobama s autizmom u Istri, od v.d. ravnateljice Centra za rehabilitaciju Pula, u kojem je projekt pokrenut prije nekoliko godina - nismo uspjeli doznati. Roditelji na sve kažu: Izvisili smo!

Pula
 

STRAH I TREPET U ZRAČNOJ LUCI PULA: Policija potvrdila fizičke obračune

-Taksist je prijetio kolegi da će mu polomiti noge, da će ga ubiti i slično. Bilo je situacija gdje su ljude dočekali i napali ispred kuće, ispred restorana, napali su dečka koji ima problema s kičmom. Bilo je situacija u kojima bi jedan taksist doslovno izvadio iz gepeka prtljagu gosta koji je već ušao u vozilo i prijetio kolegi „nećeš ti vozit gradove“, prepričava naš sugovornik

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.