Politika i društvo

Pretekli javnu prodaju

Češka ponuda za Uljanik je 20 milijuna viša od nominalne vrijednosti, ali i 53 milijuna niža od početne cijene. Što sad?

Riječ je o nezgodnoj situaciji jer je država, kao najveći i većinski vjerovnik Uljanik brodogradilišta u stečaju, već odlučila da će se većinski poslovni udjel u Uljanik Brodogradnji oglasiti na javnu prodaju po početnoj cijeni od 208,3 milijuna kuna


 
2 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini

Riječ je o nezgodnoj situaciji jer je država, kao najveći i većinski vjerovnik Uljanik brodogradilišta u stečaju, već odlučila da će se većinski poslovni udjel u Uljanik Brodogradnji oglasiti na javnu prodaju po početnoj cijeni od 208,3 milijuna kuna

Pulski škver Uljanik Brodogradnja 1856 je, i prije no što je oglašena prodaja poslovnih udjela i dozvoljen postupak due diligencea potencijalnim ulagačima tvrtke, dobio kupca, piše Orjana Antešić za Novi list.

Kao što je već objavljeno, riječ je o češkom holdingu CE Industries koji je pod svoje okrilje već preuzeo slavonskobrodsku grupu »Đuro Đaković«. Ponuda čeških investitora, prema onom što je objavljeno, obvezujuća je i validna do sredine prosinca, a nude 155 milijuna kuna za 54,77 posto udjela u pulskom brodogradilištu koje je u posljednje dvije godine, otkako je počelo poslovati na razvalinama nekadašnjeg Uljanika, evidentiralo gubitke u ukupnom iznosu od skoro 14 milijuna kuna. Međutim, za razliku od riječkog »3. maja«, novi pulski škver startao je od nule, dakle ne vuče nikakve desetke ili stotine milijuna kumuliranog gubitka iz ranijih razdoblja na leđima. U bilanci društva krajem prošle godine dugoročne obveze iznosile su 30 milijuna, a kratkoročne 17 milijuna kuna.

Ponuda čeških investitora za dvadesetak je milijuna kuna veća od nominalne vrijednosti udjela, ali i za 53 milijuna kuna niža od početne cijene po kojoj se namjeravala oglasiti prodaja tog većinskog udjela, koji »drži« Uljanik brodogradilište u stečaju. Bit će zanimljivo pratiti kako će se u svemu tome postaviti država i resorna ministarstva gospodarstva i financija, hoće li se pristati na ovu direktnu pogodbu sa CE Industries.

Riječ je o nezgodnoj situaciji jer je država, kao najveći i većinski vjerovnik Uljanik brodogradilišta u stečaju, već odlučila da će se većinski poslovni udjel u Uljanik Brodogradnji oglasiti na javnu prodaju po početnoj cijeni od 208,3 milijuna kuna. Podloga za tu cijenu bila je procjena koju je stečajni upravitelj i Odbor vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju naručio u tu svrhu, koja je iskazala da Uljanik Brodogradnja 1856 vrijedi 380,3 milijuna kuna. Skupština vjerovnika s tim se suglasila u srpnju ove godine i dala »nalog« stečajnom i Odboru vjerovnika da provede postupak unovčenja. Međutim, istekom ljetne stanke očekivano oglašavanje prodaje nije se dogodilo. Umjesto javnog prikupljanja ponuda, stečajni upravitelj Loris Rak najprije saziva, pa odgađa još jednu Skupštinu vjerovnika od koje se traži da amenuje sam hodogram aktivnosti na prodaji, zajedno s natječajnom dokumentacijom. Neki naši sugovornici smatraju da je taj korak bio nepotreban s obzirom na to da postoji mjerodavna odluka o uvjetima i načinima unovčenja poslovnog udjela u Uljanik Brodogradnji 1856. Stečajni upravitelj Uljanik brodogradilišta, pak, poziva se na Odbor vjerovnika.

– Vremenski odmak od Skupštine vjerovnika do danas rezultat je izrade Programa prodaje zajedno s natječajnom dokumentacijom koja je razmatrana na dvije sjednice Odbora vjerovnika. Odbor vjerovnika je odlučio da se konačni tekst Programa ponovo dostavi Skupštini vjerovnika na potvrdu, navodi Loris Rak.

Dogodilo se tako da je jedan od potencijalnih kupaca pretekao javnu prodaju većinskog poslovnog udjela u novom pulskom brodogradilištu.Sam stečajni upravitelj u rujnu ove godine potvrdio je kako ima zainteresiranih ulagača, kako domaćih, tako i stranih. Činjenica je da nijedan od njih službeno nije mogao napraviti due diligence Uljanik Brodogradnje 1856 jer prodaja nije ni oglašena. To nam je potvrdio i stečajni Loris Rak.

– Ni CE Industriesu ni ijednom drugom interesentu Uljanik brodogradilište u stečaju nije dostavljalo nikakve podatke za due diligence, niti im je omogućio uvid u bilo koje nejavne podatke,  piše Novi list.


Nastavite čitati

Pula
 

Srijeda u znaku žena (a u jutro i djece)

Pored jedne od najznačajnijih imena ovogodišnjeg izdanja, Kapke Kassabove, svoje će knjige predstaviti i talijanska književnica Marta Barone te avangardna pjesnikinja i kultna performerica Katalin Ladik. Pulsku publiku za kraj večeri očekuje performans talijanskog kolektiva Tre allegri ragazzi morti * Nataša Ozmec i Vlasta Prohaska u programu Librić na Sajmu te najmlađoj publici održati radionicu „Kako je divan svijet oko nas“.

Pula
 

MARSOVO POLJE DOBIVA DVA NOGOMETNA IGRALIŠTA ZA GRAĐANE, KUPALIŠTE STOJA STRUJU I KANALIZACIJU Iduće godine na te lokacije iz Proračuna ide više od milijun eura!

Na Marsovom polju izgradit će se sportsko-rekreacijski centar s dva nogometna igrališta, dva pomoćna terena odnosno trening poligona, staze za trčanje i rekreaciju te zelene površine za vježbanje, a sve to za građane i rekreativce * Kupalište Stoja ide u cjelovitu rekonstrukciju svih objekata, uređenje površina i izgradnju prijeko potrebne infrastrukture

Pula
 

GRAD PULA ZAKINUO MLAĐE OD 30 Neko dijete vrijedi dva boda, neko bod i pol. Na listi i hrvatski branitelji stari 29 godina

U Puli su postojale tri dobne skupine (do 29 godina, od 30 do 45 godina te od 46 godina naviše), a pritom su mlađi od 30 godina dobivali najmanji broj bodova – svega šest * Među neobična bodovanja spada i podatak da iako svako dijete podnositelju zahtjeva osigurava dva boda, na objavljenoj Listi prvenstva ima i onih s nelogična tri boda pod tom kategorijom. Ima i onih koji su sa svojih 29 godina dobili pet bodova kao hrvatski branitelji, i tako dalje i tako dalje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.