Politika i društvo

Namirnice sve skuplje

Cijene poljoprivrednih proizvoda u 2021. porasle za 12,6 posto

Na porast cijena biljnih proizvoda, kako navode statističari, utjecale su veće cijene u svim skupinama, a ponajprije velik porast cijena žitarica, za 39,3 posto, industrijskog bilja, za 45,8 posto, povrća, za 12,5 posto, i vina, za 7,4 posto. Cijene voća su porasle pet posto, a maslinovog ulja za 7,2 posto


 
1 min
HINA

Na porast cijena biljnih proizvoda, kako navode statističari, utjecale su veće cijene u svim skupinama, a ponajprije velik porast cijena žitarica, za 39,3 posto, industrijskog bilja, za 45,8 posto, povrća, za 12,5 posto, i vina, za 7,4 posto. Cijene voća su porasle pet posto, a maslinovog ulja za 7,2 posto

Cijene poljoprivrednih proizvoda u 2021. godini porasle su 12,6 posto u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Pritom su cijene biljnih proizvoda porasle za 20,7 posto, dok su cijene stoke i stočnih proizvoda pale za 0,5 posto.

Na porast cijena biljnih proizvoda, kako navode statističari, utjecale su veće cijene u svim skupinama, a ponajprije velik porast cijena žitarica, za 39,3 posto, industrijskog bilja, za 45,8 posto, povrća, za 12,5 posto, i vina, za 7,4 posto. Cijene voća su porasle pet posto, a maslinovog ulja za 7,2 posto.

Istodobno su cijene krumpira (uključujući sjemenskoga) pale za 3,3 posto u odnosu na 2020. godinu.

Od važnijih proizvoda stočarstva lani su porasle cijene goveda, za 4,1 posto, mlijeka, za 0,5 posto, peradi, za 2,7 posto, i jaja, konzumnih, za 1,7 posto. Cijene svinja su istodobno pale za 15,1 posto u usporedbi s 2020. godinom.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnju u 2021. su u usporedbi s godinom prije porasle za 20,4 posto.

Pritom su cijene gnojiva porasle za 66,4 posto, a cijene energije i maziva za 19,9 posto.

Porasle su i cijene stočne hrane, za 28,5 posto, sjemena i sadnog materijala, za 6,9 posto posto, sredstava za zaštitu bilja 7,7 posto, veterinarskih usluga 1,9 posto, održavanja zgrada pet posto te održavanja opreme 3,9 posto.


FOTO: Manuel Angelini

Nastavite čitati

(FOTO I VIDEO) NOGOMETNI KLUB 'ULJANIK' IZ ZAGREBA "Kod nas nema zvijezda. Jednom smo poluvrijeme dobili sa samo osam igrača na terenu - mi igramo junački"

'Naš klub je baš fora. Jednostavno smo simpatični. Sami plaćamo terene, suce, delegate… Svaka nas je utakmica koštala 100 kuna po igraču, a tko zna koliko smo ih izgubili', kroz smijeh priča Marko Vižintin * 'To je bila odlična priča. Svi su uvijek bili jednaki. Nije bilo bekovskih ispucavanja i paničnih izbijanja - "plelo" se i u našem šesnaestercu. Vidimo danas u modernom nogometu da su svi veliki klubovi prihvatili taj način igre', kaže Slaven Boljun

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.