Politika i društvo

ZAPELO NA NOVCU

Članovi Povjerenstva za medije za svoj rad traže 105 tisuća kuna! Naknada nikad nije bila definirana

Gradonačelnik Pule, Filip Zoričić, potvrdio je da članovi Povjerenstva za svoj dosadašnji rad traže popriličnu naknadu. Radi se o 35 tisuća kuna u netto iznosu po članu povjerenstva. "To su njihova traženja i zato je danas važan sastanak, da vidimo što mi kao Grad možemo poduzeti, jer tog novca u proračunu nema. Za mene je to velik iznos. Mi nismo pričali o naknadama, niti je toga bilo u natječaju" kaže Zoričić


 
5 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini
Foto: Grad Pula

Gradonačelnik Pule, Filip Zoričić, potvrdio je da članovi Povjerenstva za svoj dosadašnji rad traže popriličnu naknadu. Radi se o 35 tisuća kuna u netto iznosu po članu povjerenstva. "To su njihova traženja i zato je danas važan sastanak, da vidimo što mi kao Grad možemo poduzeti, jer tog novca u proračunu nema. Za mene je to velik iznos. Mi nismo pričali o naknadama, niti je toga bilo u natječaju" kaže Zoričić

Čini se da bi najavljivani javni natječaj za financiranje medija, što je nova pulska vlast predstavila kao primjer dobre prakse kojom se želi uvesti red u sufinanciranje lokalnih medija, lako mogao biti prolongiran zbog najnovijih nesuglasica koje su se pojavile među predstavnicima Grada i članova Povjerenstva za provođenje javnog natječaja.  

Kako doznajmo, zapelo je na naknadama koje su za svoj rad tražili članovi tročlanog povjerenstva kojeg čine Paulo Gregorović, Tijana Vukić i Lela Vujanić.

Gdje je zapelo?

Da je došlo do određenog zastoja u komunikaciji, potvrdio nam je Gregorović rekavši da će danas održati sastanak s predstavnicima Grada na kojem će nastojati riješiti problem na koji su naišli.

-Prije sastanka ne mogu ništa komentirati, ali nadam se da ćemo s Gradom postići kompromis kako bi mogli nastaviti raditi, rekao je Gregorović koji nije želio konkretno otkriti o kakvim se nesuglasicama radi.

Isto nam je rekla i druga članica povjerenstva Lela Vujanić, sugerirajući da bi najbolje bilo da se čujemo nakon današnjeg sastanka u Gradu.

Gradonačelnik, Filip Zoričić, potvrdio je da članovi Povjerenstva za svoj dosadašnji rad traže popriličnu naknadu. Radi se, naime, o ukupno 105 tisuća kuna, odnosno 35 tisuća kuna u netto iznosu po članu Povjerenstva.

Filip Zoričić: "To su čudni honorari"

-To su njihova traženja i zato je danas važan sastanak, da vidimo što mi kao Grad možemo poduzeti, jer tog novca nema u proračunu. Za mene je to velik iznos. Mi nismo pričali o naknadama, niti je toga bilo u natječaju. Razgovarat ćemo da vidimo kakvo je kompromisno rješenje za trud koji su uložili, jer svakako da njihov rad treba biti valoriziran. Ovako visoki honorari su malo čudni, kaže Zoričić.

Pročelnica, Anja Ademi, potvrđuje da javni natječaj za izbor članova Povjerenstva nije predviđao nikakvu naknadu, niti je to itko kasnije pitao na intervjuu.

Ademi: Nije fer za ostale kandidate koji bi se možda javili

-Našli smo se prvi put u prosincu prošle godine gdje sam spomenula samo naknadu za putne troškove s obzirom na to da jedna članica Povjerenstva nije iz Pule. Povjerenstvo je napravilo plan rada i dostavili su svoj prijedlog za naknadu. Mi smo nakon toga rekli da ćemo se konzultirati, jer svakako rad Povjerenstva treba valorizirati. No moramo biti fer, i to ne može biti iznos koji bi bio toliko velik. Ako se radi o ovako većem novcu, onda je taj iznos morao biti naveden u javnom pozivu, jer bi se onda možda javili i neki drugi zainteresirani kandidati, kaže Ademi.

I ona se nada da će postići dogovor.

-Povjerenstvo treba izraditi hodogram, trebaju se savjetovati sa strukovnim organizacijama, a planirana je i tribina za zainteresiranom stručnom javnošću. Mislili smo da će to sve ići brže, ali nadam se da će javni poziv biti krajem travnja, kaže Ademi.

U Komisiji koja je birala članove Povjerenstva bili su: SDP-ovac Siniša Gordić, čelnica Možemo!Pula, Dušica Radojčić i predstavnik Grada Pule, Nebojša Nikolić.

Gordić kaže da nakon odabira članova više nisu imali nikakvu komunikaciju s njima. Potvrđuje da je došlo do mimoilaženja u financijskoj naknadi za rad Povjerenstva.

Gordić: Rad treba platiti, ovo je dosta nespretno

-Koliko mi je poznato, oni su zatražili određeni iznos za koji su procijenili da njihov rad vrijedi, a sada je na gradskoj upravi da se dogovore kako će to biti izvedeno, s obzirom na to da novci za tu stavku nisu bili predviđeni u proračunu. Radi se o nezanemarivom novcu, kaže SDP-ov vijećnik.

Napominje da se ranije nije razgovaralo o naknadama niti se na sastancima koje su imali s članovima Povjerenstva ikad poteglo to pitanje.

Siniša Gordić: "Svačiji rad treba biti valoriziran, ali činjenica je da su iznosi koje traže nezanemarivi"

-Moj stav je jasan. Naravno da svatko za svoj rad treba biti adekvatno plaćen i ovo je sada ispalo dosta nespretno. Činjenica je da ni tijekom javnog poziva, ali i kasnijih razgovora, naknada nije bila tema. Pitanje je na temelju čega članovi Povjerenstva predlažu isplatu, ako nigdje nije bila definirana, niti je to igdje bilo objavljeno. Pokazalo se točnim ono na što je SDP upozoravao - da malo previše žurimo s nekakvim natječajima, a bez da smo jasno definirali dosta bitne stvari. Pa se dogodilo ovo što se dogodilo, rekao je Gordić.

Dušica Radojčić isto potvrđuje da naknada nikad nije bila tema. Naglasila je da nakon što su izabrali Povjerenstvo, više nisu komunicirali s njima.  

Radojčić: Nije bilo govora o naknadama

- Inicirali smo da se pokrene taj poziv i formira potpuno neovisno povjerenstvo koje će izrađivati kriterije. Ti kriteriji su trebali obuhvatiti novi Pravilnik koji bi se koristio na svim sljedećim natječajima za medije. Plan je i da se u sve uključi i stručna javnost kroz tribine ili na neki drugi način, da vidimo što misle oni kojih se ti kriteriji tiču. To je bila početna ideja i na tome je tročlano povjerenstvo radilo, kaže Radojčić. Naglašava da su u natječaju objavljenom u kolovozu prošle godine bili svi uvjeti i nije se spominjala naknada.

Dušica Radojčić: " Naknada se nikad nije spominjala"

-Također, ni u razgovoru s kandidatima nikad nije bilo riječi o naknadi. Što je poslije bilo, neka pričaju oni koji su u tome sudjelovali, veli Radojčić.

U proračunu za ovu godinu određen je iznos od milijun kuna za medije. Upravo je uloga Povjerenstva bila definirati kriterije po kojima će se taj novac dodijeliti. Prva konstituirajuća sjednica Povjerenstva za medije održala se 8. prosinca 2021.godine. Zasad još ostaje nepoznato je li Povjerenstvo izradilo kriterije i kada se realno može očekivati da će Grad raspisati prvi natječaj.

Naknade moraju biti transparentne

I dok čekamo rasplet situacije oko naknada koje traže članovi Povjerenstva, koje praktički iznose 10 posto od ukupnog novca kojeg Grad planira namijeniti medijima, dojam je i da je zbog „šumova“ u komunikaciji ili, bolje rečeno, nedostatka plana i jasne ideje kako valorizirati rad tročlanog povjerenstva, ova odlična zamisao o transparentom financiranju medija, moguće pala na testu.

Ako već sada naknade rada Povjerenstva nisu javne i jasno definirane, teško da mogu biti transparentni i svi ostali postupci u koje će se kasnije uključivati zainteresirani mediji.

U svakom slučaju, nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Grada, trebalo bi biti mnogo jasnije hoće li i koliko članovi Povjerenstva biti plaćeni za svoj posao te po kojem principu i iz kojih izvora Grad planira valorizirati njihov rad.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.