Politika i društvo

Investicija vrijedna 61,7 milijuna kuna

Danas je svečano otvorena nova zgrada Medicinske škole u Puli, ujedno i najmodernija škola u Hrvatskoj!

Dovršetkom ovog projekta osigurani su prostorni uvjeti za nove nastavne projekte pa će se ovdje u skorijoj budućnosti školovati i dentalni, znanstveno-laboratorijski i sanitarni tehničari, koji su ujedno i iznimno tražena zanimanja na tržištu rada. Već se u sljedećoj školskoj godini očekuje otvaranje novog smjera - dentalnog tehničara


 
3 min
Matea Čelebija ⒸFOTO: Manuel Angelini

Dovršetkom ovog projekta osigurani su prostorni uvjeti za nove nastavne projekte pa će se ovdje u skorijoj budućnosti školovati i dentalni, znanstveno-laboratorijski i sanitarni tehničari, koji su ujedno i iznimno tražena zanimanja na tržištu rada. Već se u sljedećoj školskoj godini očekuje otvaranje novog smjera - dentalnog tehničara

Gotovo dvije godine nakon polaganja kamena temeljca i početka radova, u Puli je i službeno obilježen dovršetak izgradnje i početak nastave u novoj zgradi Medicinske škole, u koju su učenici ušli početkom ovog polugodišta. Rezultat je to petogodišnjeg projekta vrijednog 61,7 milijuna kuna, kojeg su zajednički financirali Istarska županija i Grad Pula.

Pred okupljenima, govore su održali ravnatelj Medicinske škole Ivan Žagar, gradonačelnik Pule Filip Zoričić, Župan Istarske županije Boris Miletić te ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs.

"Ova je škola od strateškog interesa za grad i županiju, ali i šire, što to pokazuju i kretanja učenika na tržištu rada nakon završetka ove škole, posebno u sustavu pružanja primarne zdravstvene skrbi te zdravstvenog turizma", istaknuo je ministar Fuchs.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić poručio je da je današnji dan predstavlja veliki dan za grad Pulu te kako izgradnja škole nije samo civilizacijsko pitanje, koliko je i poruka o važnosti ulaganja u obrazovanje i koliko se ono posljedično vraća u društvo.

- Japanski su stručnjaci nedavno izračunali kako se sva ulaganja u obrazovanje kasnije državi vrate u milijardama dolara, pa ako mogu Japanci, možemo i mi, optimističan je bio pulski gradonačelnik.

Najsuvremenija oprema i - nastava u jednoj smjeni!

Ravnatelj Žagar izrazio je svoje oduševljenje ovim projektom te naglasio kako je on važan ne samo za učenike i djelatnike škole, nego i za razvoj školstva u Istarskoj županiji.

Ravnatelj Medicinske škole Pula - Ivan Žagar
- Kao ravnatelj, ponosan sam na otvaranje škole nakon nepune dvije godine od početka gradnje. Učenici i djelatnici napokon imaju dostojne uvjete za rad i to u najmodernijoj školi u Hrvatskoj, ali i šire, rekao je Žagar.

Školski laboratorij

Zgrada je koncipirana kao višekatnica s podrumskom etažom, prizemljem i dva kata, čime su stvoreni prostorni uvjeti za školovanje učenika u 13 do 16 razrednih odjela, u jednoj smjeni.

NAJMODERNIJA ŠKOLA U HRVATSKOJ

  • devet općih učionica
  • sedam specijaliziranih učionica
  • tri praktikuma
  • tri laboratorija
  • bibliotečno-informatički centar
  • učenički klub
  • prostor za organizaciju i koordinaciju rada

Otvarat će se i novi smjerovi

Dovršetkom ovog projekta osigurani su prostorni uvjeti za nove nastavne projekte pa će se ovdje u skorijoj budućnosti školovati i dentalni, znanstveno-laboratorijski i sanitarni tehničari, koji su ujedno i iznimno tražena zanimanja na tržištu rada. Već se u sljedećoj školskoj godini očekuje otvaranje novog smjera - dentalnog tehničara.

Trenutno škola ima oko 340 učenika, a daljnjim planom bi se, u narednih pet godina, njihov broj mogao popeti i na 450.

Školski praktikum

- Ne kaže se bez razloga da je ulaganje u školstvo i obrazovanje najbolja investicija, a posebice ako se radi o deficitarnom zdravstvenom kadru, gorućem problemu na razini države, poručio je župan Miletić.

Na sportsku dvoranu će se ipak pričekati

Školi još nedostaje sportska dvorana koja u ovaj projekt nije uključena zbog nedostatka zemljišta pored škole. 

- Sljedeći plan je rješavanje problema sa sportskom dvoranom. Naime, parcela na kojoj se nalazi Medicinska škola poprilično je uska i na njoj nema mjesta za izgradnju sportske dvorane. Hoćemo li kombinirati nastavu tjelesnog odgoja sa školom Giuseppine Martinuzzi ili će se otvoriti neka nova mogućnost, još nije sigurno, ali vjerujem da će se o tome aktivno razgovarati u narednom razdoblju, rekao je Žagar.

Učenici oduševljeni

Posjetili smo treći razred medicinskih tehničara i razgovarali s učenicima koji se nam rekli da su novom školom oduševljeni, da napokon imaju praktikum i kabinet za praksu, a kako se čini, i ormarići za odlaganje osobnih stvari, svakom su učeniku prijeko potrebni.

Rekli su nam i kako su zbog nove škole jedva dočekali prvo polugodište.

Ipak, na kraju je najvažnije da su učenici zadovoljni

Paula: "Oduševljena sam novom školom i sviđa mi se što je sve u njoj novo. Imamo ormariće za stvari, a to nam je bilo najpotrebnije."

Simone: "U novoj školi najviše mi se viđaju novi kabineti za praksu i ormarići za stvari. Mislim da škola izgleda fenomenalno!"


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.