Politika i društvo

Kriza u IDS-u

Daniel Deković o stanju u pulskom IDS-u: "Očito se stvorila mala frakcija oko Borisa Miletića"

„Ružno je što Glušac omalovažava Predsjedništvo samo zato što on nije izabran. Da sam ja tako istupio prije četiri godine, vjerojatno bih bio ispisan iz stranke. Smatram da se prvi put demokratski biralo. Mi smo skupljali potpise i tako ušli u izbore, a njihovu je listu predložilo Predsjedništvo“, kaže Deković * I dok je Lerotić, zasad, ostao korektan i odlučio ne kritizirati novo vodstvo pulskog IDS-a, barem ne otvoreno, njegov stranački kolega Ivan Glušac, šef kabineta župana i Miletićev bliski suradnik, u razgovoru za Glas Istre nije pretjerano birao riječi


 
4 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

„Ružno je što Glušac omalovažava Predsjedništvo samo zato što on nije izabran. Da sam ja tako istupio prije četiri godine, vjerojatno bih bio ispisan iz stranke. Smatram da se prvi put demokratski biralo. Mi smo skupljali potpise i tako ušli u izbore, a njihovu je listu predložilo Predsjedništvo“, kaže Deković * I dok je Lerotić, zasad, ostao korektan i odlučio ne kritizirati novo vodstvo pulskog IDS-a, barem ne otvoreno, njegov stranački kolega Ivan Glušac, šef kabineta župana i Miletićev bliski suradnik, u razgovoru za Glas Istre nije pretjerano birao riječi

IDS se posljednjih dana iz petnih žila trudi u javnosti pogurati tezu da u stranci ne postoji nikakav raskol.

No, u razdoblju koji je slijedio nakon pokretanja stegovnog postupka protiv bivšeg šefa Borisa Miletića, zbog čega je on idući dan svojevoljno napustio stranku, pokazalo se veoma razvidnim da je stvarnost ipak sasvim drugačija.

IDS se, sasvim očekivano, podijelio na miletićevce i pausovce.

Čistka u redovima

Ususret subotnjem Saboru IDS-a, koji će se zbog epidemioloških mjera odvijati na tri lokacije (Puli, Labinu i Novigradu) najoštrija unutarstranačka previranja vode se u pulskom IDS-u, gdje je Miletić pustio najdublje korijenje, a čije je kormilo u kolovozu preuzeo Daniel Deković.

A Deković se, očigledno, pokušava riješiti nekih članova bliskih bivšem gradonačelniku Pule i aktualnom županu Miletiću te napraviti svojevrsnu čistku u vlastitim redovima.

U prvom redu je to, doznajemo, saborski zastupnik Marin Lerotić, koji ni najmanje ne skriva svoju privrženost Miletiću, čiji je favorit bio na unutarstranačkim izborima za predsjednika pulskog IDS-a, koje je, kako je poznato, izgubio upravo od Dekovića.

Lerotić je Dekoviću, koji se otpočetka pokušava distancirati od Miletića, smatrajući da njegovo ime šteti imidžu i rejtingu stranke, kažu izvori iz IDS-a, veliki uteg. Dodatni je problem što je i gradski vijećnik pa je upitno čiju će agendu zastupati na pulskom Gradskom vijeću; Miletićevu ili IDS-ovu.

I dok je Lerotić, zasad, ostao korektan i odlučio ne kritizirati novo vodstvo pulskog IDS-a, barem ne otvoreno, njegov stranački kolega Ivan Glušac, šef kabineta župana i Miletićev bliski suradnik, u razgovoru za Glas Istre nije pretjerano birao riječi.

„Ono što je pravo pitanje jest može li ovaj sastav Predsjedništva pulskog IDS-a, u kojem je doduše i Fabrizio Radin kao intelektualac par exellence, odgovoriti na sadašnju činjenicu da se IDS prvi put nakon 17 godina našao u opoziciji u Puli“, kazao je Glušac novinaru Glasa Istre referirajući se na svoju ranije izrečenu tvrdnju da se pazilo da nitko od ljudi bliskih Miletiću ne dođe ni na koju stranačku funkciju, a da se radi sve redom o intelektualcima. Pritom je Glušac mislio i na sebe.

Rasipanje članstva

Jaka i nedvosmislena pljuska Dekoviću.

Zanimljivo, međutim, da su u tom novom sastavu Predsjedništva pulskog IDS-a i članovi koje je biralo upravo ondašnje, uvjetno rečeno 'Miletićevo' Predsjedništvo - Diana Kukić Dasko, Fabrizio Radin i Slađana Radošević.

A tu je i Robert Cvek, koji je u prethodnom sazivu bio predsjednik podružnice i Miletićev zamjenik gradonačelnika.

„Ružno je što Glušac omalovažava Predsjedništvo, samo zato što on nije izabran. Da sam ja tako istupio prije četiri godine, vjerojatno bih bio ispisan iz stranke. Smatram da se prvi put demokratski biralo. Mi smo skupljali potpise i tako ušli u izbore, a njihovu je listu predložilo Predsjedništvo“, kaže Deković.

Kako bilo, Deković će nesumnjivo teško primiriti strasti u najvećoj i najvažnijoj IDS-ovoj podružnici, a najveći će mu problem biti, navode naši izvori iz IDS-a, nametnuti autoritet, pogotovo ako ga Miletićeva struja nastavi javno blatiti. Deković, veli naš sugovornik, sada pokušava smiriti situaciju, no ako mu pojedinci i ubuduće budu radili štetu neće imati izbora, morat će s njima ući u 'fajt', a onda će na vidjelo izaći svakakve stvari i to će biti loše za IDS.

Sastanci na kojima su se iznosile spoznaje o Miletićevom "prljavom vešu"

I dok je Lerotić indirektno otvorio mogućnost možebitnog napuštanja stranke, zasad je još uvijek IDS-ovac. Međutim, od Miletićevog odlaska neki drugi članovi pulskog IDS-a odlučili su ispuniti svoju ispisnicu, očigledno procijenivši da je njihova ljubav prema IDS-u bila vezana uz Miletića, ali i neke funkcije i pozicije.

Tu je i Ardemio Zimolo, još jedan gradski vijećnik koji nije sklon Dekoviću. Valja imati na umu i da je Deković prvi put u vijećničke klupe sjeo prošli tjedan te je još politički neiskusan, nije pronašao način da se nametne.

Upitan postoje li frakcije u pulskom IDS-u, Deković ipak kaže: „Očito se stvorila ta mala frakcija oko Borisa Miletića. To su članovi nezadovoljni njegovim istupanjem iz stranke. Ali treba reći da je Miletić sam izašao iz stranke, nije ga Predsjedništvo izbacilo“.

Istina, Predsjedništvo ga nije izbacilo. No, iz pulskog IDS-a se ipak, doznajemo, i prije pokretanja stegovnog postupka spremao svojevrsni napad na bivšeg šefa. Naši sugovornici iz vrha IDS-a kažu da je Predsjedništvo IDS-a Pule održavalo sastanke s pojedinim članovima partije, pa čak i bivšim članovima, koji su iznosili svoje spoznaje o „prljavom vešu“ Borisa Miletića.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus to na konferenciji za novinare, na dan kada je Miletić izašao iz stranke, nije htio potvrditi. Nije, doduše, ni demantirao.

Deković sada kaže da su imali „neka saznanja za neke stvari koje se tiču Borisa Miletića te da su na Predsjedništvu IDS-a Pule raspravljali o tome“. Radilo se o, kaže Deković, „internoj istrazi“.

Šef pulskog IDS-a vjeruje da će se sve riješiti razgovorom, a jedan od idućih će, priznaje, voditi upravo s Marinom Lerotićem.


Nastavite čitati

Pula
 

Otvoren počasni konzulat Gruzije u Puli

"Naša suradnja počiva na zajedničkim europskim vrijednostima. U tom duhu još jednom želim potvrditi kako Hrvatska pruža punu potporu Gruziji u nastojanju da postane članica Europske unije i NATO-a" - poručio je Grlić Radman dodavši kako čvrsto vjeruje da gruzijski narod pripada europskoj zajednici naroda te da je mjesto Gruzije unutar Europe i Europske unije

Pula
 

Sutra na parkiralištu Karolina veliki Eko Party

Zainteresirani će moći pratiti izradu gadgeta od plastičnih boca / papira, bit će ondje kuglana sa čunjevima od plastičnih boca, rušit će se toranj od limenki, održat će se natjecanje u brzom razvrstavanju otpada, bacanje čepa u dalj…

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.