Politika i društvo

NA CRVENOM VRHU

Direktor firme koja u Umagu mora ukloniti bespravne objekte na pomorskom dobru: "I vi biste na mom mjestu tražili da to ostane tako"

"U kontaktu smo s gradonačelnikom", kaže Zsolt Becskei, direktor osječke tvrtke Toldi poljoprivredni servis


 
1 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

"U kontaktu smo s gradonačelnikom", kaže Zsolt Becskei, direktor osječke tvrtke Toldi poljoprivredni servis

Istra24 je minulog tjedna pisala o zdanju na Crvenom vrhu u Umagu s privatnim prilazom na moru, u vlasništvu osječke tvrtke Toldi poljoprivredni servis, gdje je na obali bespravno sagrađen niz objekata, od sunčališta u samom moru do spremišta za plovila.

Građevinska inspekcija Državnog inspektorata spomenutom je društvu već zatvorila gradilište te izdala rješenje o uklanjanju bespravno izgrađenih građevina. Obaviješteni su i Općinsko državno odvjetništvo i Lučka kapetanija. No, objekti su i dalje tamo. Čak i nakon što je izdana kazna od 13,272 eura, koju je vlasnik platio.

Tada nismo uspjeli dobiti odgovore od predstavnika firme, ali nam se njezin direktor Zsolt Becskei javio naknadno.

On pak kaže da je Toldi poljoprivredni servis nekretninu u Umagu kupio u ovakvu kakva je i danas. Kaže da je tamo na obali bio i nekakav tuš te da su to uklonili.

- Nismo dogradili niti jednu ciglu. Mi smo samo renovirali, tvrdi.

Pitamo ga namjerava li postupiti po zakonu, odnosno po rješenju inspektorata.

- Da ste vi na našem mjestu, i vi biste tražili da to ostane tako. Ako se ne može, onda će biti uklonjeno, poručuje Zsolt Becskei, ali na pitanje kada će krenuti s rušenjem odgovara da ne zna, zato što po ljeti to nije moguće.

Na opasku da je nekretninu kao bespravnu uzurpaciju pomorskog dobra javno na sjednici Gradskog vijeća javnosti već izložio umaški gradonačelnik Vili Bassanese, koji je pak najavio da Grad o svemu priprema i prezentaciju, rekao je: „Što mogu? Oni to moraju tako. Tražimo rješenje da ostane tako kako je bilo kada smo kupili. U kontaktu smo s gradonačelnikom“.

Iz Grada Umaga, podsjetimo, nisu htjeli odgovoriti na pitanja o tome jesu li bespravnu gradnju oni prijavili Državnom inspektoratu i kada, kao ni ostale informacije vezano za objekt. Poručili su da pripremaju priopćenje za javnost, koji će tijekom rujna poslati svim medijima.

No, ako je suditi po zemljišnjim knjigama, osječka je tvrtka nekretninu kupila još 2015. godine, prije osam godina. Među inim pitanjima, bitno je postaviti i ono što je Grad Umag činio do sada, te zašto će se ove informacije građanima i građankama prezentirati upravo sada, kada je zakuhalo oko obližnjeg hotela Petram i odluke Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da Grad ukine koncesiju koju je na plaži Alberi dodijelio upravo Petramu, odnosno tvrtki Čista voda.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.