Politika i društvo

sporost birokracije ili preveliki apetiti?

Dodići protiv Grada Vodnjana: Može li austrougarska baterija postati zdravstveni centar?

Sukob zbog neuvaženog zahtjeva za legalizaciju jedne ruševne građevine kraj Vodnjana prelio se na društvene mreže. Grad Vodnjan je u kratkom vremenu zbog austro-ugarske ruševine primio na tisuće mejlova. Nakon tri godine akteri su se odlučili politički angažirati. Prvo u gradskom vijeću a onda i na izborima za gradonačelnika


 
9 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Sukob zbog neuvaženog zahtjeva za legalizaciju jedne ruševne građevine kraj Vodnjana prelio se na društvene mreže. Grad Vodnjan je u kratkom vremenu zbog austro-ugarske ruševine primio na tisuće mejlova. Nakon tri godine akteri su se odlučili politički angažirati. Prvo u gradskom vijeću a onda i na izborima za gradonačelnika

Zanimljiv slučaj već se gotovo tri godine vodi u vodnjanskoj gradskoj upravi povodom zahtjeva da se Lauri Dodić izda uporabna dozvola za građevinu koja se nalazi na njenoj atraktivnoj parceli pored Vodnjana, kilometar ispod „INDI Metala”, s prekrasnim pogledom na Brijune.

Ležanjem na zemlji testirao parcele oko Vodnjana

Sve je počelo u listopadu 2021. kada je Laura, inače supruga Alena Dodića, nekadašnjeg ugostitelja, a danas pisca knjiga o zdravom načinu života sa internet sljedbom od 350.000 pratitelja, traži uporabnu dozvolu za zgradu ili kuću, kako piše u zahtjevu.

Dodići su zemlju kupili od grupe slovenskih državljana u ljeto 2017. godine.

- Tražio sam u okolici Vodnjana neku parcelu. Sviđale su mi se dvije tri pa sam odlazio na ta zemljišta i ležao na zemlji. Ova mi se učinila najprikladnijom. U tom trenutku nisam ni znao da postoji objekt. Zidove ugrađene u brdo otkrili smo prilikom čišćenja. Susjedi mi kažu da su se u drugom svjetskom ratu tamo sakrivali od bombardiranja, opisao nam ja Alen Dodić početak svog projekta zdravstvenog centra u Vodnjanu.

Četiri godine kasnije, 2021. Dodići su predali zahtjev za izdavanjem uporabne dozvole za građevinu izgrađenu prije veljače 1968. godine. Uz zahtjev dostavili su uvjerenje od dana 28.06.2021. godine, izdano od Državne geodetske uprave, Područni ured za katastar Pula – Pola, a na kojem je utvrđeno da na predmetnoj čestici nije vidljiva tražena građevina.

- Na ortofoto slikama ne vidi se krov te građevine jer je ona imala zemljani krov. Ja sam sve raskrčio i stavio krov nastojeći spriječiti daljnje urušavanje. Krov je u originalnim gabaritima, ali građevina nije bila ucrtana u kartama, objasnio nam ja Dodić.

To se pokazao kao veliki problem.

Grad Vodnjan: Radi se o nefunkcionalnom austrijskom rovu

Naime, iz vodnjanske gradske uprave obaviješteni su da zbog toga što građevina nije vidljiva na ortofoto snimkama nema uvjeta za odlučivanje. Na pitanje zbog čega, za potrebe ovog članka iz Grada Vodnjana dobili smo ovaj odgovor.

- Evidentno je da se na predmetnoj čestici nalazila kamena konstrukcija, vjerojatno dio vojnog rova iz razdoblja Austro-Ugarske. S obzirom da je riječ o primitivnom objektu teško je utvrditi i njegovu osnovnu namjenu. Po snimkama iz zraka u razdoblju od 1968. do 2020. godine, na kojima se ona ne vidi, jasno je da građevina nije bila funkcionalna niti upotrebljavana, tvrde iz Grada Vodnjana.

Dodić kaže da su potom pribavili potrebne dokaze.

- Uputili su nas na sudskog vještaka koji je na koncu utvrdio da je građevina postojala prije 1968. godine. Onda sam se obratio geodetima i danas je građevina ucrtana u kartama. Imamo čak i adresu. Građevina je ucrtana prije nekih godinu dana, objasnio nam je Dodić.

Ipak, u Gradu Vodnjanu nisu bili impresionirani.

- U međuvremenu su građevini evidentno povećani gabariti, te je sam vještak utvrdio da joj je naknadno dograđivan krov. Građevina za koju se traži uporabna dozvola morala bi biti uporabljiva za neku svrhu, a u ovom slučaju građevina nema ikakvu namjenu, da o stambenoj ili kakvoj sličnoj i ne govorimo. Grad ne može izdati dozvolu za ostatke nekadašnjeg vojnog rova, kao što ne može izdati uporabnu dozvolu za, primjerice, urušeni kameni kažun. Uvidom u ortofoto snimke iz 2011, 2015, 2018, 2019 i 2020. zgrada nije vidljiva. Tek je uvidom u DOF5/2022 godine zgrada vidljiva s dograđenim krovom, kažu iz Grada Vodnjana.

Umiješala se i Facebook divizija

- Tražili smo sastanak s gradonačelnikom tijekom kojeg smo razgovarali o sporosti birokracije i raširenoj bespravnoj gradnji na području Vodnjana. Rekao sam Ediju da ne može na isti način tretirati strane bespravne graditelje i naše ljude koji pokušavaju riješiti stambeno pitanje.

Nama nije bilo jasno što se tako dugo odlučuje i zašto nema nikakvog odgovora: ni da, ni ne, čudi se Dodić.

On tada kreće u lobističku akciju u kojoj angažira članove grupe „Izliječite se sami” koju vodi na Facebooku i koja ima 353.000 pratitelja.

- Čekali smo još par mjeseci i onda sam zamolio ljude u grupi da se obrate gradonačelniku. Valjda je stiglo na tisuće mejlova pa me Edi zaustavio na Placi i optužio da sam blokirao rad gradske uprave. Ne znam da li je karikirao ali rekao je da je primio 6.000 mejlova. Odgovorio sam mu da ne blokiram ja rad uprave već, upravo suprotno, on dvije godine blokira moj rad, objasnio je Dodić.

Evo kako događaj opisuje druga strana.

-Gradonačelnika je tijekom 2022. godine kontaktirao je e-mailom Alen Dodić u ime obitelji Dodić. Tom prilikom naveo je da je studirao „prehranu” na Cornellu i u skladu s obrazovanjem napisao knjigu, koja je izdana u tisućama primjeraka i poslana širom svijeta. Rekao je i da vodi savjetovanje o prehrani, ali ga obavlja u svom dnevnom boravku, što bi u budućnosti želio obavljati u objektu na lokaciji k.č. br. 1473/2 k.o. Vodnjan u vlasništvu njegove supruge Laure Dodić. Točno je da su pratitelji Alena Dodića „bombardirali” gradonačelnika mailovima. No takav pritisak ne može biti argumentom da gradonačelnik kritike uzme u obzir i izvrši utjecaj na službe da postupaju protivno propisima, kažu iz vodnjanske uprave.

Laura Dodić: Susjedi su nam rekli da je taj objekt služio za okupljanje

Na pitanje na koji se način spomenuta ruševina može pretvoriti u zdravstveni centar Laura Dodić kaže da su im susjedi govorili da je tu Vodnjanu taj objekt oduvijek služio za okupljanje. Takvu namjenu priželjkuju i oni.

- Oni nam trebaju dati potvrdu da je objekt postojao prije 1968. godine. Što ćemo mi kasnije nije njihova briga. Njihova je dužnost da izdaju dozvolu, a ne da procjenjuju je li objekt postojao ili nije. Smatram da su mi oni dužni izdati potvrdu da je građevina postojala i da je ona legalna. Tu potvrdu traži Ured za gospodarstvo radi izdavanja minimalnih tehničkih uvjeta. Plan nam je napraviti zdravstveni centar s četiri sobice, kaže Laura Dodić. Trenutno na terenu bagerima poravnavaju dvije lokacije za koje nam Dodići kažu da će biti buduće terase.

Je li moguće na postojećoj lokaciji izgraditi zdravstveni centar za kojeg Dodići tvrde da bi bila velika stvar za Grad Vodnjan upitali smo i drugu stranu?

- Temeljem važeće prostorno planske dokumentacije, k.č. br. 1473/2 k.o. Vodnjan nalazi se izvan granica građevinskog područja, područje šuma isključivo osnovne namjene – Š1. Prema tome, na toj lokaciji nije moguće izgraditi obiteljski hotel. Hoteli se grade unutar granica građevinskih područja određenih aktualnim Prostornim planom uređenja Grada Vodnjan- Dignano, kažu iz Vodnjana.

Ministarstvo poništilo odluku Grada Vodnjana

Zahtjev je dopunjen u svibnju 2022. godine, Dodići angažiraju odvjetnicu koja traži neko vrijeme za prouči spisak pa se očevid na terenu vrši u veljači 2023. godine. Nakon očevida slijedi nova odbijenica uz obrazloženje da je građevina dograđivana nadogradnjom zidova i izmjenom krovne konstrukcije.

U kolovozu prošle godine drugostupanjsko tijelo – Ministarstvo prostornog uređenja - poništava rješenje o odbacivanju zahtjeva za izdavanje uporabne dozvole i vraća ga prvostupanjskom tijelu na novo odlučivanje. Razlog, izostanak žaljiteljice Laure Dodić prilikom očevida i ne uzimanje u obzir u obrazloženju odluke ostalih dokaza da je zgrada postojala 1968, primjerice sudskog vještačenja.

Dodići su, naime, dopuni zahtjeva priložili i vještačenje sudskog vještaka Suada Kadrića koji je utvrdio da se, iako nevidljiva na orto foto snimkama, zgrada u veljači 1968. tamo doista i nalazila.

Slijedom odluke ministarstva u veljači 2024. vrši se novi očevid nakon kojeg je, uz nekoliko dodatnih nadopuna, zahtjev ponovno odbijen. Razlog je naknadno podizanje krova za kojeg nije jasno je li izgrađen u originalnim gabaritima.

- Unatoč nedvojbeno utvrđenom da građevina izgrađena na katastarskoj čestici 1473/2 k.o. Vodnjan nije vidljiva uvidom u državnu snimku iz zraka učinjenu prije 15. veljače 1968. godine, ovo upravno tijelo za odlučivanje o zahtjevu upotrijebilo je i vrednovalo sve što je od strane stranke podneseno za utvrđivanje stanja. Slijedom istog, a posebice očitovanje vještaka Suada Kadrića na nalaz i mišljenje kojeg je izradio 04. listopada 2021. godine o vremenu građenja građevine sagrađene na k.č. 1473/2 k.o. Vodnjan i izjave Geodeta Palin d.o.o. utvrdilo se da je krovna konstrukcija izgrađena naknadno, bez valjanih dokaza da je ista u istim gabaritima postojala do 15.02.1968. godine, odnosno bez valjanog dokaza da su predmetni zidovi činili građevinu za koju su ispunjeni uvjeti za izdavanje uporabne dozvole za građevinu izgrađenu do 15. veljače 1968. godine, piše u rješenju Grada Vodnjana.

Dakle, radi se o različitom tumačenju legalizacije stogodišnje kamene ruševine na atraktivnoj lokaciji,

Rezultat: Dodići idu na izbore

Tijekom tri godine proceduralne bitke između obitelji Dodić i vodnjanske gradske uprave Edija Pastrovicchia problem je, osim na društvene mreže, prešao u u političku sferu. Naime, vrlo je izgledno da će se Dodići kandidirati na sljedećim lokalnim izborima u Vodnjanu.

- Laura Dodić ima namjeru se kandidirati za gradonačelnicu. Upisala je ekonomski fakultet sve u nastojanju da se dobro pripremi. Prvo ide na izbore za gradsko vijeće kao nezavisna kandidatkinja. Pitao sam Gong mogu li se i ja kandidirati. Rekli su mogu, izjavio je Alen Dodić.

Predstojeći izbori u Vodnjanu sigurno neće biti dosadni. Na pitanje kako komentira najavu političkog angažmana bračnog para Dodić na sljedećim izborima Edi Pastrovicchio je kratko odgovorio:

- Nemam komentara. Nisam siguran da će im to pomoći u rješavanju ovog problema, rekao je Pastrovicchio.

- Nakon navedene priča o birokraciji našeg grada, ne trebamo se čuditi zašto nam mladi odlaze iz zemlje. Zapravo je najžalosnije gledati bespravna naselja stranih državljana koja se svakodnevno šire od Peroja do Barbarige, ali ako ste rođeni ovdje i ako želite u zakonskim okvirima nešto raditi i za to plaćati porez, tada to posatje nemoguća misija. Zamolio bi gradonačelnika da potvrdi nešto što je već od drugih potvrđeno. Cilj svakog gradonačelnika bi trebao biti da stvara sretnu zajednicu i pomogne svakom pojedincu u okviru zakona, zaključio je Alen Dodić, pisac popularne knjige koja je prodana u gotovo 50.000 primjeraka.

Blate nas oni čijim nezakonitim zahtjevima ne želimo ugoditi

Pitamo gradonačelnika Pastrovicchija postoji li ipak mogućnost dogovora?

- Zahtjev je odbijen temeljem važećih zakonskih propisa. Gradske službe upućuju stranke na koji način određene predmete mogu riješiti, kao što ih upućuju i kako zahtjeve dopuniti da bi bili valjano riješeni. Međutim, dogovor oko rješavanja predmeta, koji nije u skladu s propisima, ne dolazi u obzir. Kad bi se predmeti rješavali dogovorom, s pravom bi se moglo postaviti pitanje gdje je granica između dogovora i pogodovanja, odgovorio je Pastrovicchio i dodao da su Dodić ukoliko žele izgraditi zdravstveni centar trebali kupiti građevinsko zemljište a ne poljoprivredno.

-U medijima i u javnosti prečesto se čuju paušalne optužbe da gradska uprava Grada Vodnjan-Dignano ne izdaje dozvole. Upravo suprotno, točno je da je u posljednjih godinu dana uprava riješila daleko više zahtjeva nego ikad prije te da rješava zaostatke i iz prethodnih godina. Tvrdnju da uprava ne izdaje dozvole plasiraju oni kojima su zahtjevi za izdavanje dozvola odbijeni (dakle riješeni!), a odbijeni su iz razloga što zahtjeve ne mogu uskladiti s prostornim planovima ili zakonskim propisima. Velika je razlika između odbijanja zahtjeva i nerješavanja zahtjeva, zaključili su iz Grada Vodnjana.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.