Politika i društvo

vlasnik skladišta je investitor u robnu kuću

ĐORĐEVIĆEV "KAŠTIJUN" U ŠIJANI U nekadašnjem skladištu Istre iz dana u dan raste OGROMNA GOMILA SMEĆA

Već neko vrijeme na vanjskom prostoru nekadašnjeg Istrinog skladišta u Šijani gomila se hrpetina smeća. Na tom brdu vidljive su police, pregradni zidovi i razni inventar iz nekadašnje robne kuće. Smeće gomila Predrag Đorđević, kontroverzni zagrebački poduzetnik koji već desetak godina po Puli narodu i političarima prodaje grandiozne poslovne vizije


 
2 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Već neko vrijeme na vanjskom prostoru nekadašnjeg Istrinog skladišta u Šijani gomila se hrpetina smeća. Na tom brdu vidljive su police, pregradni zidovi i razni inventar iz nekadašnje robne kuće. Smeće gomila Predrag Đorđević, kontroverzni zagrebački poduzetnik koji već desetak godina po Puli narodu i političarima prodaje grandiozne poslovne vizije

Bilo je to nekad veliko skladište prepuno robe trgovačkog poduzeća Istra d.d.. Onda je tvrtka ušla u probleme pa se kao spasitelj pojavio Albert Faggian. Umjesto spasa dogodila se propast. Sve je propalo, osim Faggiana koji se brutalno obogatio. Ostale su i brojne zgrade i parcele na vrijednim lokacijama oko kojih se u ovršnom procesu vodi velika bitka.

U tijeku je nekretninsko čerupanje leševa pulskih trgovačkih tvrtki.

Jedan od simboličnih nusproizvoda tog ovršnog komadanja je i velika gomila smeća koja iz dana u dan buja u nekadašnjem Istrinom skladištu. S obzirom na blizinu trgovačkog centra i skladišta prehrambenih proizvoda, gomilanje smeća nije nimalo bezopasno.

Taj se proces odvija pod kontrolom Predraga Đorđevića, vlasnika tvrtki CSS Consulting iz Zagreba i Siana projekt iz Pule. Đorđević je poznat kao obnovitelj robne kuće u centru grada. Osoblje koje smo zatekli u skladištu kaže nam da je porijeklo većina otpada upravo iz nekadašnje robne kuća.

Smeće privlači smeće, to već znamo, pa su u međuvremenu otpad počele dovoziti i druge osobe.

Osim Siana projekta na skladišta u Šijani uknjižena je i faktoring tvrtka EOS Nekretnine. U Puli i Istri uvijek se muljalo s kreditima, firme su planski uništavane, tako da posla za razne faktoring efendije ima i previše. 

Iz CSS Consultinga zasad nisu komentirali gomilu smeća u svom skladištu tako da smo ostali bez odgovora na pitanje postaje li Đorđević konkurencija Petru Pripuzu i njegovom obližnjem biznisu s otpadom.

Odgovor je stigao iz Grada Pule. Oni su pojasnili da je njihov komunalni redar još prije mjesec dana utvrdio nezakonito odlaganje otpada.

-Proveden je nadzor komunalnog redara Grada Pule sredinom veljače 2023. godine koji je utvrdio da se na toj lokaciji nalazi nepropisno odložen otpad i to građevinski otpad, glomazni otpad, razni drvni proizvodi (palete i daske) i ostali otpad (plastične vrećice, stiropor, najlon), piše u odgovoru iz Grada Pule.

-Provođenju navedenog nadzora nazočio je i izvršni direktor društva Istra d.d., predstavnik stranke koja je nepropisno odložila predmetni otpad. Budući je prilikom postupanja nedvojbeno utvrđeno da je na lokaciji otpad nepropisno odložila gore navedena stranka čiji je predstavnik nazočio postupanju komunalnog redara, stranci je komunalni redar na licu mjesta naložio uklanjanje zatečenog otpada u roku ne dužem od 60 dana, odgovorili su nam iz pulske gradske uprave.

-O navedenome je Grad Pula izvijestio i nadležni Državni inspektorat, Inspekciju zaštite okoliša. Ukoliko stranka protekom navedenog roka ne postupi u skladu s izdanim joj nalogom, Grad Pula provest će postupak uklanjanja i propisnog zbrinjavanja navedenog otpada, a za sve troškove teretit će stranku u postupku, najavili su iz Grada Pule.

Dok se čeka istek tog roka Đorđević je postavio upozoravajuće natpise i video nadzor. Unatoč upozorenjima u skladištu je parkiran kamion pun smeća spremnog za istovar.

Da Predrag Đorđević nema poštovanja prema Puli - jasno je od ranije. Ipak, njegova gomila smeća u Šijani šamarčina je svim stanovnicima.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.