Politika i društvo

Meksička sapunica

Elena Puh Belci: Sastanak je izgledao kao brakorazvodna parnica. Dajmo si priliku. Možda ćemo se svi malo opametiti

"Mi nećemo podržati smjenu Dušice Radojčić s mjesta predsjednice Gradskog vijeća. Jasno mi zašto SDP i Nezavisna lista Filipa Zoričića to žele, ali nema razloga za njezinu smjenu. Redovno saziva sjednice, donosimo odluke, raspravljamo", veli Elena Puh Belci, istaknuvši da to ne znači da s Možemo postoji bilo kakva prešutna koalicija


 
3 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini
Elena Puh Belci

"Mi nećemo podržati smjenu Dušice Radojčić s mjesta predsjednice Gradskog vijeća. Jasno mi zašto SDP i Nezavisna lista Filipa Zoričića to žele, ali nema razloga za njezinu smjenu. Redovno saziva sjednice, donosimo odluke, raspravljamo", veli Elena Puh Belci, istaknuvši da to ne znači da s Možemo postoji bilo kakva prešutna koalicija

- Izgledalo je kao da smo na brakorazvodnoj parnici. Kao da su imali još jedan neuspješni koalicijski sastanak. Van svake pameti. Nisu se mogli složiti niti oko sastavljanja objave za medije, komentirala je Elena Puh Belci, IDS-ova vijećnica i bivša dogradonačelnica i kandidatkinja za gradonačelnicu te stranke, jučerašnji sastanak svih predstavnika političkih opcija u pulskom Gradskom vjieću, koji je sazvala čelnica platforme Možemo! i predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić.

Tema sastanka bilo je osiguravanje daljnjeg funkcioniranja tog predstavničkog tijela, a nakon raspada vladajuće koalicije Možemo!-SDP-Nezavisna lista Filipa Zoričića.

Jutros je pulski Možemo! priopćio da gradonačelnik Filip Zoričić ne uživa potporu većine i da su na sastanku sve stranke podržale prijedlog Dušice Radojčić da se osigura nastavak funkcioniranja Vijeća, a dok se ne razriješi pitanje ide li se, i tko točno, na nove izbore. Nakon toga su se, također priopćenjima, oglasili i SDP i Nezavisna lista Filipa Zoričića, naglasivši da je Možemo! u svom obraćanju medijima iznio neistine.

Iz stranaka bivše koalicije nisu, dakle, bili razgovorljivi, ali je zato raspoložena za razgovor bila IDS-ova vijećnica Elena Puh Belci, koja je kao predsjednica Kluba te stranke nazočila sastanku.

S obzirom na to da je IDS na sastanku odlučio da neće tražiti, odnosno podržati smjenu Dušice Radojčić, iz SDP-a su natuknuli da je to početak stvaranja nove većine u Gradskom vijeću.

„Mi smo na konstituirajućoj sjednici sa svima njima sjeli in bona fide i podržali njihov prijedlog da Dušica Radojčić bude predsjednica. A oni su za potpredsjednicu podržali našu Monicu Derocchi. Mi nećemo podržati smjenu Dušice Radojčić s mjesta predsjednice Gradskog vijeća. Jasno mi zašto SDP i Nezavisna lista Filipa Zoričića to žele, ali nema razloga za njezinu smjenu. Redovno saziva sjednice, donosimo odluke, raspravljamo“, veli Puh Belci, istaknuvši da to ne znači da s Možemo postoji bilo kakva prešutna koalicija.

Iz Možemo! su jutros (opet) priopćili da je njihov prvenstveni interes građanima osigurati očitovanje o budućnosti Lungomarea putem referenduma.

Puh Belci kaže da referendum nije bila tema sastanka.

„Referendum nije problem. I nijednom političaru ne bi trebao biti problem. U konačnici smo svi mi prije 10 mjeseci bili na referendumu. Ali, koje će biti referendumsko pitanje?“, pita Puh Belci.

O tome treba li gradonačelnik Filip Zoričić dati ostavku, bivša dogradonačelnica kaže: „Neka se svatko bavi sam sa sobom. Neka se gradonačelnik bavi svojim poslom. Sve skupa je otišlo predaleko. Izgledamo smiješno, kao meksička sapunica“.

Govoreći o budućem funkcioniraju Gradskog vijeća, Puh Belci smatra da je moguće doseći jednu novu razinu demokratičnosti, čime bi se napokon počelo razgovarati o suštini problema, a ne o politici. Kohabitacija bi, smatra, iako teško, ipak mogla funkcionirati.

„Dajmo si priliku. Možda ćemo se svi malo opametiti. Moramo napraviti taj napor zato što je ovo sada najgora verzija koja se Puli mogla dogoditi“.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.