Politika i društvo

promjena u zbrinjavanju napuštenih životinja

Andrea Faggian izgubila na natječaju: "Grad Pula za mačke plaća dvije kune dnevno. Ma tko može s dvije kune pokriti hranu, pijesak, lijekove za mačku?"

Faggian je, veli, imala super suradnju s udrugama i volonterima koji su na svojim plećima iznijeli jako velik dio posla i kako se, da se htjelo, moglo ići na opciju da se vrijeme do početka funkcioniranja gradskog azila premosti na način da se ne raspisuje novi natječaj, nego produlji ugovor s njenom ambulantom. Moglo je, ali nije


 
4 min
Borka Petrović
Niti jedan pas u dvije godine nije eutanaziran

Faggian je, veli, imala super suradnju s udrugama i volonterima koji su na svojim plećima iznijeli jako velik dio posla i kako se, da se htjelo, moglo ići na opciju da se vrijeme do početka funkcioniranja gradskog azila premosti na način da se ne raspisuje novi natječaj, nego produlji ugovor s njenom ambulantom. Moglo je, ali nije

- Natječaj smo izgubili, sve je to regularno i po zakonu, ali da se možda moglo drugačije, moglo je, da je bilo sluha, kazala nam je veterinarka Andrea Faggian koju smo upitali kako to da je poslove zbrinjavanja napuštenih životinja, nakon dvije godine, ponovno dobila Veterinarska ambulanta Pula na Punti.

"Na sve učinjeno sam ponosna"

- Da, sklonište Andar od 8. siječnja više nema ugovor o zbrinjavanju životinja s Gradom Pula. U dvije godine rada udomili smo više od 140 životinja, sterilizirali i kastrirali 750 gradskih mačaka, niti jedan pas nije eutanaziran i na sve to sam ponosna. Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći udruga i divnih volontera, a najveća zahvala ide udruzi Snoopy koji su uskakali i iznad svojih mogućnosti, kazala nam je ova veterinarka dodajući da se nada kako će i kolege iz veterinarske Ambulante Pula jednako uspješno nastaviti s radom.

Jedna od spašenih maca

Pojašnjavajući kako se njezina veterinarska ambulanta uopće počela baviti ovim poslom kazala je da se godinama javljala na natječaje, ali nije prolazila pa je i odustala.

Andrea Faggian: Udomili smo više od 140 životinja, sterilizirali i kastrirali 750 gradskih mačaka. Niti jedan pas nije eutanaziran i na sve to sam ponosna. Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći udruga i divnih volontera, a najveća zahvala ide udruzi Snoopy

No, prije dvije godine, kada su se mnogi pobunili na loše uvjete u azilu na Kaštijunu iz Grada Pule su je zamolili da se ponovo javi i preuzme taj posao, zbog tadašnjih loših iskustava s 'veterinarskom na Punti'.

Cijena kao jedini kriterij

- Tako sam, prije dvije godine, dobila taj posao. Ove sam se godine javila na regularno raspisan natječaj, no s povećanom cijenom od deset tisuća kuna i nisam ga dobila jer je Veterinarska ambulanta Pula ponudila nižu cijenu, navodi nam Faggian dodajući da Grad za ovaj posao daje iznos od 199.800,00 kuna. Ona je ponudila cijenu od 185 tisuća, no odabrana je ponuda manja od njezine.

- Sve je to legalno, no loše je to što je cijena jedino mjerilo za odabir toga tko će se brinuti o napuštenim životinjama. A kada smo kod cijene, kod ovog posla uopće nema zarade ako ćete ga raditi kako treba,  jer su cijene koje Grad daje za životinje nerealne i zapravo ne pokrivaju niti troškove, veli nam, napominjući da primjerice Grad za zbrinjavanje napuštene mačke plaća samo dvije kune dnevno.

Ma tko može  s  dvije kune dnevno pokriti hranu, pijesak, lijekove za mačku? Nitko! Ovaj se posao radi iz ljubavi, a ne iz zarade

Andrea Faggian

- Ma tko može za dvije kune dnevno pokriti hranu, pijesak, lijekove za mačku? Nitko! Ovaj se posao radi iz ljubavi, a ne iz zarade. Mislim da su ljudi s nama posljednje dvije godine bili zadovoljni, a da smo dobro radili, potvrđuje i broj zbrinutih i udomljenih životinja. Kroz njenu su ambulantu tako prošli brojni napušteni psi i mačke, ali i dva laneta, ptice, ježevi i zamorci...

Nerealne gradske cijene

- Grad primjerice plaća sterilizaciju za 300 mačaka godišnje, a mi smo ih lani odradili 385 jer je potreba bila takva, njihov pravilnik ne poznaje druge životinje kojima treba pomoć, nema opciju eutanazije kada je ona potrebna, higijeničari zbrinjavanje lešina naplaćuju i meni i Gradu, puno je nelogičnosti. To su sve problemi na koje sam pokušala ukazati Gradu, priča nam.

Dodaje kako je ona imala super suradnju s udrugama i volonterima koji su na svojim plećima iznijeli jako velik dio posla i kako se, da se htjelo, moglo ići na opciju da se vrijeme do početka funkcioniranja gradskog azila premosti na način da se ne raspisuje novi natječaj nego produlji ugovor s njenom ambulantom. Moglo se, ali nije.

- Vidjet ćemo, možda će i ovo sve skupa dobro funkcionirati, ali moje je mišljenje da se po toj cijeni posao ne može kvalitetno odraditi. Riječ je o živim bićima, ne brojevima i taj posao mora raditi netko tko to radi s ljubavlju, zaključuje Andrea Faggian.

"Novi pulski azil pun je propusta - previše boksova za pse, premalo za mačke, a niti azil može voditi činovnik od 7 do 15 sati!"

Upitana kako gleda na skoro otvaranje gradskog azila navodi da je ona prva "za" gradski azil ako će on riješiti problem koji imamo, no ovaj u izgradnji to vjerojatno neće.

- Upozorila sam grad da ima dosta propusta, jer nakon dvije godine rada na terenu znam kakva je situacija. Tako je, primjerice, previše boksova za pse, a premalo za mačke. Pitanje je i tko će u azilu raditi, to ne može dobro voditi činovnik koji će taj posao raditi od 7 do 15 ili 8 do 16 sati. Da bi azil profunkcionira, mora ga voditi netko kome je to način života, smatra ova veterinarka.

Na kraju navodi i svoje mišljenje da se sa 100, 200 tisuća kuna moglo ušminkati azil na Kaštijunu koji vodi Udruga Snoopy te riješiti njihov status, a ovaj silni novac uložiti u nešto drugo.

Komentar iz Veterinarske ambulante Pula, o tome kako će funkcionirati zbrinjavanje životinja, za sada nismo uspjeli dobiti jer je direktor na bolovanju. Odgovor od Grada Pule oko toga kada će se azil otvoriti i zašto je cijena jedini kriterij kada je posao zbrinjavanja životinja u pitanju, očekujemo.


FOTO: Veterinarska ambulanta Andar

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.